Hlavní navigace

Do Turecka zatím nepůjdeme, rozmysleli se v CME

10. 12. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
10. 12. 2007

70 milionů potenciálních televizních diváků, nestárnoucí populace a rychle rostoucí ekonomika, taková byla lákadla na zahraniční investory při aukcitureckou televizi ATV. Mezi zájemci byla i americko-bermudská společnost CME, která v České republice vlastní stanice Nova, Nova Cinema a Galaxie sport. Podle serveru Týden.cz se ale CME, stejně jako zahraniční skupiny RTL Group (Německo), News Corp. (USA) a Antenna TV (Řecko), z turecké aukce stáhla.

Výkonný ředitel CME Michael Garin ještě v listopadu tvrdil: Je to významná příležitost, a proto se na Turecko obrací pozornost všech významných mediálních společností nevyjímaje CME. O měsíc později musela mluvčí společnosti Romana Tomasová serveru Týden.cz oznámit: Do aukce jsme se nepřihlásili.

Důvodem jsou patrně turecké zákony, podle kterých může mít zahraniční vlastník ve firmě podnikající v mediální oblasti nejvíce čtvrtinový podíl. CME si každopádně z Turecka odnesla zatím jen ztrátu v přepočtu 890 tisíc korun, které zaplatila za dokumenty k aukci – stejně jako ostatní zahraniční zájemci.

BRAND24

Do uzavření aukce ve středu 5. prosince tedy ve hře vytrvala pouze domácí společnost Calik podnikající v oblasti petrochemie, energetiky a telekomunikací. Za nákup zaplatí v propočtu téměř 20 miliard korun, což byla nejnižší vyvolávací cena za televizi a deník, uvádí Týden.cz.

Společnost CME má kromě České republiky svoje televizní stanice také na Slovensku (Markíza), Ukrajině, v Rumunsku, Slovinsku a Chorvatsku. Největší výnosy má CME právě z Česka.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).