Hlavní navigace

Dezinformace o koronaviru, sledování zaměstnanců na home office a Google letos bez Apríla

29. 3. 2020
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Videochaty boří rekordy, nový iPad má lidar, rizikové e-shopy, Zoom a soukromí, s Uberem se teď moc nejezdí. Co ještě přinesl právě končící #tyden.

YouTube má problém, server je zaplavený dezinformacemi o koronaviru. Patří mezi ně klasické tvrzení, že za koronavirus může 5G i záplava nebezpečných hloupostí o tom, čím léčit. Viz YouTube Is Letting Millions Of People Watch Videos Promoting Misinformation About The Coronavirus.

Pracujete z domova? Vypněte hlasové asistenty, riskujete vyzrazení důvěrných či tajných informací. Doporučení od právníků vlastně není až tak nesmyslné, Alexa, Google Assistant i Siri velmi často reagují na nahodilé podněty a vše, co slyší, se odesílá a ukládá k provozovatelům. A mohou to dělat i v okamžiku, kdy na vás ani neblikají světélky. Viz Working from home? Switch off Amazon's Alexa (say lawyers).

Jaká je práce ve skladech Amazonu v době koronaviru? Nebezpečná a riskantní. Prostory jsou plné lidí a panují tu tvrdé pracovní podmínky. Nebo zaměstnanci mohou zůstat doma a nemít z čeho zaplatit nájem. Nakonec, co jiného by se asi dalo čekat. Čtěte v ‘They’re putting us all at risk’: What it’s like working in Amazon’s warehouses during the coronavirus outbreak. Je to dlouhé čtení.

Firmy masově nakupují software pro sledování lidí pracujících z domova. Tedy alespoň to píše Bloomberg v Bosses Panic-Buy Spy Software to Keep Tabs on Remote Workers, a je tedy vhodné to brát trochu s rezervou. Něco na tom ale určitě bude. Byť je to docela děsivé – pracujete z domova a zaměstnavatel čte vše, co píšete, jaké posíláte e-maily, vidí každý web, na který jdete, a každých 10 minut se udělá screenshot. Pokud chcete vidět software, který tohle dělá, tak InterGuard, Time Doctor, Teramind, VeriClock, InnerActiv, ActivTrak či Hubstaff.

TELEgraficky

New York bez lidí DirectX 12 Ultimate The A-Z of AI ■ Microsoft koupil Affirmed Networks ■ Kondomy? Nebudou ■ Když padají burzy Linux Mint 4 Debian Edition 

WEBDESIGN, INTERNET

TLS 1.0 a TLS 1.1 je zpět v Chrome i Firefoxu. Plánované ukončení se s ohledem na koronavirus odkládá. Viz Mozilla re-enables TLS 1.0 and 1.1 because of Coronavirus (and Google).

Aprílové vtípky od Googlu nebudou. Popravdě, Apríla je důvod se letos trochu obávat, zcela určitě se najdou tací, kteří nepochopí, jak málo vhodné v současné situaci je pokoušet se o fóry vymýšlené marketingovými odděleními. Viz Google cancels its infamous April Fools’ jokes this year a Google is canceling its legendary April Fools' Day jokes this year because of the pandemic.

SOFTWARE

Rozpoznávání řeči je rasistické, až dvakrát více nerozumí Afroameričanům. Přišli na to výzkumníci ze Stanfordu. Viz Speech recognition algorithms may also have racial bias.

UOS Linux je čínský operační systém, který vznikl s cílem odstranit v zemi Windows. Je to spojené s čínskými čipy a hardwarem ve snaze snížit i závislost na hardwaru z USA. UOS přitom znamená Unified Operating System a je postavený na nejúspěšnější čínské distribuci Linuxu známé jako Deepin. Celé to má tak trochu i něco společného s problémy Huawei/ZTE s embargem. Více v Meet the Chinese operating system that’s trying to shift the country off Windows.

Vědci použili AI pro nalezení spojení mezi přírodou a štěstím. AI svěřili fotografie ze sociálních sítí a zjistili, že analýza demonstruje hypotézu o biofílii a že lidé jsou přirozeně přitahování k přírodě. Tu po celém světě preferují ve svých zábavných aktivitách. Otázkou je, proč na tohle potřebovali AI a zda tam vůbec měla nějakou roli. Další zjištění najdete v Researchers use AI to find link between nature and happiness.

Videochatovací aplikace boří rekordy ve stahování. Houseparty, Discord, Zoom, Marco Polo a řada dalších. U některých rostou i ceny akcií (jako třeba u Zoomu). Čísla a podrobnosti v Houseparty, Discord, Zoom, and Marco Polo downloads explode amid coronavirus pandemic.

Apple Final Cut Pro X pro Mac má nově 90denní zkušební verzi (místo původních 30 dní). Cena poté se nezměnila, stále 300 USD. Pokud jste si již 30denní verzi stáhli, prostě stáhněte znovu a čas se vám prodlouží. 9toMac píší, že nově bude k dispozici i Logic Pro X ve zkušební verzi.

Naučit se programovat v době krize může být velmi dobrý nápad. Na junior.guru najdete rozcestník na to, jak se potřebné naučit, a také pracovní nabídky. Včetně inspirativních příběhů.

HARDWARE

Nejnovější iPad Pro má lidar. Věc, kterou jistě nevyužijí masy, ale otevírá nové zásadní možnosti v AR. Mimoto má novou klávesnici s trackpadem (nezbývá doufat, že iPadOS konečně získá funkční podporu myši, ta stávající podoba nedává smysl). Viz A Modest iPad Update Holds the Key to Apple's AR Future.

iPhone 12 bude mít řadu měsíců zpoždění. Koronavirus se odrazil na dodavatelích součástek, ale také je zde riziko snížené ochoty lidí nové přístroje kupovat. iPhone 12 má být navíc prvním 5G telefonem a Apple se obává možného problematické přijetí. Viz Apple weighs delaying 5G iPhone launch by months, sources say.

MARKETING A KOMUNIKACE

Město New York City vydalo návod, jak na bezpečný sex při koronaviru. Poté, co dokument vyvolal pozornost na sociálních médiích, se ztratil, ale nakonec byl v původní podobě vrácen zpět. Studujte Sex and Coronavirus Disease 2019 (COVID-19). Viz NYC issues iconic guide to banging during coronavirus.

Koronavirus přinesl novou výzvu pro firemní marketing: revizi reklam. Píší o tom v These Ads Were Meant to Be Clever. Now They Are Just Tone-Deaf a realita je místy docela tristní. Zapomenuté reklamy zahrnující cestování a dovolené jsou jen malý příklad, najdou se i horší věci.

Co dělat a nedělat v online videosetkáních? Užitečný a realistický návod najdete v The Dos and Don’ts of Online Video Meetings. Tím prvním, čím byste mimochodem měli vždy před spojením začít, je, že se ujistíte, že máte ztlumený mikrofon. A aktivujte ho opravdu jen v době, kdy budete muset mluvit. Ale těch věcí je podstatně víc.

Mohou počítače nahradit školní vyučování? Přesně takto se ptají v Can computers ever replace the classroom? a celé je to tak nějak součástí nechtěného experimentu, ve kterém některé školy fungují a některé zcela selhávají. Celosvětově přitom jde o 850 milionů dětí. V článku je řeč také o využití AI místo učitelů.

Yelp pozastavil kontroverzní GoFundMe Covid-19 kampaň. Měla sloužit pro pomoc místním firmám zasaženým koronavirovou epidemií. Yelp byl poněkud nejasný v podmínkách a kampaň se navíc automaticky objevovala na profilech firem na Yelpu, které do kampaně byly automaticky zahrnuty a bylo jim znemožňováno se z účasti odhlásit. Yelp se dušuje, že kampaň znovu spustí a firmy se budou moci přihlásit. Viz Yelp pauses GoFundMe Covid-19 fundraising after opt-out outcry.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Evropští mobilní operátoři sdílejí polohová data v rámci boje s koronavirem. V Německu, Itálii a Rakousku stát s pomocí anonymizovaných a agregovaných dat vyhodnocuje, zda opatření na omezení pohybu přinášejí potřebné změny. Viz European mobile operators share data for coronavirus fight.

V přehledu rizikových e-shopů od České obchodní inspekce (ČOI) se nově objevila postazdarma.cz a postovnezdarma.cz. Není divu, e-shop to ve skutečnosti žádný není, jen jakési nabízení zboží těžko říci od koho, ale ve většině případů z Číny za nesmyslné peníze a s otázkou, zda vůbec zboží dorazí. Nově jede na vlně předražených pomůcek proti koronaviru. Stránku Rizikové e-shopy si rozhodně prostudujte a nezapomeňte ji doporučit všem starším lidem.

Nový útok na domácí routery mění DNS a přesměrovává na fake weby plné malwaru. Využívá koronavirovou epidemii i tím, že se některé weby vydávají za zdroje informací o COVID-19. Detaily v New Router DNS Hijacking Attacks Abuse Bitbucket to Host Infostealer a nejvíce ohroženy jsou routery Linksys.

Zoom posílá data o všech uživatelích Facebooku. Vysvětlit to v Podmínkách na ochranu soukromí samozřejmě zapomněli. S ohledem na historii laxního přístupu k soukromí u Zoomu to nemůže překvapit. Pro Facebook to ale v době koronaviru musí být velmi cenná data. Zoom odesílá detaily o zařízení, časovou zónu, město, odkud se uživatel připojuje, mobilního operátora a unikátní inzertní identifikátor. Viz Zoom iOS App Sends Data to Facebook Even if You Don’t Have a Facebook Account.

EFF: Co byste měli vědět o online nástrojích v době koronavirové krize. Užitečný a rozrůstající se přehled online pomůcek a jejich vztahu k ochraně soukromí. Nechybí ani dlouhodobě nepřijatelný Zoom, ale pár zásadních věcí se najde i o Slacku. Studujte ve What You Should Know About Online Tools During the COVID-19 Crisis.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Koronavirová pandemie vedla k 900% nárůstu nenávisti proti Číně a Číňanům na Twitteru. Přispívají k tomu i některá média a politici snahou prosadit přejmenování koronaviru na čínskou chřipku či čínský virus. Tento název ostatně prosazuje i americký prezident Donald Trump. Viz Coronavirus pandemic has led to a 900 PERCENT increase of hate speech toward China and Chinese people on Twitter, a new report reveals.

Na Snapchatu roste zájem o digitální obličejové filtry. Podle Snap Inc. až desetinásobně. AR filtry pozměňující vzhled člověka v menší či větší podobě rostou v popularitě přímo úměrně rostoucí míře komunikace na dálku. Viz Snapchat Sees Surge in Downloads of Digital Face Masks.

Cory Doctorow (@doctorow) chytil od Twitteru ban za seznam trollů pojmenovaný „colossal assholes“. Twitter mu navíc neposlal vyrozumění o banu ani o důvodu. Vysvětlení dorazilo až poté, co začal využívat všechny způsoby, jak Twitter kontaktovat. Účet mu nakonec byl obnoven, ale o 100 tisíc sledujících chudší. Viz Missing Voices: Writer and activist Cory Doctorow temporarily locked out of Twitter.

Facebook se pokouší oživit Live – přidává automatické titulky, pouze zvukovou podobu. Rozšiřuje Stars (možnost vydělávat peníze), nově bude možné sledovat i bez účtu na Facebooku. Viz Facebook launches accessibility and creator tools to make live-streaming available to more people.

MOBILNÍ APLIKACE

Podívejte se na vizualizaci, jak na Floridě lidé ignorovali koronavirus (je založená na datech z mobilních telefonů). Je to příklad „anonymizovaných“ dat, která ale (jak Mikael Thalen upozorňuje) je nesmírně snadné dotáhnout až ke konkrétní identifikaci telefonu. Vizualizace je dílem společností X-Mode (má lokační data) a Tectonix (vytváří vizualizace). Detaily v Terrifying cellphone ‘heat map’ shows just how much people are still traveling.

STARTUPY A EKONOMIKA

Amazon.com přestává v Itálii a Francii spotřebitelům dodávat nepodstatné věci. Jde o další opatření proti koronaviru ve dvou nejvíce postižených zemích v Evropě. Amazon reaguje na nárůst objednávek a nutnost dodržet anti-koronavirová opatření ve vlastních provozech. Podstatné věci z pohledu Amazonu jsou potřeby pro děti, zdraví, domácnost, móda a osobní péče, potraviny, průmyslové a vědecké zboží a potřeby pro zvířata. Zboží nespadající do této kategorie lze na Amazon.fr/Amazon.it objednat jedině v případě, že není doručováno přímo Amazonem. Viz Exclusive: Amazon.com to stop shipping non-essentials to consumers in Italy and France.

Americký oděvní/módní retail volá o pomoc. Pokud nepřijde, předpovídá krach, miliony ohrožených pracovních míst (celkem jde až o 52 milionů lidi) a dopad ohrožující celou ekonomiku v domino efektu. Obchody čerstvě postihlo uzavření na 14 dní, ale nikdo nečeká, že se podaří otevřít dříve než za 30 až 60 dní a návrat k normálu může trvat zhruba rok. Čtěte v ‘Our Industry Will Fail’: Retail Leaders Ask for Emergency Aid.

Prodeje mobilní telefonů se hroutí v největším propadu od vzniku chytrých telefonů. Alespoň takto to BBC předkládá v Coronavirus: Smartphone sales collapse amid pandemic. V cestě stojí pozastavení výroby v Asii, ale i nemožnost nebo neochota zákazníků chodit do obchodů (a nutno dodat, že značnou roli budou hrát i obavy z budoucnosti a tím aktivovaný šetřící režim). V únoru 2019 se tak prodalo 99,2 milionu kusů chytrých telefonů, v březnu 2019 už jenom 61,8 milionu. Roli zde bude hrát i zrušené MWC.

Uber byl zasažen v některých městech až 70% poklesem počtu jízd. Dara Khosrowshahi ale investory ujistil, že společnost je přepravena to ustát, i pokud by pokles byl ještě horší. Navíc Uber zvažuje využití svých aut pro dodávku věcí, ať už běžného zboží, či medicíny. Investory také ujistil o dostatečné hotovosti, ta by měla být až ve výši 10 miliard dolarů. Detaily v Uber says rides down by as much as 70% in cities hardest hit by coronavirus, looks at delivering meds.

Vyhazovy se dnes rozdávají přes Zoom, a to hromadně. Žádné oznámení mezi čtyřma očima. Prostě si na Zoom meeting zavoláte všechny, které chcete propustit, a suše jim to oznámíte. Ideálně to uvedete tím, že se naštěstí podařilo opatřit další financování, ale že je stejně nutné přijmout opatření. Příklad toho, co proběhlo v TripActions, najdete ve What it feels like to be laid off on Zoom during this crisis.

Tony Xu (CEO DoorDash) vidí v dodávce jídla zásadní prvek pro řešení současné krize. Ta nejenom v Česku postihla všechny restaurace, které se teď velmi často snaží dodávat zboží lidem přímo domů či do práce. Přečtěte si rozhovor v ‚It's much bigger than DoorDash‘: CEO Tony Xu on the need for food delivery now.

Microsoft ukončí investice do firem pro rozpoznávání obličeje. Rozhodnutí padlo po aféře se společností AnyVision. Ta byla obviněna z pomoci izraelské vládě ve šmírování. To se po vyšetřování iniciovaném Microsoftem nemělo potvrdit, ale stejně to vedlo k přehodnocení investičních záměrů. Viz Microsoft to end investments in facial recognition firms after AnyVision controversy.

KL24

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).