Hlavní navigace

ČT 24 je jedničkou mezi zpravodajskými televizemi, tvrdí ČT a nemá pravdu

16. 7. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
16. 7. 2010

Ve vzrůstající konkurenci nových digitálních stanic se snaží Česká televize stále propagovat svůj zpravodajský kanál ČT 24, který se v poslední době těší velkému úspěchu například díky summitu Obama-Medveděv, volbám do Poslanecké sněmovny a podobně. Při vydání poslední tiskové zprávy to ale ČT lidově řečeno přehnala. Tvrdí totiž doslova, že je evropskou zpravodajskou jedničkou.

MMF24

Jako důkaz dává veřejnoprávní médium z Kavčích hor k dobru tabulku, v níž se porovnává s dalšími stanicemi tohoto typu ze starého kontinentu prostřednictvím share (podílu na publiku). Nechybí mezi nimi například italská Rai News (0,17 %), španělská RTVE (0,7 %) nebo dánská TV2 Nyhetskanalen (2,2 %). Mezi těmito kanály, kterých je celkem šestnáct, je Čtyřiadvacítka se share 2,95 % skutečně zpravodajskou jedničkou, ale (možná záměrně) některé stanice ve výčtu úplně chybí.

Do tabulky se nedostala například polská TVP Info, jejíž sledovanost se běžně pohybuje okolo pěti procent. V období od 7. do 13. června měla dokonce share 5,94 %. Špatně na tom není ani slovenská zpravodajská televize TA 3. Její trhový podíl je sice o trochu nižší než má ČT 24, ale ne o moc. Podle posledních výsledků sledovanosti měla 2,6 %. Porovnávat například Německo a Itálii s Českou republikou, je v podstatě nesmyslné, protože na obou trzích funguje mnohonásobně více kanálů, díky čemuž se i share rozdělí mezi více subjektů. Například nejsledovanější program v Německu, RTL Television, měl na tamním trhu vloni podíl pouze 12,5 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).