Hlavní navigace

ČSSZ hodlá vedle datových schránek nadále preferovat e-podání

24. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) dnes vyhlásila, že i přes spuštění systému datových schránek hodlá při elektronické komunikaci s občany preferovat e-podání skrze Portál veřejné správy. To prý ve velké míře využívají jak organizace, tak osoby samostatně výdělečně činné. Aktuálně chodí skrze e-podání České správě sociálního zabezpečení šest až osm milionů dokumentů ročně. Přes e-podání přijímá evidenční listy důchodového pojištění, oznámení o nástupu do zaměstnání – skončení zaměstnání…

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) dnes vyhlásila, že i přes spuštění systému datových schránek hodlá při elektronické komunikaci s občany preferovat e-podání skrze Portál veřejné správy. To prý ve velké míře využívají jak organizace, tak osoby samostatně výdělečně činné. Aktuálně chodí skrze e-podání České správě sociálního zabezpečení šest až osm milionů dokumentů ročně. Přes e-podání přijímá evidenční listy důchodového pojištění, oznámení o nástupu do zaměstnání – skončení zaměstnání, přehled o příjmech a výdajích OSVČ, přehled o výši pojistného a vyplacených dávkách, potvrzení o studiu nebo potvrzení o teoretické a praktické přípravě.

Jako výhody e-podání Česká správa sociálního zabezpečení vypichuje mimo jiného možnost okamžité opravy a nového podání, vysokou míru bezpečnosti a absenci problémů vznikajících při tisku do tiskopisů. ČSSZ proto preferuje i nadále, bez ohledu na spuštění datových schránek, využívání elektronického způsobu komunikace prostřednictvím Portálu veřejné správy, tzv. e–podání vybraných dokumentů, ve stejném rozsahu jako dosud, stojí v tiskové zprávě. Důvodem je prý především zajištění plynulosti ve sběru údajů vytěžování dat potřebných pro provádění nemocenského a důchodového pojištění a odpověď odesílajícímu systému nejen o převzetí podání, ale i o výsledku zpracování (přijetí/zamít­nutí).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).