Hlavní navigace

ČTÚ: Digitální rozhlas od Teleka v Praze je nad kmitočtový plán

5. 4. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
5. 4. 2011

Digitální rozhlasové vysílání společnosti Teleko v Praze, které probíhá od minulého týdne z vysílače na Strahově, je legální a firma k němu má individuální oprávnění od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Serveru DigiZone.cz to řekl vedoucí odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač. Kmitočty, na kterých Teleko vysílá, jsou nad kmitočtový plán České republiky a firma o ně žádala mnohem dříve, než jsme vypsali výběrová řízení na krajské sítě pro zemský digitální rozhlas, vysvětlil Duchač.

K TÉMATU: Digitální rozhlas odstartoval. Zatím ho naladíte jen v Praze a Příbrami

Pražský rozhlasový multiplex firmy Teleko vysílá na kanále LA, v tendru na krajské sítě pro zemský digitální rozhlas ČTÚ vyčlenil pro Prahu kanál LL. Oprávnění pro něj získaly České Radiokomunikace, firma Teleko v tomto tendru neuspěla. Současné vysílání Teleka v Praze a připravovaná krajská síť pro Prahu a střední Čechy jsou naprosto rozdílné, upozorňuje Duchač. Krajská síť Českých Radiokomunikací podle něj nebude mít výrazná technická omezení, na rozdíl od nynějšího vysílání firmy Teleko, které má stanoven maximální možný vyzářený výkon vysílače a další technické parametry.

ČTĚTE TAKÉ: České Radiokomunikace získaly kmitočet pro digitální rozhlas v Praze

Tyto sítě se nebudou dát porovnávat, dodal Duchač s tím, že krajská síť Českých Radiokomunikací bude mít mnohem větší dosah. Teleko žádalo o kmitočty pro zemské digitální rozhlasové vysílání v Praze mnohem dříve a ČTÚ po provedení mezinárodní koordinace kmitočtů musel vydat rozhodnutí, dodal šéf správy kmitočtového spektra ČTÚ. Kromě Prahy zahájilo Teleko řádné digitální rozhlasové vysílání i v Příbrami, kde tato firma sídlí.

BRAND24

NAPSALI JSME: Pět krajských multiplexů pro digitální rozhlas získala firma Teleko

Oba rozhlasové multiplexy Teleka obsahují tři stanice veřejnoprávního Českého rozhlasu (Rádio Wave, D-dur a Leonardo), komerční Dance rádio a křesťanské rádio Proglas. Operátor vysílá ve standardech DAB a DAB+, podle jednatele firmy Tomáše Řapka připravuje i multimediální obsah v systému DMB. ČTÚ chystá vypsat pro Prahu a další velká města tendry na městské sítě pro zemský digitální rozhlas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).