Hlavní navigace

Digi Monitor: Na konci srpna třetina Domažlicka stále přijímala jen analog

13. 9. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Digitální kabelová televize DVB-C Autor: 115393
13. 9. 2007

Každá třetí domácnost na Domažlicku nechala přechod na digitální vysílání na poslední chvíli. Ještě pět dní před 1. zářím, kdy bylo v oblasti vypnuté zemské analogové vysílání programů České televize a Novy, byla ve třetině domů a bytů aktivní pouze analogová televizní přípojka. Vyplývá to z výsledků průzkumu sdružení právnických osob Digi Monitor, které dnes na V. kulatém stole Žofínského fóra v Praze uvedl jeho předseda Aleš Janků. Jsou to vůbec první čísla, která Digi Monitor představil veřejnosti.

Před vypnutím analogového vysílání, tedy na konci srpna (přesněji 27. srpna, pozn. red.), mělo digitální příjem 62 procent domácností v oblasti, 32 procent mělo jen analogový příjem a šest procent domácností mělo jak digitální, tak analogový příjem, zmínil Aleš Janků a doplnil: Co se týká obyvatel, tak 57 procent obyvatel mělo jen digitální příjem, 35 procent jen analogový příjem a osm procent digitální i analogový příjem.

cif 24 - early cena - média

Předseda Digi Monitoru bohužel neupřesnil, jak výzkum počítal s televizními diváky, kteří využívají analogové televizní nabídky přes kabel a kterých se vypínání zemského analogového vysílání 1. září pravděpodobně vůbec nedotklo.

Digi Monitor provádí průzkum domácností ve čtyřech fázích. Nejprve po zapnutí digitálního vysílání, pak před vypnutím hlavního analogového vysílače v oblasti, dále po jeho vypnutí a nakonec po úplném vypnutí analogového vysílání v oblasti, a to s odstupem několika měsíců. Na Domažlicku začal průzkum až od druhé fáze. Zatím nemáme čísla po vypnutí, tzn. v prvních dnech září. Ty se zpracovávají a budou k dispozici po tomto víkendu, řekl na Žofíně Aleš Janků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).