Hlavní navigace

Co si myslí o... registracích domén a CZ-NIC

22. 2. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Tento týden jsme se rozhodli vyzkoušet nový formát článků - jakousi anketu, ve které bychom vždy čtyřem osobnostem z oboru položili čtyři dotazy na diskutované téma. Tentokrát jsme vybrali situaci kolem registrací domén a CZ-NIC, přičemž v "prvním kole" jsme oslovili Jakuba Ditricha, Michala Krska, Romana Slavičinského a Petra Součka.

1) Co Vám nejvíce vadí na současném systému registrace domén?

2) Uvítali byste možnost hromadné fakturace? Pokud ano, jak by měla vypadat?

3) Myslíte si, že by mělo být možné registrovat názvy TLD jako domény druhé úrovně pod .CZ?

4) Jak byste řešili problém se spekulanty střihu Pavla Simona?

Jakub Ditrich
spolumajitel společnosti Globe Internet

1) Jednoznačně je to lidský faktor. Systém muže být sebelepší, ale když je jediná telefonní linka na správce národní domény permanentně obsazena a emailové zprávy jsou zodpovídány „občas“ a se zpožděním, pak není co dodat. V posledních měsících se množí zároveň krátko- i dlouhodobé výpadky národní databáze, čímž je postižena i naše služba online registrace. Paradoxně jeho největší nevýhoda v očích laické veřejnosti – totální nepořhlednost systému na www.nic.cz – je naše výhoda, protože i v prostořdí monopolu CZ-NIC na doménové registrace se zažila adresa http://domeny.cz jako místo, kde se v ČR registrují internetové domény.

2) Ale jistě. CZ-NIC jsme o ni prosili hned, jakmile jsme dostali první roztrhanou obálku s 250 samostatnými fakturami na domény. „Současný systém to neumí, pracujeme na vylepšení fakurace,“ byla odpověď na jaře 1999. A tak dodnes dostáváme poštou každý týden roztrhanou obálku s 250 fakturami :-(( Globe Internet od 1. 1. 2000 fakturuje prostřednictvím elektronického souboru PDF. O co by bylo rychlejší-levnější-ekologičtější, kdybychom mohli dostat od NICu takový dokument elektronicky, kdyby faktura byla na celkovou částku s přílohou, která by obsahovala seznam domén.

3) Neexistuje jediný důvod, proč vyčlenit názvy právě TLD a zakázat je registrovat. Legrační je, že některé TLD, které vznikají, jsou už zaregistrovány pod .CZ: .PS – TLD státu Palestina vs. PS.CZ – SLD počítačový servis, s.r.o. Aktualizovaná Pravidla registrace doménových jmen (http://www.do­meny.cz/index­.php3?s1=regis­trace&s2=podmin­ky&s3=registrac­nicz), která mají začít platit od 1. 3. 2001, operují také se zákazem registrace „nových“ generických domén, tedy s těmi navrženými v roce 1999 (arts.cz, firm.cz, nom.cz, rec.cz, web.cz, info.cz, shop.cz), zcela ale ignorují v listopadu 2000 ICANNem skutečně schválené nové generické domény, které je tím pádem možno pod .CZ registrovat. Že nevíte, proč to tak má být? Nejste sami. Nebylo by lépe v roce 1997, kdy se uvolnila pravidla registrace, zakázat registraci jmen, míst a obcí, jako tomu tak je v Polsku, Německu, Francii… aby se zabránilo dodnes trvajícím spekulacím?!

4) Represí, protože nic jiného zde nepomůže. Tento pán začal někdy od října 2000 automaticky registrovat veškeré domény, které vypadly z domény .CZ. Podíl mezi těmi, které jejich objednatelé opravdu nechtěli zaplatit vs. těmi, které vypadly díky chybným kontaktům nebo problémům s platbou, je cca. 60:40. O kolik času, právníků, telefonátů a bůhvíčeho ještě už nás tento „případ“ připravil! A přitom stačí tak málo – aby správce domény žádosti od Simona ignoroval. To se ale nestane a tak tato „kauza“ pokračuje vesele dál. Možná pomůže deklarovaný systém elektronických podpisů, který bude prevencí proti zakladání N subjektů jednou osobou. Ideální stav by nastal, kdyby se doména dostala do národní databáze až v okamžiku, kdy bude zaplacena. Tento a ostatní spekulanti totiž hřeší právě na to, ze po registraci mají dva měsíce času, kdy doménu beztrestně blokují. A když už vypadne ze systému pro nezaplacení? Jejich systém ji během pěti sekud zaregistruje znovu a tak mohou desetitisíce domén držet v podstatě neomezeně dlouhou dobu bezplatně. A že jste firma, a že jste doménu zaplatili a uvedli omylem špatný variabilní symbol? A že vám právě začíná reklamní kampaň, kde doménu uvádíte a přijdete tak denně o desetitisíce korun? Správce domény to nezajímá, napište mu doporučenou žádost a on se jí bude na své další valné hromadě za dva měsíce zabývat.).

Michal Krsek

1) V tuto chvíli především nešikovnost v „prodeji“ výsledků práce, která je udělána CZ-NIC. Pokud se na problém podívám systémově, tak mi chybí lepší škálovatelnost pravomocí mezi „centrem“ (CZ-NIC) a „prodejci“ (ti, kteří registrují domény). Pokud by byl navržen nějaký nový systém, rozhodně bych považoval za prioritu umožnění „posunu“ pravomocí tam či zpět.

2) Ano. Nicméně hromadná fakturace by měla probíhat mezi „centrem“ a „prodejci“. Koncový zákazník by neměl přijít do přímého platebního (a vlastně jakéhokoli) styku s CZ-NIC. Hromadná fakturace by potom měla probíhat cca 1× měsíčně. Na její formě se dá těžko něco převratného vymyslet.

3) NE.

MMF24

4) Nemyslím, že by CZ-NIC měl řešit „problém střihu p. Simona“. CZ-NIC by se měl snažit udělat systém tak, aby měl nástroje na systémovou eliminaci podobných excesů. Pokud takový systém bude realizován, problém jakychkoli spekulantů, kteří využívají technických principů tak, aby obešli duch pravidel, bude minimalizován. Rozhodně jsem proti tomu, aby CZ-NIC přijímal pravidla „proti někomu“.

Roman Slavičinský
obchodní ředitel ZONER software, s.r.o.

1) Předpokládám, že máte na mysli domény .CZ. Když porovnám stav u nás s ostatními zeměmi, v zásadě nemám připomínky. Obrana proti doménovým spekulantům, o kterou asi ve vašem článku jde, je v našem legislativním prostředí obtížná a nebo za cenu zkomplikování procesu „běžným“ zájemcům o domény. Přejme si podobně jako u domén .COM pád monopolu CZ-NIC. Liberalizace strhne cenovou válku nových registrátorů a kvalitnější komunikaci s klienty, než jakou známe u současného správce CZ-NIC. Dále nerozumím, proč ve sdružení CZ-NIC nejsou rozhodující webhostingoví provideři. Globe Internet a Czechia jsou v počtu spravovaných domén .CZ (tech-c) na čele před IOL a VOL.

2) Hromadná fakturace by Czechii ušetřila několik tisíc korun měsíčně za bankovní výlohy a interní náklady na účetní případy. Bylo by potřeba pouze ošetřit možnost vyhodit některé domény ze seznamu pro placení. Když by zákazník registroval doménu omylem a nebo je nesolventní, byla by zbytečně problematická celá faktura třeba se 100 doménami. Určitě je dobře proveditelné vystavení souhrnného daňového dokladu za všechny již zaplacené domény v určitém období.

3) Nevím o žádném racionálním důvodu, proč to v Česku neumožnili, asi to vychází z nějakého „er-ef-céčka“. Zkuste však com.pl. Dokážete si ale představit situaci, až by to eventuálně pustili? Hromadné registrační běsnění, články na Internetu s desítkami komentářů a ve výsledku vítězství úzkého okruhu lidí mající vazby na patřičném místě. Pamatujete ještě na 4. únor?

4) Například na Czechii se snažíme identifikovat neplatiče. Pokud náš neplatič podruhé registruje doménu přes Czechii, „spadne“ z automatického do ručního zpracování a administrátor musí rozhodnout, zda doménu pustí do registrace nebo ne. Něco takového by mohl zkusit CZ-NIC. Peněz na případné posily dostávají od registrátorů více než dost.

Petr Souček bohužel na otázky neodpověděl.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).