Hlavní navigace

Co prozradily licenční podmínky na Z 1, RTA a TV Pohoda

18. 5. 2006
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Pokračujeme v analýze licenčních podmínek nových digitálních televizí, které na svých internetových stránkách zveřejnila Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Tentokrát se jedná o programy zařazené do přechodné digitální sítě B provozované společností Czech Digital Group: zpravodajský kanál Z 1, regionální zpravodajskou síť RTA a dětskou televizi Pohoda.

Z 1 nabídne docusoap i reality show

Zpravodajský kanál Z 1 v licenčních podmínkách uvádí, že vlastně nebude ani tak zpravodajský. Podíl zpravodajství má totiž tvořit „nejméně 25 procent vysílání, tedy celkem 360 minut denně“. Zprávy mají běžet v průměru nejméně 15 minut v každé hodině. Z přiloženého programového schématu vyplývá, ze zpravodajské bloky poběží každou celou hodinu a oproti ČT 24 budou trošku kratší. Třikrát denně zařadí Z 1 také zpravodajský blok svojí slovenské sestry TA 3: po desáté hodině dopoledne, po páté odpoledne a po jedenácté hodině večer. Premiérové vysílání bude začínat vždy v sedm hodin ráno a poběží do půlnoci, přes noc pak poběží reprízy z předchozího dne.

Po prvním zpravodajském bloku televize před půl osmou zařadí dopravní zpravodajství, headliny, reprízu evropského magazínu a záběry z turistických center (něco na způsob živých kamer z českých hor na ČT 2). Ty se budou během dopoledne opakovat ještě dvakrát. O půl desáté vyhlásí Z 1 téma dne, které pak využije v dalších relacích během celého dne, včetně Interview dne. Speciální blok bude mít ekonomické zpravodajství, a to před jedenáctou hodinou dopoledne a v repríze po deváté večer. Dopolední a brzké odpolední hodiny Z 1 věnuje většinou reprízám, které proloží aktuálním zpravodajstvím. Teprve přibližně od páté hodiny odpoledne zařadí premiérové pořady typu reality show a docusoap, oblíbené na současných komerčních i veřejnoprávních stanicích.

Náš tým, Patrola, Záchranka

Asi nejznámější docusoap, která kdy běžela na českých televizích, bylo Ze života zvířat s Janem Krausem na ČT 1. V podstatě jde o dokument zaměřený na nějakou oblast, s prvky reality show. Z 1 nabídne hned dvě takové relace: záchranku a patrolu. Tedy příhody ze života doktorů a řidičů rychlé záchranné služby a policejních pochůzkářů. V programovém schématu nechybí ani dříve avizovaná reality show Náš tým, v níž televize najme fotbalového trenéra, který postaví z vesnických fotbalistů tým a ten se po několikaměsíčním tréninku postaví profesionálnímu klubu (zřejmě Spartě Praha, kterou vlastní stejná společnost jako licenci Z 1). Náš tým poběží denně od 17:30, Záchranku a Patrolu televize nasadí později: od 22:30 a 22:45 (reality show bude mít dvacetiminutovou stopáž, docusoap asi čtvrt hodiny).

Z1 perex

Martin Mrnka: Z 1 nebude jenom zpravodajská televize 

Bývalý investigativní reportér televize Nova a někdejší šéf redakce aktuální publicistiky v České televizi Martin Mrnka šéfuje společnosti První zpravodajská, která je čerstvou držitelkou vysílací licence pro zpravodajský digitální kanál Z 1. Majitelem firmy je slovenská finanční skupina J a T, která už provozuje slovenskou zpravodajskou televizi TA 3. Martina Mrnky jsme se zeptali, jak probíhají přípravy na zahájení vysílání Z 1 a čím se tato televize odliší od zpravodajského kanálu ČT 24. Celý rozhovor.

Po šesté hodině večer Z 1 nabídne specializovaný gastronomický magazín a poté každý den jeden další monotematický magazín. V pondělí bude zaměřený na hobby a koníčky, v úterý na zdravou výživu, ve středu na cestování, ve čtvrtek na bydlení, módu a lifestyl, v pátek na motoristy, v sobotu na moderní technologie a v neděli poběží místo magazínu půlhodinové Interview speciál – diskusní pořad na způsob klasických nedělních televizních diskusí. Interview, ale jen zhruba patnáctiminutové, půjde i od pondělí do soboty po desáté hodině večer. Přímo proti Televizním novinám na Nově nasadí Z 1 od půl osmé večer dva čtvrthodinové bloky věnované zahraničnímu zpravodajství. První se bude věnovat Evropě, druhý zbytku světa.

Hlavní (rozšířenou) zpravodajskou relaci z domova bude mít Z 1 od osmi večer a potrvá zhruba půl hodiny. Následovat bude dokument a reprízy některých pořadů, na které před desátou večer naváže společenský magazín, Interview dne a docusoap. Půl hodiny před půlnocí nabídne Z 1 čtení z denního tisku na následující den. Podobný pořad má už nyní veřejnoprávní zpravodajský kanál ČT 24. K ránu chce Z 1 nabídnout, podobně jako TA 3 nebo ČT 24, pořad typu No comment tvořený nesestříhanými záběry z domova i ze světa. Noční hodiny vyplní také interaktivní SMS chat, nabídka hotelů a zájezdů. Celkově se programové schéma Z 1 hodně podobá slovenské zpravodajské televizi TA 3, která od února posílila specializované magazíny a dokumenty na úkor půlhodinových zpravodajských bloků. Evropská tvorba včetně vlastních pořadů má tvořit minimálně 70 procent celkového vysílacího času.

RTA s regionálním breaking news

Regionální zpravodajská síť RTA se v licenčních podmínkách zavazuje vysílat minimálně 90 minut denně původní nereprízovaný regionální program. V praxi to znamená, že v souhrnu alespoň tři hodiny denně musí jednotlivá studia RTA vysílat odpojované krajské programy (podobné je to teď s regiony na Primě, kde se ale část tohoto limitu řeší koprodukcí pořadů, které vyrábí a celostátně vysílá Prima, ovšem pod logem jednotlivých regionálních stanic). Základními žánry RTA mají být zpravodajství a informační servis, publicistika, zábavné pořady, kulturní pořady, sportovní pořady, filmy, společenské, soutěžní a vzdělávací pořady, převážně zaměřené na regiony. Cílovou skupinou RTA jsou všichni diváci v České republice bez rozdílu věku či vzdělání.

Jednou z licenčních podmínek RTA jsou živé regionální vstupy do vysílání, tzv. breaking news, s možností přerušit standardní programové schéma přímým přenosem nějaké zajímavé události. Ve všední dny se má RTA zaměřit především na zpravodajství, o víkendu pak na publicistiku, zábavu a kulturu. Evropskou tvorbu chce RTA přebírat zejména ze zemí Evropské unie a chce přitom spolupracovat s podobně zaměřenými televizními stanicemi v příhraničních regionech sousedních zemí. Zprávy a pořady z evropských regionů mají tvořit alespoň desetinu programu RTA. Každá relace bude mít maximálně dvě reprízy. RTA má také podle licence poskytovat prostor projektům zájmových sdružení, místních souborů zájmové a umělecké činnosti a také různým menšinám v jednotlivých regionech.

Studia RTA ve všech krajích

RTA se v licenčních podmínkách zavazuje, že spustí studia ve všech krajích tak, aby jednotlivě pokrývala všechny vyšší územně-správní celky. Televizní síť by měla nejen informovat o různých národnostních a etnických menšinách, ale také má jejich zástupcům umožnit, aby se přímo podíleli na programu. A to jak formou výroby pořadů, tak jejich moderování a další prezentace. RTA nebude vysílat celodenně, ale pouze od šesti hodin ráno do půlnoci. Zpravodajství nabídne čtyřikrát až pětkrát denně, přičemž ve všední den vysílání zahájí dvouhodinový Ranní servis RTA (o víkendu nahrazený „Víkendovým servisem RTA“). V osm hodin budou následovat ranní zprávy, počasí, sport a dopravní servis.

Poté televize nasadí Studio RTA s různými specializovanými magazíny zaměřenými na film, divadlo, dům a byt, hobby apod. Obdobný program RTA nasadí i o víkendu. V poledne mají následovat další zprávy a poté aktuality a zajímavosti z produkce RTA či z regionů Evropské unie. Od šesti hodin večer poběží ve všední dny půlhodinový regionální blok. Hlavní zpravodajskou relaci plánuje RTA na 18:30. Od sedmé večer pak půjde Večerní blok RTA složený z regionálních klubů, trendových záležitostí, zábavy, kultury, soutěží a kvízů. Půl hodiny před půlnocí RTA zopakuje hlavní zprávy a o půlnoci ukončí vysílání.

Tipy C

Nejasná zpráva o TV Pohoda

Asi nejúsporněji definované licenční podmínky má ostravská televize Pohoda. Stanice zaměřená na děti a mládež nepředložila ani ukázkové programové schéma, pouze sepsala typy pořadů, které by ráda dostala do vysílání. Jde o soutěže, magazíny reportáží a příspěvků, dětskou talk show za účasti dětí i dospělých, rodinné filmy (v licenčních podmínkách uváděné jako „family films“), tematické pořady, hitparády, seriály, pohádky, miniseriály, vlastivědné a přírodovědné pořady pro děti a mládež, střihové pořady s komentáři, self promotion, menšinové večery, reality shows, dokumenty, pořady pro matky, ženy a hospodyně, živé koncerty, dětské festivaly, divadla, muzikály, balety, dětské sporty, dětská videa a pořady z archivu.

TV Pohoda perex

Radim Pařízek: TV Pohoda počítá i s evropskými gran­ty

Digitální televize Pohoda bude přátelská rodinná stanice zaměřená na děti a mládež, tvrdí autor projektu Radim Pařízek, který nedávno uspěl v licenčním řízení na programovou pozici v multiplexu B. Radě pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) slíbil, že zajistí každodenní regionální odpojované vysílání z Prahy, Brna a Ostravy, že se jeho televize kromě zábavy zaměří i na vzdělávání a že děti a mládež se budou přímo podílet na jejím vysílání. Podívali jsme se trošku pod pokličku tohoto projektu.

Televize Pohoda slibuje jak pořady pro nejmenší diváky, tak pro školáky a teenegery. Podle licenčních podmínek by měly v programu rotovat zábavně-edukativní pořady a také relace věnované různým menšinám, osvětové a naučné pořady. Minimálně tři hodiny denně má TV Pohoda přes pracovní týden vysílat odpojovaný metropolitní program z Prahy, Brna a Ostravy, na kterém se budou přímo podílet děti a teenegeři. Ti budou komentovat aktuální dění a soutěžit. Stanice také slibuje vyšší podíl hudby a písniček ve formě klipů, hudebních pořadů zaměřených na různé hudební žánry, záznamy koncertů a festivalů. Licenční podmínky také zmiňují interaktivitu TV Pohoda, aniž by ji nějak blíže specifikovaly.

Která z těchto televizí má nejrealističtější licenční podmínky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).