Hlavní navigace

Dlouhovlnný vysílač Topolná sníží výrazně výkon, v provozu bude ještě další tři roky

27. 2. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

„V této chvíli vedeme úvodní jednání s příslušnými institucemi, abychom nastavili proces digitálního vysílání,“ uvedl pro DigiZone.cz náměstek generálního ředitele ČRo Michal Koliandr.

Český rozhlas Radiožurnál bude i nadále pokračovat ve vysílání na dlouhých vlnách, tedy frekvenci 270 kHz z vysílače Topolná. Umožní to nová tříletá smlouva, kterou oba subjekty podepsali. Na společné tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci Českého rozhlasuČeských Radiokomunikací, které chod tohoto stanoviště technicky zajišťují. Kmitočet, nejprve 272 kHz, byl Československu přidělen v roce 1948. Nejprve se vysílalo výkonem 400 kW ze dvou stotážárů. V roce 1978 došlo k navýšení výkonu na 1,5 MW. Později došlo k přeladění na frekvenci 270 kHz. Aktuálně používá Topolná výkon 750 kW.

K TÉMATU: Vysílač Topolná pravděpodobně přežije, Rozhlas chce nadále využívat dlouhé vlny

Dlouho jsme přemýšleli, jak zachránit tuto platformu, která už je tu mnoho desítek let, uvedl ředitel pro regulaci Českých Radiokomunikací Marcel Procházka a dodal: Byla by velká škoda, kdybychom přišli o toto spektrum. V Evropě je jen 15 volných kanálů pro dlouhovlnné vysílání. Pokud by tedy o ni Český rozhlas přišel, přišla by o tuto frekvenci i Česká republika. Vysílači však postupně s přechodem na VKV ubývali posluchači a vysílání pro většinu z nich ztratilo smysl, proto docházelo k optimalizaci jeho chodu.

Z ARCHIVU: Radiožurnál opustí dlouhé vlny na přelomu února a března příštího roku

Proto jsme přistoupili i ke kroku, který jsme oznámili na konci roku, uvedl náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu pro správu a provoz Michal Koliandr. Jsem rád, že jsme se dostali k nějaké dohodě. Nepřijdeme o mezinárodně koordinovaný kmitočet. Podaří se nám dokrytí zejména Zlínska, kde nejsme schopni zajistit provoz na VKV, konstatoval Koliandr. Dojde ke změně modulačních parametrů, aby byla ještě více snížena spotřeba vysílače. Umožní to použití nového procesoru. Ve druhé etapě bude nahrazen stávající vysílač. Bude výrazně efektivnější a nominální výkon bude 50 kW.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Vysílání na dlouhých vlnách u nás končí, od ledna je opustí Český rozhlas Radiožurnál

Co se týká pokrytí signálem, díky nižšímu výkonu zůstane dobře zachované pokrytí Moravy a východu Čech, pokrytí se naopak zhorší na západě republiky. Koliandr uvedl, že vysílač do budoucnosti umožní i vysílači v technologii DRM. Co se týká vysílání po roce 2017, je zatím ve hvězdách. V této chvíli vedeme úvodní jednání s příslušnými institucemi, abychom nastavili proces digitálního vysílání. Nechceme se zavázat k dlouhodobě spolupráci, která by vedla v neprospěch digitálního vysílání. Podle vývoje situace zvážíme další spolupráci, konstatoval náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).