Hlavní navigace

E.ON nasadí drony na monitoring vysokého napětí, doplní lezce

27. 10. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Pilotní akce trvala půl roku a realizovala ji česká firma UpVision. Teď E.ON nasadí drony, monitorující sloupy vysokého napětí, do ostrého provozu.

Německá energetická společnost E.ON začne v České republice nasazovat letecké drony na monitorování sloupů vysokého napětí. Firma půl roku pracovala na pilotním projektu a finální provoz chce odstartovat během příštího roku. Nasazení robotických letců by do budoucna mohlo výrazně zasáhnout do práce lidí, kteří sloupy monitorují dnes.

Testovací provoz pro E.ON realizovala mladá česká společnost UpVision, což je jeden ze tří slibných projektů, který vznikl na pohrobku dříve slavného Geodisu (dalšími firmami jsou CleverMaps a TopGis). UpVision pomocí vlastních dronů, případně strojů od dalších výrobců, v podstatě zajišťuje veškerý servis – od samotného pilotování až po zpracování dat či legislativu. Do akce se zapojilo také Vysoké učení technické v Brně.

E.ON bude chtít pomocí dronů zjišťovat stav sloupů a rozvodů vysokého napětí. Tuto práci dnes obstarávají takzvaní lezci, kteří na sloupy musí šplhat. V současné době na takových revizích pracují skupinky o dvou lidech a každá za den zvládne zkontrolovat tři až čtyři sloupy.

Místo čtyř sloupů patnáct

Testování ukázalo, že drony toho za den stihnou mnohem více. „Konkrétně se dá za den při dvou lidech a jednom dronu zkontrolovat patnáct sloupů,“ popisuje pro Lupu jeden ze zakladatelů UpVision Jakub Karas. Odpadá také nutnost na sloupy lézt. To bude zapotřebí pouze v případě, když snímky z drona skutečně odhalí nějakou závadu a podobně.

E.ON, UpVision a monitoring elektrických sítí pomocí dronů.
Autor: Jan Sedlák

E.ON, UpVision a monitoring elektrických sítí pomocí dronů.

Na pilotním testování pracovalo do desítky lidí. Konkrétně z UpVisionu to byli tři až čtyři a další dva až tři z VUT, které celou akci vyhodnocovalo. Lidé z E.ONu pak působili spíše jako pozorovatelé. Náklady na pilotní provoz a celkové spuštění dosáhnout na tři miliony korun. 

UpVision během testování vyzkoušela sedm druhů dronů od různých výrobců. Vedle těch vlastních to byly například také stroje od českých Robodrone Industries, čínských DJI či modely z Německa. Z nich se pak vyhodnocovaly výstupy (drony budou finálně pořizovat snímky ve 4K rozlišení) a E.ON si nyní vybere stroje, které si zakoupí. Firma svojí konečnou volbu minimálně prozatím komentovat nechce, na dronech ale plánuje vlastní specifické úpravy.

E.ON, UpVision a monitoring elektrických sítí pomocí dronů. Detail na vedení.
Autor: Jan Sedlák

E.ON, UpVision a monitoring elektrických sítí pomocí dronů. Detail na vedení.

Zahajovací provoz počítá se dvěma až třemi zakoupenými drony, výhledově se nicméně počítá i s deseti. V ostrém nasazení bude nadále hrát roli UpVision. Firma má zajistit například přeškolování lezců na „piloty“, vypomůže s legislativou a bude dodávat systém na pozadí. „Drony jako takové jsou v podstatě komodita, uživí vás kompletní servis kolem nich,“ nastiňuje Karas.

Za lepší podmínky pro drony

UpVision má podobných zakázek po celé zemi poměrně hodně. Společnost například naposledy pracovala na 3D modelu Sněžky a pořizovala také její kompletní ortofotomapu. Podrobně rovněž mapuje areál Pražského hradu (jak pro interní, tak marketingové účely) a s Jihočeskou univerzitou se chystá třeba monitoring rybníků při výlovech.

Firma také chce za pomocí grantu od ministerstva zemědělství monitorovat stav půdy v Česku. Typickými zákazníky pak jsou developeři, geodeti a podobně. UpVision si vyrábí vlastní drony. Pro monitorovací zakázky jich má pět, další nicméně dělá na míru pro další zákazníky typu univerzity.

KL24

UpVision se vedle samotného byznysu snaží aktivně lobovat za lepší podmínky pro celou oblast dronů, konkrétně u ministerstva dopravy a Úřad pro civilní letectví. „Podle odhadů je v současné době 80 procent provozu dronů v Česku nelegálních. To například znamená, že drony nejsou registrovány. Situaci chceme změnit. Třeba tím, že registraci u úřadu zkrátíme ze tři čtvrtě roku alespoň na tři měsíce,“ uzavírá Karas.

To by mohlo mít dopad na další rozvoj celé branže. Ze zdejších firem už například tři drony vlastní ČEPS.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).