Hlavní navigace

Dorovnat a přihodit. Vodafone navyšuje datové limity i u neomezených ta­rifů

10. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Začalo to v únoru, kdy tuzemská trojka vypustila první datový balónek u rodinného tarifu. Postupně zareagovali konkurenti a je tu druhé kolo.

T-Mobile zvětšil v březnu datový balík u svého neomezeného tarifu z 1,5 gigabajtu na čtyři. Zároveň zvýšil i jeho cenu o padesát korun. Teď svou datovou nabídku v rámci základního neomezeného tarifu Red Naplno mění i Vodafone. 

Z 749 korun cena poskočí na 777, ale zákazníci dostanou nově pět gigabajtů dat. „V naší aplikaci si mohou zákazníci získat ještě dva gigabajty navíc,“ říká šéf Petr Dvořák s tím, že výše datového bonusu v aplikaci se může časem měnit. Průměrná spotřeba uživatelů, kteří v síti Vodafonu používají data, se podle Dvořáka pohybuje kolem 1,5 gigabajtu měsíčně. 

Další dva dražší tarify nabízí deset, respektive dvacet gigabajtů s tím, že nejdražší nabídka za 1777 korun měsíčně přináší i sedm dnů neomezeného volání po celém světě. „Neplatí to jen v zemích, kterým říkáme interně okrádači, tedy takových, které mají nejvyšší propojovací poplatky,“ dodává Dvořák. Nové tarify bude operátor postupně spouštět během května a června. 

Dokupování dat a žádné zpomalování

S většími datovými balíčky jsou ovšem spojeny i oběti. Operátor už také, podobně jako třeba O2, ruší zpomalený internet potom, co zákazníci spotřebují všechna data. 

„Konec zpomalování, myslíme si, že dat je dostatek a už není potřeba. Zavedli jsme si to jako průmysl a nebylo to rozumné. Ovlivňuje to negativně zkušenosti zákazníků, kteří si stěžují, že jim to jede pomalu,“ tvrdí Dvořák. To ale platí jen pro nové tarify. 

Vodafone zjemnil i ceník pro dokupování dat. Nejnižší nabídka je 100 MB za 25 korun u levných tarifů Start. U dražších Red nabízí operátor za 50 korun 500 MB dat. 

A co data v roamingu?

Od jedenáctého června začíná platit naplno evropská regulace, respektive volání po Evropě by mělo být za ceny jako doma. Problém je s daty, kde si operátoři navzájem účtují vysoké částky za přenesená data. 

„Se změnou podmínek roamingu se mění náklady, které na zajištění služby máme, a na to jsme museli reagovat,“ tvrdí mluvčí operátora Markéta Kuklová. S informací přišel jako první server Mobil.cz.

Běžné tarify by tak měly fungovat i v cizině, u datových SIM karet ale Vodafone roaming v červnu zruší. Podle Dvořáka datové karty v roamingu používaly řádově jednotky procent zákazníků. „Často šlo i o takové klienty, kteří měli internet na chatě v pohraničí,“ dodává Dvořák s tím, že klienti byli upozorněni a dostali možnost smlouvu zrušit.

ebf - partner 1

Datové jaro?

Předseda ČTÚ ohlašoval příchod datového jara a je možné, že to tentokrát trefil. Vodafone už v únoru přišel se čtyřicetigigabajtovým balíkem pro rodinu v rámci tarifu Red+, T-Mobile ukázal, že zvýšit data lze i u individuálních tarifů a O2 nakonec jako poslední alespoň navázalo na Vodafone v případě nabídky pro rodinu. 

Možnosti tu tedy zjevně jsou a zájem o data také. Aktuální výroční zpráva ČTÚ tvrdí, že datový provoz v mobilních sítích se loni zvedl o 65 procent a operátorskou infrastrukturou proteklo 88 petabytů dat. Průměrná spotřeba na uživatele se tak dostala na 573 MB dat

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).