Hlavní navigace

#DropDropbox aneb jak vyštvat manažera kvůli odlišnému názoru

17. 4. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zatímco Brendan Eich je z Mozilly pryč, kritici chtějí rozkývat židli pod čerstvě jmenovanou členkou představenstva Dropboxu. Majitelé firem by měli takovým snahám odolat.

Jen co se kvůli hlasité vlně kritiky poroučel po pouhých 12 dnech ve funkci šéf Mozilly Brendan Eich, rozjíždí se další neméně hysterická kampaň, jejímž cílem je zvrátit rozhodnutí managementu cloudového úložiště Dropbox jmenovat do představenstva společnosti bývalou americkou ministryni zahraničí Condoleezzu Riceovou.

Zatímco u Eicha nedokázala určitá skupina uživatelů překousnout fakt, že v roce 2008 věnoval 1000 dolarů na podporu kampaně proti manželským svazkům lidí stejného pohlaví, v případě Riceové kritikům vadí její angažmá ve vládě George Bushe ml. a zejména její tehdejší podpora pro rozšíření pravomocí amerických bezpečnostních složek a tajných služeb v oblasti odposlouchávání a sledování. Jen dodejme, že ho umožnil zákon Patriot Act schválený v roce 2001 americkým kongresem. Měl být v platnosti jen po omezenou dobu, nakonec byla jeho platnost prodloužena až do roku 2015.

„Výběr Condoleezy Riceové do představenstva je problematický z několika závažných důvodů a vzbuzuje vážné pochybnosti o tom, jak to Drew Houston (zakladatel a výkonný ředitel Dropboxu) a vrcholné vedení firmy myslí se svobodou, otevřeností a etikou. Pokud má firma skutečný přístup k vašim datům, etika představuje něco více než zábavný myšlenkový experiment,“ píše autor otevřené petice, která se koncem minulého týdne začala šířit po Internetu.

Zároveň uživatele služby vyzval, aby Houstonovi pohrozili, že pokud Riceovou z představenstva nestáhne, přestanou Dropbox používat. Výzvy k bojkotu služby se začaly po sociálních sítích pod hashtagem #DropDropbox šířit rychlostí blesku. Situaci neuklidnilo ani ujištění šéfa Dropboxu, že s nástupem Riceové se v oblasti ochrany dat uživatelů nic nemění. Pod příspěvkem na firemním blogu se objevily stovky příspěvků, ve kterých lidé tvrdí, že s Dropboxem kvůli jmenování Riceové končí a přechází ke konkurenci.

Nechci milovnici tortury

Kritici na Riceovou vytáhli také to, že měla být osobně zodpovědná za povolení odposlouchávání vysoce postavených úředníků Spojených národů. Americká vláda tehdy potřebovala zjistila, jak se ostatní státy staví k možnému zásahu v Iráku. Připomínali ale také, že schvalovala používání kontroverzních výslechových metod, jako je například waterboarding. Jeden z uživatelů Twitteru komentoval její angažmá v Dropboxu tweetem „Condoleeza Rice, fanynka špiclování a mučení, se stala členem představenstva Dropboxu.“

Je vcelku pochopitelné, že lidé mají na některé věci odlišné názory (osobně se s názory Eicha ani Riceové neztotožňuji). Zatímco někdo považuje za jediný akceptovatelný manželský svazek muže a ženy, pro jiného je takové smýšlení příliš konzervativní a rigidní. Stejně tak se liší názory na politická témata, která často vycházejí z inklinace k určitému politickému proudu. Otázkou ale je, zdali vás opozice vůči sňatkům homosexuálů předem automaticky diskvalifikuje z možnosti vykonávat funkci výkonného ředitele firmy věnující se vývoji webového prohlížeče.

A stejně tak zdali účast ve vládě, která v reakci na teroristické útoky prosadila uvolnění pravidel a umožnila tak federálním agentům a tajným službám odposlouchávat lidi ve větší míře, než bylo do té doby možné, by vám měla navždy zavřít dveře do managementu IT a internetových firem.

Troufnu si říci, že ne. Rozhodujícím faktorem by měly být schopnosti a nikoliv politické smýšlení a názory. K Brendanu Eichovi se sluší poznamenat, že to je člověk, který v Mozille strávil 20 let života a je jedním z těch, kteří ji hodně pomohli.

A byť s jejími názory můžete polemizovat, Condoleeza Riceová je velice zkušená politička, která už v minulosti seděla v představenstvech mnoha firem včetně společnosti Hewlett Packard. Kromě postu ministryně zahraničí zastávala čtyři roky pozici poradce prezidenta pro oblast národní bezpečnosti. Pokud ji tedy nyní Dropbox najal s tím, že chce, aby mu pomohla šířit povědomí o službě v zahraničí, má k tomu Riceová všechny předpoklady.

Dropboxu, který byl jedním hlasitých kritiků americké vlády v souvislosti s programem PRISM a který je nepochybně terčem zájmu sledování podobných programů, se mohou „zkušenosti z druhé strany“ náramně hodit. Představa, že se s příchodem Riceové v oblasti ochrany dat v Dropboxu změní něco k horšímu, je dosti iluzorní.

Navíc Riceová není prvním, ani posledním bývalým americkým politikem, který zamířil do představenstva internetové firmy. Například Bushův ministr zahraničí Colin Powell jen před několika týdny usedl do představenstva společnosti Salesforce, která poskytuje cloudové služby státní správě.

MMF24

Do představenstva telekomunikační firmy Motorola byl v roce 2011 jmenován dokonce bývalý šéf CIA a NSA, která je dnes synonymem pro špiclování na Internetu. Michael Hayden, který agenturu vedl za prezidentů Clintona a Bushe, přitom masové odposlouchávání veřejně podporoval a nedávno kritizoval návrhy současného prezidenta Baracka Obamy na zpřísnění podmínek pro špiclování.

To, čeho jsme nyní svědky v případě Eicha a Riceové, nemá nic společného s kvalifikací a schopnostmi. Jde o prachsprostý internetový lynč, který má za cíl dostat z funkcí v soukromých firmách lidi s odlišným názorem či politickou orientací. Takovým tlakům by majitelé firem podléhat neměli.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).