Hlavní navigace

České Radiokomunikace: koupi CDG nemusí schválit antimonopolní úřad

14. 12. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
14. 12. 2010

Souhlas antimonopolního úřadu s převodem společnosti Czech Digital Group (CDG), která je držitelem oprávnění pro provozování celoplošné sítě 3 pro zemské digitální televizní vysílání, na České Radiokomunikace, není nutný. Tvrdí to samy České Radikomunikace, které tak zcela ovládnou vedle svého vlastního multiplexu 2, v němž šíří programy Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov, také multiplex 3 s programy Z1, Public a Rádiem Proglas.

K TÉMATU: Potvrzeno! České Radiokomunikace kupují provozovatele multiplexu 3

S ohledem na celkový objem obratu společnosti CDG transakce nepodléhá schválení ze strany antimonopolního úřadu, řekl serveru Český rozhlas Digitální média mluvčí ČRa Kamil Chalupa. Předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák však nedávno pro DigiZone.cz uvedl, že pokud by ke koupi CDG došlo, musel by ji schválit jak ČTÚ, tak Úřad na ochranu hospodářské soutěže. ČTÚ se navíc připravuje provést analýzu relevantních trhů a případně zavést regulaci ceníku za šíření televizního signálu v sítích ovládaných ČRa.

ČTĚTE TAKÉ: ČTÚ bude zřejmě regulovat poplatky za vysílání v multiplexech 1, 2 a 3

DT24

Ke koupi CDG došlo podle Chalupy již 24. listopadu, oficiálně tuto informaci firma sdělila teprve toto pondělí. České Radiokomunikace firmě ponechají vlastní právní subjektivitu, nepřeberou však žádné její zaměstnance. Společnost CDG byla nabyta bez zaměstnanců. Její správu, obchodní, provozní a jiné činnosti bude na základě příslušných smluv zajišťovat ČRa, řekl Chalupa serveru ČRo Digitální média. Firma už zajišťovala pro CDG veškeré vysílače pro multiplex 3, takže její převzetí je v podstatě jen formální.

Vedle multiplexů 2 a 3, které nyní ČRa zcela ovládají, technicky zajišťují také provoz multiplexu 1 České televize. V České republice ještě vysílá multiplex 4, který provozuje Telefónica O2, ten se však nijak nerozvíjí a nemá dlouhodobé klienty. ČRa tak fakticky zcela ovládly tuzemský trh s vysílači pro zemskou digitální televizi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).