Hlavní navigace

ČTÚ spustil mapu využití rádiových frekvencí

12. 1. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jaké služby mohou být provozovány v konkrétních kmitočtových pásmech a jaké podmínky musí provozovatel splňovat?

Nevyznáte se v tom, na jakých kmitočtech mohou v Česku vysílat ovladače modelů, fungovat vysílačky, navigace nebo wifi? Český telekomunikační úřad (ČTÚ) spustil webovou aplikaci, kde jsou všechny informace o využívání rádiového spektra na jednom místě.

Přehled najdete na adrese spektrum.ctu.cz. Pokud se proklikáte až na detail konkrétního kmitočtu, najdete i odkazy na úplná znění vyhlášek či oprávnění, kterými se podmínky provozu v daném kmitočtovém úseku řídí.

ebf - partner 1

Mapa samotná ale slouží jen k rychlému informativnímu přehledu, který není právně závazný, upozorňuje ČTÚ v disclaimeru, který se zobrazí při prvním použití aplikace:

Poskytované informace a údaje jsou zjednodušenou prezentací řady dokumentů týkajících se správy rádiového spektra vydaných příslušnými orgány, a nemusí proto poskytnout přesné, aktuální a úplné informace. 

Závazné úplné podmínky k využívání rádiového spektra v České republice stanoví aktuální znění Plánu využití rádiového spektra vydávaného ČTÚ v Telekomunikačním věstníku a Plánu přidělení kmitočtových pásem zveřejněného ve Sbírce zákonů, na které aplikace odkazuje. 

Provoz aplikace je zpřístupněn ve zkušebním provozu. ČTÚ přivítá připomínky uživatelů, které umožní její optimalizaci a budoucí rozvoj.

Mapa využití rádiového spektra je založena na datech, které ČTÚ zveřejňuje jako otevřená data – k dispozici dává už celkem 27 datových sad. Úřad nedávno zprovoznil také mapu pokrytí LTE sítěmi nebo mapu pokrytí signálem zemského digitálního TV a rozhlasového vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).