Hlavní navigace

ČT vysvětlila nesprávné zobrazení piktogramu z vysílače Kojál

13. 11. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
13. 11. 2009

Několik diváků nám do redakce zaslalo poznámku, že v programu ČT 1 se varovný piktogram označující blížící se vypnutí analogu nezobrazoval ve stejné formě než na jiných vysílačích. Na vysílači Brno – Kojál se objevuje piktogram u obou programů ČT 1 i ČT 2 protože si brzo vymění vysílací kanály. Navíc analogové vysílání tohoto programu z Kojálu se bude koncem listopadu vypínat, i proto se objevuje piktogram u obou programů.

Na programu ČT 1 se však piktogram v posledních dnech mírně změnil. Běžně se skládá ze čtyř čtverečků, no v průběhu posledních dvou dní zbyly ve vysílání jen dva. Čtenáři Miroslav Schwager a Milan Šoba nám poslali náhled, jak to v praxi vypadalo. Nyní je už piktogram v normálu. Podrobně jsme o tom psali v dnešním článku.

MMF24

Technický ředitel České televize Rudolf Pop nám vysvětlil důvody, pro které se piktogram nezobrazoval korektně. Piktogram se vkládá do analogového vysílání, které pro ČT v případě vysílače Kojál zajišťují České Radiokomunikace, které nainstalovaly a provozují pro ČT vkladač piktogramu a textové informace (tickeru). ČT pak pouze ze svého odbavovacího pracoviště dálkově ovládá okamžiky zobrazení textové informace. Proto uváděná závada nebyla způsobena problémem signálu ČT, ale na vlastním zařízení ČRa, uvedl Pop.


Ukázka zobrazení piktogramu v programu ČT 1 z vysílače Brno – Kojál. Foto: Milan Šoba

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).