Hlavní navigace

ČTÚ letos aktualizuje strategii správy rádiového spektra kvůli rozhlasové digitalizaci

14. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

DOKUMENT UVNITŘ – Digitální rozhlas v Česku zatím využívá méně atraktivní kmitočty v tzv. L-pásmu. Aktualizovaná strategie správy spektra by měla řešit přidělování III. Televizního pásma.

Aktualizace správy rádiového spektra, která by měla být základem pro rozvoj digitálního rozhlasového vysílání v Česku, je jednou z priorit Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) pro letošní rok. Informoval o tom předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák, kterému letos v dubnu vyprší mandát. Digitání rozhlas v tuzemsku zatím využívá méně atraktivní kmitočty v tzv. L-pásmu, operátoři sítí netrpělivě očekávají přidělování frekvencí v mnohem atraktivnějším III. televizním pásmu.

K TÉMATU: Plzeňsko se dočkalo digitálního rozhlasu, odstartoval multiplex společnosti RTIcz

“Mezi hlavní úkoly řadí správa rádiového spektra včetně aktualizace související strategie, pokračující inventarizace infrastruktury pro potřeby evropské harmonizace, vytvoření pravidel a doporučení pro využívání řízení datového provozu a zahájení národní přípravy na Světovou radiokomunikační konferenci (WRC-15). Aktualizovaná strategie správy rádiového spektra se následně stane základem pro přípravu návrhu principů využití a přidělení pásma VHF pro podporu rozvoje digitálního rozhlasového vysílání,” uvedl úřad v oficiální tiskové zprávě.

MMF24

ČTÚ se letos chce také výrazně podílet na plnění úkolů vyplývajících ze strategie Digitální Česko. Zpráva naopak vůbec nezmiňuje rozvoj zemské digitální televize druhé generace ve standardu DVB-T2 a televizní vysílání ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

Priority ČTÚ pro rok 2013 by potucek793

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).