Hlavní navigace

CZ.NIC nestíhá vyřizovat požadavky!

4. 2. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dnes v 6:00 bylo podle očekávání vzhůru podstatně více uživatelů Internetu, než v jiné dny. Důvod byl jednoduchý: právě v tomto okamžiku padlo moratorium na registrace domén, které bylo stanoveno, aby měli všichni rovné podmínky získání domén, které nebyly zaplaceny. Rovné podmínky však zůstaly utopií: mailserver EUnetu nevydržel zátěž.

Přístup CZ.NICu/EUnetu, podle něhož byly na tři dny zastaveny veškeré registrace, je podle mého názoru správný. Tím, že bylo předem a včas oznámeno, kdy se dá registrační mechanismus opět do chodu, bylo navíc zajištěno, že všichni mají rovné podmínky, což je fér. Každý soudný člověk však musel předpokládat, že „vteřinu po šesté“ bude registrační automat terčem stovek mailů lidí, kteří si budou chtít zaregistrovat svou vysněnou doménu. Tomuto provozu by mělo odpovídat i technické zázemí.

Celá akce však skončila způsobem, který nelze než označit za ostudu a blamáž. Mailserver EUnetu totiž nevydržel zátěž a od šesti hodin až do současné chvíle (je před devátou) vytrvale odmítá přijímat požadavky. Jak je vidět z následujícího výpisu, jediným mailserverem, který přijímá poštu pro doménu nic.cz, kam je třeba žádosti dopravit, je  mux.eunet.cz

drson:~$ nslookup -type=mx nic.cz
Server:  localhost
Address:  127.0.0.1
Non-authoritative answer:
nic.cz  preference = 10, mail exchanger = mux.eunet.cz

Tento server je sice dostupný, jak si každý může ověřit třeba pingem, ale na portu 25, který je vyhrazen pro příjem pošty, se k němu nepřipojíte:

drson:~$ telnet mux.eunet.cz 25
Trying 193.85.222.13...
telnet: Unable to connect to remote host: Connection refused

Tato situace přitom trvá po celou dobu. Během rána jsem dostal několik mailů od různých lidí, kteří se snažili protlačit do CZ.NICu své žádosti o registraci. Podle jejich zkušeností je při opakovaných pokusech možné se k serveru připojit, ale v drtivé většině případů končí pokusy neúspěšně a pošta se vrací jako nedoručitelná. Tomu odpovídá i odpověď pracovníka helpdesku, kterou volně cituje jeden z postižených: „Není pravda, že by mailserver nefungoval. Je pouze přetížen a využito je všech 32 povolených spojení. Je třeba počkat.“

Jinými slovy celá tato situace znamená, že rovné podmínky zůstaly zbožnou nadějí a pokud bude mít někdo štěstí, může vyspaný do růžova získat na první pokus v deset hodin doménu, o jejíž registraci se někdo jiný marně snaží už od šesti: rozhoduje náhoda.

Poněkud zarážející je, že EUnet nemá pro danou doménu žádný záložní mailserver, což je neobvyklé. Jan Panoch ze společnosti Globe, který rovněž patří mezi postižené, se domnívá, že záměrem může být zachování správného pořadí přijatých žádostí, což by při použití dvou mailserverů bylo komplikované. Pak je ovšem na místě očekávat, že onen jediný mailserver bude dostatečně dimenzován, zvláště když bylo možné tuto jednorázovou zátěž předem odhadnout a případně přechodně posílit kapacity.

Abych pravdu řekl, z celé věci se mně snoubí dva protichůdné pocity. Na jednu stranu je dnešní horečka skutečně mimořádná (vždyť jen během první hodiny bylo zaregistrováno 300 domén, což je více, než jindy za celý den) a určité pochopení pro CZ.NIC/EUnet je na místě: mohli špatně odhadnou zájem a zátěž, nakonec nebyli by první ani poslední. Na druhou stranu je vždy třeba mít na paměti, že EUnet za rok na správu domén dostáne od jejich majitelů kolem čtyřiceti milionů korun, což nejsou malé peníze. Výše této částky byla vždy zdůvodňována nutností vysokého předimenzování kapacit, aby nedocházelo k problémům ani ve špičkách, a nákupem velmi drahého technického vybavení. Za své peníze však mají držitelé domén právo očekávat skutečně profesionální služby – a toto je jen další v řadě zakolísání, kterých jsme za uplynulého půl roku najíždění na nový systém svědky. Kdyby se o domény starala za pár korun skupina nadšenců, ozývaly by se sice i tak hlasy nespokojenců, ale bylo by možné přimhouřit oko. CZ.NIC s EUnetem si však výší poplatků sami zdvihli laťku.

MMF24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).