Hlavní navigace

Vodafone hází rukavici. K rodinnému tarifu dá 40 GB za tisícovku

8. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nový šéf, nová nabídka. Vodafone začíná kouzlit s datovými balíky. První experiment přišel u nabídky pro rodiny a malé firmy.

Když před třemi lety v dubnu O2 vystřelilo své neomezené tarify za 750 korun, spustilo během pár dnů největší tarifní změnu na tuzemském trhu. Dnes jsou neomezené tarify nejčastější volbou zákazníků. 

Vodafone zkouší teď otestovat trh mobilních dat. Nový ředitel Jiří Báča se sice kormidla chopí až prvního března, už dnes ale představil čtyřicetigigabajtový balík, který si mohou přikoupit majitelé rodinného tarifu Red+. 

Ten v základu nabízí čtyři neomezené SIM karty a 2 GB dat za 1499 korun. „Je to momentálně nejoblíbenější volba nových zákazníků. Přidáme jim proto za 999 korun 40 gigabajtů dat,“ vysvětlil Báča s tím, že novinku chtěli původně představovat až na začátku března. 

Tarifní matematika tak hovoří, že za 2 498 korun dostanou čtyři lidi pod jednou smlouvou 42 gigabajtů dat a neomezené volání a SMS. Individuální neomezený tarif s deseti gigabajty jinak u operátora vychází na 1599 korun. 

Vodafone se snaží postupně sbližovat tarify a nabídka tak platí i pro firemní Business Red+, který ale v základu vyjde na 1999 korun a 4 GB dat a čtyřicetigigabajtový balík vyjde na pětistovku. Vodafone tak cenu zarovnal a rodina i firma zaplatí za tarif s novým datovým balíkem stejně. 

Sázku na tento tarif Vodafone zkusil především proto, že konkurence podobný model nenabízí a nehrozí tak rychlé vyrovnání podmínek. Firma teď může čekat, co tahle vlnka na tuzemském mobilním rybníku vyvolá. 

O tom, že operátoři zvažují jarní, pravděpodobně březnové, navýšení datových limitů, se spekuluje už od podzimu. Ostatní operátoři jsou zatím s komentáři opatrní. „O navýšení datových objemů uvažujeme. V současné době testujeme zájem zákazníků o větší objemy dat v rámci probíhající kampaně, kdy významně dotujeme chytré telefony a přidáváme k nim 10 GB dat po tři měsíce zdarma,“ říká Martina Kemrová z T-Mobile.

Trojka tuzemského trhu přichází s novinkou v rozbouřené době, kdy si mobilní data vzali jako své předvolební téma politici. Ti se snaží najít, koho by mohli označit za viníka současné situace. A adeptů je hned několik. 

Báča: Sdílení je problém

Báča přiznává, že na tuzemském trhu konkurence vázne, ale z jiného důvodu, než se obecně tvrdí. „Český trh je z hlediska konkurence limitovaný, je tu sice stovka virtuálních operátorů, ale změny mohou přinést jen síťoví operátoři,“ tvrdil ve své první „ředitelské“ prezentaci. 

Poukazoval ale především na problém sdílení sítí mezi T-Mobilem a O2, což podle něj konkurenci významně poškozuje. „To nikde v Evropě není a svědčí o tom i to, že si případ vyžádala k přezkoumání Evropská komise,“ dodal. 

Jako další překážku, se kterou by mohli politici pomoci, považuje Báča i zjednodušení pokrývání republiky optickou infrastrukturou. 

KL24

První vlaštovky

Vodafone není sám. O2 už na začátku února zkouší neomezená data za pětistovku jako náhradu za připojení přes xDSL. Jde ale jen o připojení domácností a v mobilech nefunguje. 

Konkurenční T-Mobile za podobnou částku nabízí tarif se 40gigabajtovým limitem a Vodafone operuje s limitem 30 gigabajtů, který má ale hned několik výjimek. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).