Hlavní navigace

Dvě z pěti amerických domácností mají video streaming, nejčastěji Netflix

12. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa
Netflix, Amazon Prime, Hulu Plus najdete dnes ve dvou z pěti amerických domácností. Tradiční televize to zatím neohrožuje, tedy, zdánlivě neohrožuje.

Podle Nielsenů, kteří v USA měří sledovanost televizí a médií, je mezi americkými domácnostmi nejoblíbenější služba Netflix. Se čtyřiceti miliony platících uživatelů je jedničkou. Najdete ji v 36 % amerických domácností a to je přitom řeč o číslech z listopadu loňského roku.

TIP: Netflix oficiálně vstoupí do Česka nejpozději příští rok

Na dvojku, Amazon Prime s 13% podílem, má přitom slušný náskok. Třetí Hulu Plus má ještě méně, 6,5 %.

Lidé s těmito předplacenými službami přitom mají větší sklony k používání různých multimediálních zařízení, než domácnost pouze s tradiční televizí. Před obrazovkou smart TV, s videoherními konzolemi, nebo přehráváním z DVD či Blu-ray stráví 2 hodiny a 45 minut denně – domácnosti bez předplaceného streamingu jen 1 hodinu 57 minut, a to je poměrně velký rozdíl.

Pro tradiční televize, v USA zejména ty kabelové, to prý zatím nebezpečí nepředstavuje. Lidé s předplacenými Netflixem totiž neruší předplatné kabelovky. Do času tráveného u tradiční televize se už ale předplacené video streamingy dostávají – třeba tím, že v posledním pololetí roku 2014 došlo k 10% poklesu času tráveného u televize.

Výsledky studie od Nielsenů jsou zajímavé třeba i v tom, že domácnosti sice ve většině případů mají jednu z těchto služeb, ale zhruba 10 % má dvě. A pouze 2,6 % tři. Obliba podobných služeb přitom úzce souvisí s příjmem domácností.

Mládež má o televizi menší a menší zájem

Pokud dospělý v USA u televizoru tráví v průměru 4 hodiny a 51 minut denně (ano, opravdu denně), tak u mládeže je to pro televize podstatně horší. Nemluvě o tom, že dospělí tráví u televize o 18 minut denně méně, než ve stejném období roku předchozího (čtvrté čtvrtletí 2014 vs 2013). Pokles času je hlavně vyvolán časem tráveným s chytrými telefony (1 hodina a 25 minut denně, růst o o 18 minut).

ebf - partner 1

Pokud se podíváte na týdenní čísla, tak je sledování tradiční televize ve srovnání s dalšími aktivitami u mládeže (12–17) výrazně jiné, než u dospělých. Zatímco ti ve věku 18–24 tráví u televize týdně 18 hodin a 15 minut, ti ve věku 25 a více běžně 24 a více hodin. Poměrně výrazné rozdíly najdete i u skupiny 18–24 vs starší, kde například na herních konzolích ti 18 – 24 tráví týdně přes 4 hodiny, ti 25 – 34 už ale jenom 2 hodiny a 56 minut. Poměrně velké jsou i týdenní doby používání chytrých telefonů.

Změní se mladá generace stárnutím a zbaví se návyků používat nepřetržitě chytré telefony a sociální sítě a nedívat se na klasické televize? Na to odpoví až příštích několik let. Ale stejně tak důležitá může být otázka, jak se změní český televizní trh, až k nám (konečně) dorazí služby jako je Netflix.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).