Hlavní navigace

Diginovela prošla Legislativní radou, nyní putuje přímo na vládu

16. 7. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
16. 7. 2007

Finální návrh novely zákona o rozhlasovém a televizním vysílání, která má řešit problémy spojené s přechodem na zemské digitální vysílání, dnes schválila Legislativní rada vlády. Podle Simony Cigánkové, mluvčí ministra a předsedy Legislativní rady vlády Cyrila Svobody (KDU-ČSL), tomuto kroku předcházela diskuse o institutu kompenzačních licencí.

TISKOVÁ ZPRÁVA: Oficiální výstup z jednání Legislativní rady vlády

Legislativní rada akceptovala přijetí tohoto institutu coby prostředku k řešení stávající situace do doby, než dojde k úplnému přechodu na digitální vysílání. Rada též zpřesnila podmínky pro uzavírání smluv, které je povinen uzavřít podnikatel, poskytující službu šíření rozhlasového a televizního vysílání, uvedla Cigánková. Členové rady přesto dospěli k názoru, že návrh novely doporučí vládě ke schválení, pokud do ní předkladatelé zapracují dnešní připomínky.

Zákon nastavuje nová, průhledná pravidla pro získání licencí po roce 2010, kdy předpokládáme skončení analogového vysílání. Tato pravidla jsou založena na principu otevřené soutěže, upozornil Cyril Svoboda na fakt, že po vypnutí analogového vysílání budou moci licenci pro zemské digitální vysílání dostat všichni podobně, jako je dnes snadné získat licenci pro kabelové nebo satelitní vysílání.

BRAND24

Po dobu od účinnosti tohoto zákona do doby skončení analogového vysílání se otevírá konkurenční prostředí ve stávajícím stavu tak, že se kompenzační licence do 10. října 2010 dostane i šesti žadatelům, u kterých Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) již o udělení licence na digitální vysílání rozhodla, dodal Svoboda. K dnešními rozhodnutí Legislativní rady vlády právě probíhá schůzka Koalice pro digitální televizi, v níž jsou sdružené všechny tři velké televize, Asociace digitálních televizí i další organizace, podnikatelé a fyzické osoby.

Vláda se bude diginovelou zabývat na svém nejbližším zasedání, ve středu 18. července. Pokud návrh schválí, měli by se jím poslanci zabývat už na mimořádné srpnové schůzi. V platnost má diginovela vejít první den měsíce následující po měsíci, v jakém bude schválena oběma komorami Parlamentu a podepsána prezidentem republiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).