Hlavní navigace

Desktop na dosah ruky

8. 11. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 29
Pokud užíváte dva různé počítače, které nejsou propojeny lokální sítí, jistě čas od času řešíte problém co nejefektivnějšího sdílení svých dat, kontaktů či záložek. Řešením může být nějaký online kancelářský balík (Zoho či Google Dokumenty), ale proč nezkusit rovnou online operační systém?

Než jsem začal psát tento článek, o praktičnosti online operačních systémů (OS) jsem dost pochyboval, některá řešení mě však nejen pobavila, ale pro občasné použití mi přišla přínosná, inovační a zajímavá. V následujícím článku se pokusím přiblížit tři koncepčně rozdílná a zajímavá prostředí.

Desktoptwo

Abyste tento produkt (podobně jako ostatní) mohli plnohodnotně využívat, musí váš počítač mít nainstalovaný Java Runtime, Acrobat Reader a váš prohlížeč povolena pop-up okna a Plug-in Flash. Po registraci, ve které vyplníte uživatelské jméno, heslo, e-mail (pro případ zapomenutého hesla), zemi pobytu a rok narození, se před vámi zjeví svět virtuálního operačního systému.

Na modrém pozadí s nápisem upozorňujícím na technickou podporu se objeví několik ikonek, které vám umožní přístup k jednotlivým službám – k dispozici je 1GB disk (ten je zdarma – za příplatek je ale možno jeho kapacitu navýšit až na 50 GB za 185 USD za rok) s bezproblémovou prací se složkami (pokud nepoužíváte diakritiku). Ze začátku vás možná zaskočí nutnost dvojkliku (v prohlížeči nepříliš obvyklého) a někdy ne právě svižná reakce. Začátky tedy nejsou zrovna růžové, ale po dvaceti minutách si zvyknete.

Další ikonkou na ploše je POP3 e-mailový klient s podporou filtrů pošty a spamu (pokud jej lze srovnat s MS Outlook 2003 či filtrem na Seznamu, nepracuje vůbec špatně, naopak oproti tomu v Gmailu je o něco málo slabší). Možnosti nastavení jsou srovnatelné s klasickými poštovními klienty. Pokud jde o správce kontaktů, naleznete zde vše běžně potřebné včetně detailů, jako je možnost nastavit fotografii či obrázek kontaktu. Také v kalendáři nic významného nechybí. Středoevropanovi jen bude možná překážet možnost přepnout z AM/PM módu do 24hodinového. Základními možnostmi však Desktoptwo může směle soupeřit s MS Outlook.

Příjemná je také možnost zřídit si blog a přímo z plochy „operačního systému“ se o něj starat. Podobně užitečná je také RSS čtečka, která zvládá všechny běžné úkony i pokročilejší funkce jako řazení do složek či podle atributů. Neuškodí ani možnost tvořit a sdílet své záložky.

Pokud jde o psací potřeby, máme zde k dispozici HTML editor, který sice na první pohled vypadá prakticky, ale jeho reálná využitelnost je ve srovnání s konkurencí online kancelářských balíků malá. K dispozici je i jednoduchý poznámkový blok, který si poradí i s diakritikou.

Desktoptwo nepostrádá ani jednoduchého instant messengera, který kromě vlastní sítě podporuje Gmail, Jabber a MSN. Další komunikační funkcí je také live chat s dalšími majiteli Desktoptwo.

Dalšími funkcemi je mp3 přehrávač a jakási verze elektronické nástěnky. Za zmínku stojí ještě přehled kapacity na disku a graficky zajímavé hodiny.

Mezi negativa patří bezesporu reklamní banner, který zajišťuje finančně život tohoto projektu, který zatím existuje jen v betaverzi. Celkově však jde o zajímavé a ambiciózní řešení, podobně jako jeho motto: Wherever you go, whatever you do, you can bring your desktop too.

desktoptwo

eyeOS

Možná nejzajímavější projekt nese jméno eyeOS 1.2.0 a je za ním poměrně dlouhá historie. Celý koncept je šířen jako open source. Po registraci, ve které si zvolíte uživatelské jméno a heslo, jste připuštěni k přihlašovacímu dialogu podobnému tomu, který někteří uživatelé budou znát z Mac OS X. Vše se ovládá jedním kliknutím a na první pohled překvapí rychlý běh a hezká grafika.

Celý systém je orientovaný nejen na práci, ale také na zábavu: naleznete zde klasickou „plošinovku“ Prince of Persia či Sonic, dále karetní hru Solitér (kdyby vám ji admin z vašeho počítače vymazal, nemusíte už zoufat) a šachy (jsou rychlé, poměrně kvalitní, jen je nemalý problém rozlišit střelce a pěšce).

Za zajímavou aplikaci považuji eyeNav, tedy internetový prohlížeč v internetovém prohlížeči. Ten můžete využít jako „Virtual Machine“, pokud zadáte adresu nějakého jiného online OS. Zde je potřeba podtrhnout skutečnost, že běh více aplikací nečiní eyeOS žádný problém. Dále je k dispozici FTP klient, který mimo jiné umožňuje snazší komunikaci mezi počítačem a eyeOS. Rovněž nechybí e-mailový klient a adresář (sice jednoduše řešený, ale přesto velice dobře použitelný).

Výborným nástrojem je nenápadně pojmenovaný eyeTerre. Jedná se o prohlížeč map, který v sobě integruje nástroje od Google, Microsoft, Yahoo, Ask či NASA. Přepínání je rychlé a práce pohodlná. Jedná se o jedno z mála řešení, které na běžných desktopových aplikacích budete hledat velice obtížně.

Na psaní je určen eyeDocs, který pracuje jako jednoduchý textový procesor typu NotePadu či WordPadu, známých z Windows. Nemá problém ani s diakritikou, se zarovnáváním a dalšími jednoduchými textově formátovacími funkcemi.

Celý systém se snaží vyrovnat ve všem běžným operačním systémům, takže zde naleznete příkazy jako Spustit či Přehled běžících programů. K dispozici je samozřejmě pokročilá práce se složkami, možnost rychlého exportu do ZIP souboru či odpadkový koš.

Další zajímavou informací je lokalizace – česká mutace je půl napůl křížená s anglickou, takže například v menu Příslušenství naleznete položku Calculator (mimochodem jeden z nejslabších prográmků – neumí vstup z numerické klávesnice a zvládá jen operace +,–,*,/ a =). Samozřejmostí je sdílení informací a dat, virtuální nástěnka, originálně řešený kalendář (pokud schůzek nemáte příliš, nemusí se jednat o špatnou volbu), jednoduchý poznámkový blok a spousta dalšího.

Celkově se jedná o velice sympatický počin, který v průběhu několika let zaznamenal značné zlepšení jak v oblasti funkčnosti, tak také rychlosti a vzhledu. Někomu však může chybět instant messenger či přímá editace blogů. Každopádně tento kousek jistě stojí za zkoušku.

eyeOS

Goowy

Další zajímavý projekt neoslní grafikou plochy ani přívětivostí ovládání, pokud však hned po několika málo úvodních minutách neodejdete, naleznete bezpochyby unikátní propojení aplikací od jednoho online operačního systému.

Pokud jde o paměť, máte k dispozici zdarma 1 GB, za příplatek až 5 GB. Práce se složkami není podobná té, kterou známe z Průzkumníka, ale spíše stromové struktuře. Prostředí je ale poměrně příjemné, i když občas poněkud nemotorné či pomalé. Za nevýhodu považuji práci s okny, která je velice nepohodlná, a chybějící možnost minimalizovat okna.

K dispozici je instant messenger s podporou Yahoo Messenger a MSN Messenger. Dalším komunikačním kanálem může být e-mail. Ten získáte hned po registraci ve tvaru vasejmeno@goowy.com a na ten je vám zaslán přehled základních funkcí a klávesových zkratek, což lze považovat za velké plus. Také tento poštovní klient obsahuje antispamový filtr, který se však nastavuje (jako téměř vše) na kartě Options, nikoli přímo v klientovi, což může působit poněkud matoucím dojmem.

Celý operační systém nepracuje ani tak s jednotlivými aplikacemi (těch je jen několik a práce s více z nich současně je hodně nepohodlná), ale s tzv. Minis – jedná se o malé příruční aplikace, které se rozmístí na plochu (podobně jako například u personalizované home page Pageflakes (http://www.pa­geflakes.com/De­fault.aspx), podrobněji v článku Seznam v ostré konkurenci.

Na dosah ruky tak máte například MP3 přehrávač, čtečku RSS, kalkulátor, hodiny, předpověď počasí, správce záložek, poznámkový blok, úkolník, kontrolu nad vašimi oblíbenými komunitními službami či nad fotkami z Flickr a mnoho dalšího. Když k tomu připojíme podporu více ploch (tedy možnost oddělit práci a zábavu, nebo je naopak snadno propojovat), dostáváme zcela unikátní a zajímavé řešení.

Bez větších problémů funguje také samostatný kalendář a velice podrobný správce kontaktů. U kalendáře opět vytknu možnost nastavení 24hodinového módu, což je ale pro většinu lidí otázka spíše zvyková.

Samostatnou kategorií jsou hry, které jsou setříděné podle žánru (akční, sportovní, puzzle, arkády, kasino, strategické, …). Takovou nabídku her nenabízí žádný z předchozích produktů, neboť her zde naleznete několik desítek a některé rozhodně stojí za zkoušku.

BRAND24

goowy.com

Koho vybrat?

Pokud vás možnost čas od času využít online operační systém láká a přemýšlíte, který zvolit, pak je potřeba zvážit, co od něj vlastně očekáváte, popřípadě jaké řešení je vám nejbližší. Pokud si potrpíte na práci s více pracovními plochami, máte rádi Minis, ale oželíte pohlednou grafiku, pak je pro vás Goowy ten pravý. Pokud právě vzhled hraje prim a potřebujete rychlý systém v češtině, který pracuje bez jakýchkoli potíží s vícero aplikacemi či preferujete Mac OS, pak eyeOS asi bude těžko hledat konkurenta. Stejně tak jako když si oblíbíte příjemnou práci s blogy u Desktoptwo.

V této kategorii je vítěz vždy subjektivním rozhodnutím, neboť více než různost kvality se zde střetávají různé koncepce, z nichž každá bude vyhovovat někomu jinému. Pokud bych se však měl vyjádřit osobně, vyhraje eyeOS. Ale naopak například žebříček webu SEOmoz vypadá následovně: Goowy, Desktoptwo, EyeOS.

Zkusíte některý z uvedených online OS?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).