Hlavní navigace

ČTÚ varuje před koupí televizorů nekompatibilních s českým DVB-T2/HEVC. Víte, kterým se vyhnout?

18. 12. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: TP Vision
Český telekomunikační úřad (ČTÚ) ve své pravidelné monitorovací zprávě, vedle rušení DVB-T rychlými daty LTE, upozorňuje i na možný nákup TV nekompatibilní se zemským standardem.

Hned na druhé stránce monitorovací zprávy můžete – ve výrazném boxíku – číst následující:

POZOR PŘI VÝBĚRU NOVÉHO TELEVIZORU

Předvánoční období je jednou z příležitostí, při které řada domácností zvažuje nákup nového televizoru. ČTÚ doporučuje lidem, kteří pro příjem digitálního vysílání využívají terestrickou platformu (televizní anténu), aby si ověřili, že nový přístroj podporuje standard DVB-T2 s kodekem HEVC (někdy též H.265). Pouze tak mají zajištěno, že budou moci nerušeně přijímat televizní vysílání i po změně standardu na DVB-T2.

Vodítkem pro spotřebitele pak může být certifikační aktivita Českých radiokomunikací (ČRa). Přístroje splňující uvedené předpoklady jsou opatřeny zlatou nálepkou „CRA DVB-T2 – ověřeno“.

Varování je jistě namístě, velké obavy ale nikoli. Jak ukázala naše nedávná dotazovací akce přímo u výrobců televizorů, nekompatibilních modelů, tedy těch s tunery DVB-T2/H.264, je na českém trhu minimum.

ČTĚTE TAKÉ: Vše o přechodu na DVB-T2 – seznam kompatibilních TV, nekompatibilních TV a kompatibilních set-top boxů s DVB-T2/HEVC/H.265

Hisense H55N6800 je kompatibilní s DVB-T2/HEVC navíc umí i budoucí HbbTV 2.0. A s mimořádným poměrem cena/výkon.
Autor: Hisense

Hisense H55N6800 je kompatibilní s DVB-T2/HEVC, navíc umí i budoucí HbbTV 2.0. A s mimořádným poměrem cena/výkon.

Prakticky celá kolekce masových výrobců, plus Hisense a Loewe, pro rok 2017 je už plně kompatibilní. Je to vidět právě v článku Hledáte televizor s DVB-T2? Víme, kterým se vyhnout, kde také najdete údaje o těch přístrojích, které naopak kompatibilní nejsou. Zjistíte také, podle údajů přímo od výrobců, jak je poznat, někteří udávají i konkrétní modely. Pravdou ale je, že drtivá většina výrobců (dovozců) nebyla schopna během naší dotazovací akce z počátku tohoto měsíce vyloučit, že se některé starší modely (včetně 2016) s výše uvedeným tunerem DVB-T2/H.264, tedy nekompatibilním s budoucím pozemním vysíláním, ještě prodávají. S určitostí to potvrdila jen jedna jediná značka – Hisense. A ta jen díky tomu, že je na českém trhu poměrně krátce.

PRAKTICKÉ TIPY: Deset NEJzajímavějších televizorů, které jsme pro vás letos vyzkoušeli

Philips 43PUS6501: slušný, dostupný a zaručeně kompatibilní. A s výborným poměrem cena/výkon.
Autor: TP Vision

Philips 43PUS6501: slušný, dostupný a zaručeně kompatibilní. A s výborným poměrem cena/výkon.

Pozor byste si měli tudíž dát především u malých výrobců televizorů. Jen někteří své přístroje (a ne všechny) dávají certifikovat k Českým Radiokomunikacím (ČRa). V seznamu na stránkách „DVB-T2 ověřeno“ najdete z těch menších zejména značky Finlux, Gogen, Hyundai, JVC, Sencor, Sharp, Toshiba a také výše zmiňovaný Hisense.

Na druhou stranu to neznamená, že pokud televizor v seznamu chybí, není s budoucím zemským vysíláním kompatibilní. ČRa někdy neudělují logo za maličkosti nemající s kompatibilitou s DVB-T2/HEVC zhola nic společného. Dnes navíc není problém si kompatibilitu ověřit v praxi, pokrytí signálem DVB-T2 je už velmi vysoké.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Hledáte televizor s DVB-T2? Víme, kterým se vyhnout

Také většina prodejců se k tomuto problému staví zodpovědně a u těch internetových zpravidla není problém zatrhnout si v seznamu pouze ty televizory, které jsou kompatibilní. Pokud máte jakékoli pochybnosti, křížově si kompatibilitu ověřte s naším článkem.

Sencor SLE 43F58TCS: spolehlivý televizor pro nenáročné, fungující i na českém DVB-T2.
Autor: Fast

Sencor SLE 43F58TCS: spolehlivý televizor pro nenáročné, fungující i na českém DVB-T2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).