Hlavní navigace

Co přinesla konference Digitální svět 2007

27. 3. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Logo pozemní digitální platformy DVB-T Autor: 115393
Od 7. do 9. března se letos v Dublinu uskutečnila konference světového sdružení DVB Project pod názvem DVB WORLD 2007 "New Opportunities - New Standards". Hlavním tématem konference byla široká diskuze nad dalším vývojem digitálního vysílání ve světě. Organizátoři akce důrazně podpořili snahu o sjednocení technologických standardů v digitálním vysílání a současně i zjednodušení právního a regulačního rámce pro televizní vysílání.

Jednání zorganizovali zástupci konsorcia DVB Project, které sdružuje více než 260 organizací a institucí z 35 zemí světa a tvoří ho zástupci z řad provozovatelů vysílání, telekomunikačních operátorů, výrobců, vývojových organizací a regulačních orgánů. Dalším partnerem konference byla Mezinárodní akademie pro vysílání (International Academy of Broadcasting).

Hlavní pozornost se zaměřila především na nejbližší budoucnost digitálního vysílání a na snahu o sjednocení a zjednodušení technologických standardů. Jednání konference probíhalo těsně před veletrhem CeBITněmeckém Hannoveru, kde se očekával a nakonec i zazněl další podpůrný krok ze strany Evropské komise směrem ke sjednocení a zjednodušení standardů pro mobilní digitální vysílání.

Budoucnost nových technologií a jednotného standardu s otazníkem

Zdeněk Duspiva

První dva dny konference se tématicky zaměřily na situaci ve vývoji a aplikaci standardů pro vysílání a jejich praktické využitelnosti. Možnosti šíření audiovizuálního obsahu se v poslední době mnohonásobně zvýšily a není jasné, která z technologií zaujme významné místo a jaké technologie se stanou ekonomicky či technicky neperspektivní. Základním problémem je pak rovněž otázka kompatibility a plošného rozšíření i využití technologií a koncových zařízení pro příjem televize. U řady nových technologií nejsou zatím jasné funkční obchodní modely, které by zajistily návratnost investovaných prostředků.

Doposud se z mnoha diskuzí a informací zdálo, že široká podpora a rozvoj vysokorychlostního internetu povedou k následné dominanci vysílání prostřednictvím internetového protokolu (IPTV). Současný vývoj se aktuálně stále více zaměřuje na plány dalšího rozvoje mobilního televizního vysílání, zjevně i pod poměrně silným lobbyistickým tlakem ze strany příslušných operátorů. Současně pokračuje obecný zájem na rozšiřování služeb vysokého rozlišení (HD, High Definition).

Ve vystoupeních zahraničních, zejména zámořských delegátů se potvrdily rozdílné postoje k využívaným technologiím. V některých případech byla patrná i poměrně malá ochota sjednotit se na globálních standardech, které by umožnily technickou kompatibilitu a univerzální dostupnost nabízeného obsahu vysílání a dalších služeb. Větší zájem a reálná možnost společného postupu se nabízí nyní zejména v rámci EU, kde snahy o sjednocení standardů podporuje i Evropská komise.

Čína jde vlastní cestou, cizí normy odvrhuje

Zásadní změna nastává z globálního pohledu na největším světovém trhu – v Číně. V nejlidnatější zemi světa, kde má v současnosti televizor 95 % populace, se v současné době připravují zcela nové a nikde jinde nepoužívané technologie. Postupně byly opuštěny dosavadní plány na využití jihokorejského systému DMB, který je využíván i v některých německých spolkových zemích pro mobilní televizní vysílání, a v poslední době byly spuštěny projekty vysílání v T-DMB například v Indonésii.

CCTV Peking

V Číně byly současně zastaveny všechny testy se systémy na bázi DVB (Digital Video Broadcasting). Jako hlavní strategie pro digitální vysílání je určena satelitní a kabelová televize. Digitalizace je v první fázi zaměřena na rozvoj kabelové digitální sítě. Nový a v Číně vyvinutý systém pro satelit ABS-S (Advanced Broadcasting System) není otevřeným standardem a zatím dle sdělení zástupců Číny podléhá i určité formě utajení.

Pro mobilní TV se nyní nově připravuje systém CMMB 1 (2) (China Mobile Multimedia Broadcasting). Mobilní televize bude spuštěna v Číně v plném provozu v příštím roce, ukončení analogového vysílání je naplánováno na rok 2015. Čínský trh je nejvýznamnějším trhem s největším růstovým potenciálem, zatím ale dle posledního poněkud překvapivého vývoje poměrně uzavřeným pro zahraniční společnosti. Problémem je zde i nadále také ochrana autorských práv k přenášenému obsahu DRM (Digital Right Management).

Mobilní vysílání televizní digitalizaci neřeší

Pro většinu globálního trhu byl v těchto dnech dokončen nový systém kombinace satelitního a terestrického příjmu pro mobilní televizní vysílání DVB-SH, který zatím ještě neprošel (spíše formální homologací) u ETSI. Hybridní systém DVB-SH byl navrhnutý pro využití v kmitočtových pásmech S-band (satelitní vysílání) a UHF (zemské vysílání), kde je kompatibilní se systémem DVB-H.

Zástupci evropských států informovali o současném vývoji v mobilním televizním vysílání (Itálie, Finsko, Španělsko), kde byly v loňském roce spuštěny komerční projekty. Podle všech analýz je ale mobilní TV vždy používána jako tzv. druhý způsob příjmu TV programů a obecně tak neřeší problematiku přechodu na digitální vysílání.

Připravuje se aktualizace DVB-T s pracovním názvem DVB-T2

Další den konference byla diskuze věnována problematice IPTV a příslušných obchodních modelů. Zástupci DVB Projektu informovali také o přípravě aktualizované verze DVB-T s označením DVB-T2, která by měla vytvořit flexibilnější verzi původního standardu z roku 1992.

Na vývoji nového standardu digitálního televizního vysílání pracuje technická skupina DVB Technical Module, kterou vytvořili televizní operátoři, poskytovatelé technologií nebo také výrobci digitálních přijímačů (na práci skupiny se podílí asi 70 společností). Skupina plánuje vytvořit standard nové generace, který svými vlastnostmi vylepší a v blízké době nahradí dosavadní DVB-T.

Podobný příběh už zažívá digitální satelitní vysílání se systémem DVB-S2, který mj. umožňuje větší přenosovou kapacitu i kvalitu (cca o 30 %). Je otázkou, zda bude DVB-T volně využitelným systémem, nebo – a to je pravděpodobnější – bude licencovaný a zpoplatněný. Alternativně, zatím bez konkrétních výstupů, probíhají i úvodní práce a studie na aktualizaci kabelového systému DVB-C. Všechny nové aplikace jsou směřovány k dalšímu využití HD formátů vysílání.

Pilotní vysílání DVB-H v Irsku

DVB-H mobil

V době konference byl také spuštěn pilotní experimentální projekt digitálního vysílání DVB-H s 13 televizními programy, který mělo možnost testovat cca 350 vybraných diváků. Mobilní operátor O2 a společnost Arqiva zahájily provoz DVB-H pro zákazníky v Dublinu a okolí, test poběží do konce srpna letošního roku. K příjmu digitálního signálu používají účastníci testů mobilní telefon Nokia N92.

Současně se v rámci akce prezentovalo několik dalších provozovatelů mobilního vysílání v DVB-H. V závěru se většina účastníků shodla na potřebě dalších jednání jednotlivých sdružení a organizací z jednotlivých kontinentů i na evropské půdě s cílem sjednotit a zjednodušit technické standardy a umožnit jejich interoperabilitu a kompatibilitu.

Další setkání DVB WORLD bude v příštím roce ve dnech 5. až 7. března v Budapešti.

cif 24 - early cena - média

Autor je předsedou Národní koordinační skupiny pro digitalizaci a univerzitní pedagog.

Mezititulky: redakce

Zajímají vás digitální novinky z mezinárodních sympózií?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je poradcem ministerstva informatiky v oblasti digitálního vysílání...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).