Hlavní navigace

ČT se dohodla s ČTÚ na veřejnoprávní cestě digitalizace

2. 3. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
2. 3. 2007

Generální ředitel České televize (ČT) Jiří Janeček a předseda Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Pavel Dvořák se na včerejší společné schůzce dohodli na dalším postupu v procesu digitalizace. ČT začne přecházet do vlastního veřejnoprávního multiplexu a ČTÚ ji k tomu má připravit vhodné kmitočty. Kmitočty na digitální vysílání získá televize veřejné služby na úkor analogové sítě programu ČT 2. Práce na sestavení plánu nové sítě pro veřejnoprávní vysílání byly již zahájeny, uvedl Dvořák. Do dvou týdnů (16. března) má být návrh sítě hotový, a to včetně strategie jeho implementace.

cif 24 - early cena - média

Obě strany navržené řešení prodiskutují a vyhodnotí. V návaznosti na tento postup bude připravena i aktualizace Technického plánu přechodu. Strategie je založena na principu zahajování digitálního vysílání veřejnoprávního multiplexu na definitivních kmitočtech při souběžném zachování analogového vysílání programu ČT 1. Uvedené řešení má připravit podmínky pro rozvoj dalších sítí, nutných pro provoz nových vysílatelů.

Společný plán ČT a ČTÚ má ale jednu podstatnou podmínku – úpravu celé řady zákonů, které jsou podle obou institucí k provedení změn nutné. K vypínání analogového a zapínání digitálního vysílání před legislativními úpravami nedojde, sdělil DigiZone.cz mluvčí televize Martin Krafl. Přecházení České televize do samostatné sítě každopádně znamená, že se veřejnoprávní vysilatel rozloučí s televizí Nova, která ho zatím ve všech regionech doprovázela. Podmínka na změny zákonů a uvedená strategie se zatím netýkají Domažlicka ani Ústecka, oblastí řešených mimo Technický plán přechodu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).