Hlavní navigace

CETIN nasype 22 miliard do budování optiky a LTE a rozvoje VDSL

27. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stavět se má v řádu sedmi let po celé republice. Klíčová slova investiční akce CETINu jsou vectoring, LTE a optika.

„Kabely jsou zlato, ukryté v zemi,“ říká se v retrokancelářích žižkovské centrály infrastrukturní firmy. Také už si na ně letos vzniklá společnost mohla půjčit 32 miliard korun, které obratem putovaly do mateřské PPF. 

„Jedna z těch velkých změn po dělení je v tom, že můžeme investovat s delším horizontem, než jsme byli zvyklí. To je výhoda infrastrukturální společnosti. V našem případě to znamená, že jsme začali plánovat investice, které mají návratnost deset a více let,“ říkal šéf CETINu Petr Slováček v záříjovém rozhovoru na Lupě.

Přesnou částku, kterou chce firma proinvestovat, ale přinesl až transparent s nedokončeným nápisem „22 miliard Kč investice do“, který se nedávno objevil na věži bývalého Telekomu v Praze. Zatímco O2 ještě v lednu hlásilo, že do výstavby sítě investuje miliardu korun, rozdělení operátora částku významně zvýšilo.

"Dvaadvacet miliard je obrovská částka, která nám umožní skutečně zásadní skok v kvalitě připojení. Našim cílem je násobně zrychlit připojení k internetu prostřednictvím pevné sítě. Budeme stavět optiku co nejblíže k našim zákazníkům a tím zásadně zkrátíme tzv. poslední míli, kde nasadíme moderní technologie, abychom pro koncové uživatele dosáhli násobného zvýšení rychlosti,“ tvrdí Slováček.

Optika do bytů nebude

Jak už naznačoval v rozhovoru, zásadní je dobudování sítě LTE a rozvoj optiky – ta ovšem nepovede až ke koncovým zákazníkům: „Neplánujeme v krátké době vyměnit naši infrastrukturu za FTTH, jinými slovy – až do bytů optiku tahat nebudeme. Zatím se to prostě nevyplatí,“ řekl Lupě Slováček

CETIN tak bude investovat hlavně do VDSL2, VDSL3 a vectoringu. Svou optickou síť chce rozvíjet „…prostřednictvím výstavby FTTc (Fiber To The Cabinet), které umožní zkrátit místní smyčku (tzv. poslední míli).“ A posilovat chce i své páteřní optické sítě. 

Celá 22 miliardová investice podle Slováčka každopádně není závislá na tom, jak dopadnou tanečky kolem případné čtrnáctimiliardové dotace na rozvoj vysokorychlostních sítí.

KL24

Síť ale budují i operátoři, kteří zůstali vcelku. Vodafone v polovině října zprovoznil agregaci až tří pásem pro LTE-A v Karlových Varech. Spojením pásem 1800 MHz (o šířce 20 MHz), 800 MHz (o šířce 10 MHz) a 2100 MHz (o šířce 10 MHz) se má rychlost stahování vyšplhat až k 300 Mb/s. 

Své kabely inovuje i UPC, které během prázdnin dotáhlo digitální služby jako třeba rychlejší internet nebo videotéku Horizon do 18 tisíc domácností. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).