Hlavní navigace

ČTÚ schválil vyhlášku o stanovení pokrytí televizním signálem

1. 5. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
1. 5. 2008

Vyhlášku, kterou se stanovuje způsob měření pokrytí signálem zemského televizního vysílání, schválil Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Vyhláška je jedním z prováděcích právních předpisů zákona o elektronických komunikacích, který upravuje mimo jiné i proces digitalizace zemského televizního vysílání, sdělila mluvčí ČTÚ Dana Makrlíková.

DOKUMENT: Vyhláška o způsobu stanovení pokrytí signálem televizního vysílání

Účelem vyhlášky je právní zakotvení způsobu stanovení území pokrytého signálem zemského televizního vysílání, metody stanovení intenzity elektromagnetického pole a způsobu z toho odvozeného pokrytí obyvatel signálem televizního vysílání. Dokument je potřebný kvůli ustanovení Technického plánu přechodu (TPP), podle něhož by současné analogové televize neměly při žádné fázi přechodu na DVB-T přijít o pokrytí zemským televizním signálem.

BRAND24

Předmětná právní úprava by měla zajistit jednotná a závazná kriteria nezbytná pro zjištění a porovnání příjmové situace obyvatel České republiky, zejména v období realizace přechodu na zemské digitální televizní vysílání, respektive pro porovnání příjmové situace zemského analogového televizního vysílání se zemským digitálním televizním vysíláním, uvedla Makrlíková.

Česká republika jako člen Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) podle ČTÚ vydáním této vyhlášky plně respektuje doporučení ITU týkající se dané problematiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).