Hlavní navigace

Česká televize spouští speciální internetový portál pro děti: TýYó

7. 6. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Autor: 115393
7. 6. 2011

UVNITŘ NÁHLEDY Internetový portál věnovaný dětem ve věku od čtyř do čtrnácti let dnes spustí veřejnoprávní Česká televize. Web Tý Yó navazuje na stejnojmenné dětské odpolední pásmo na programu ČT 1 a je pojmenovaný podle mimozemšťana z Planety Yó, který děti provází vysíláním na Jedničce. Kavčí hory web spustí dnes v poledne na adrese www.ceskatele­vize.cz/tyyo. Samostatnou doménu www.tyyo.cz však nevlastní, patří Milanu Knapcovi z Prahy, který si ji registroval loni v červnu.

K TÉMATU: Novinky ČT 24, ČT 4 a Nových médií České televize na rok 2011

Dětský web rozšiřuje prostor, který nabízí ČT nejmladším divákům a umožňuje jim zažívat s hrdiny pohádek a jiných příběhů nová dobrodružství. Web je interaktivní a měl by u dětí rozvíjet poznání a bavit je ve stylu školy hrou, vysvětluje výkonný ředitel divize Nová média ČT Milan Fridrich. Nový web umožní ČT ještě lépe plnit veřejnou službu na poli dětské tvorby a vzdělávání 21. století, dodává. Web je zcela bez reklamy a podle Fridricha by tak tomu mělo být i do budoucna.

ČTĚTE TAKÉ: Dětský kanál Nickelodeon už spustil českou verzi svého webu

Cílem portálu Tý Yó je poskytnout dětem bezpečný internetový prostor, kde najdou zábavné a chytré hry založené na oblíbených postavách z pořadů ČT, ale také aktivity, které je od počítače včas odvedou k reálné hře nebo pohybu. Stránky jsou rozděleny na tři sekce podle věku uživatelů. Prvním je Safari pro nejmenší (předškoláci ve věku od čtyř do sedmi let), zaměřené na zvířátka od výtvarnice Jitky Petrové. Děti zde najdou i stránky s pořady Kouzelná školka, Berta a Ufo, Kostičky, Inspektor Fousek na stopě a Bob a Bobek.

Homepage nového webu České televize pro děti (Zdroj: Nová média ČT)

Druhá sekce s názvem Ponorky oslovuje mladší školáky ve věku od osmi do jedenácti let. Ponorky mají evokovat dobrodružný svět Julese Verna a hravým způsobem lákat k prozkoumání podmořské hlubiny, vysvětluje Fridrich. Autorem obrázků je výtvarník Lukáš Fibrich. Sekce ponorky obsahuje stránky pořadů Moudronos, Opera nás baví, Vzduchoplavec Kráčmera, Evropské pexeso a Dětská záchranka.

Titulní strana sekce Safari pro nejmenší děti od čtyř do sedmi let (Zdroj: Nová média ČT)

Třetí sekcí je Vesmír, zaměřený na děti od dvanácti do čtrnácti let. Její uživatelé už klasickým pohádkovým postavičkám odrostli a tak je tato část portálu zaměřená na planetu obývanou mimozemšťany, které výtvarně ztvárnil Václav Blín. Návštěvníci zde najdou stránky televizních pořadů Michaelovy experimenty, Game page, Pomáhejme se, Tykadlo a Záhady Toma Wizarda.

Titulní strana sekce Ponorky pro mladší školáky ve věku od osmi do jedenácti let (Zdroj: Nová média ČT)

V duchu tradice české animované tvorby jsou všechna prostředí navržena osvědčenými výtvarníky a animátory, v drtivé většině přijali výzvu ke spolupráci přímo autoři výtvarné složky daného pořadu. Komentáře zase namluvili přední herci a protagonisté dětských pořadů, přibližuje Fridrich. Slovem na webu pro nejmenší (Safari) provází Bára Hrzánová, Josef Dvořák, Pavel Zedníček a Aleš Háma. U Ponorky René Krupařský, Jitka Molavcová, Tomáš Juřička a Lucie Černíková.

cif 24 - early cena - média

Titulní strana sekce Vesmír pro nejstarší děti od dvanácti do čtrnácti let (Zdroj: Nová média ČT)

Z důvodu provázanosti s pořady ČT a televizním světem je navigace všech prostředí dvojí: Podle kategorií her (Poslouchej, Hraj si, Objevuj, Soutěž) a podle jednotlivých pořadů (každý pořad má zastoupení ve všech kategoriích), říká koordinátora projektu Štěpánka Sunková z redakce internetu ČT. Speciální kategorií na webu je „Dívej se“, která neobsahuje hry, ale propojuje děti s internetovým videoarchivem iVysílání.cz a nabízí dětské pořady české televize ke shlédnutí. Původně chtěla ČT spustit nový web pro děti 1. června, na Den dětí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).