Hlavní navigace

Další únik údajů ze seznamky: data milionu uživatelů BeautifulPe­ople.com

25. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokud jste stále nepochopili: kamkoliv na internetu vložíte jakákoliv osobní data, musíte počítat s tím, že se dříve nebo později mohou stát věcí veřejnou.

Reálné údaje o více než milionu uživatelů seznamky BeautifulPeople.com jsou dostupné na internetu. Jde přitom o následek hacku z konce minulého roku, o kterém se ví už někdy od listopadu 2015. Co je na celé kauze podstatného a nového je to, že jde o reálná data. Provozovatel celou dobu tvrdil, že se útočníkům podařilo dostat pouze na testovací server, na kterém neměla být ostrá databáze.

Plyne z toho jedno poučení uvedené v perexu, tedy to, že pokud komukoliv svěříte nějaké informace (osobní zejména), tak musíte počítat s tím, že dříve či později dojde k nějakému jejich úniku. A zadruhé, že pokud k něčemu takovému dojde, tak jde obvykle pravdomluvnost stranou a provozovatelé se snaží lhát a lhát.

Data z BeautifulPeople.com jsou už i na prodej, uvádí to alespoň Troy Hunt, provozovatel užitečné služby haveibeenpwned.com. Ale uvádí také, že neví, kdo je prodává ani jaká je cena. Dobré je, že na výše uvedené službě si přítomnost účtu z BeautifulPeople.com můžete ověřit.

BRAND24

Ve zpřístupněných datech mají být e-maily, telefonní čísla, ale také osobní charakteristiky uživatele, obvyklé u seznamek. 

Compromised data: Beauty ratings, Car ownership statuses, Dates of birth, Drinking habits, Education levels, Email addresses, Genders, Geographic locations, Home ownership statuses, Income levels, IP addresses, Job titles, Names, Passwords, Personal descriptions, Personal interests, Physical attributes, Sexual preferences, Smoking habits, Website activity

A jak už to tak chodí, Hunt uvádí, že mezi 1,1 miliony e-mailů je i 170 vládních s doménou .gov. Nepoučitelní lidé se do seznamek stále registrují s pracovními e-maily.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).