Hlavní navigace

Ebone v Praze

7. 7. 1998
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Tak už jsme tam, už jsme tam... Lépe řečeno, oni jsou tady. Kdo? No přece Ebone. Kde? V Praze, u CESNETu. Jak? 34 Mb/s. Odkud? Z Mnichova.

Tak je to konečně pravda, celoevropská síť Ebone zřídila v Praze svůj uzel. Počítám-li správně puntíky na mapě páteřní sítě Ebone, naše stověžatá matička se stává dvanáctým městem, ve kterém je Ebone zastoupena. Spojení do Evropy je realizováno linkou o kapacitě 34 Mb/s do Mnichova. Pokud jde o fyzickou podobu spoje, všechny zprávy cudně mlčí. Podle Zbyňka Pospíchala a jeho přehledu linek na NetMagu jde o 17× 2048 kb/s Mero LL.

Zároveň se zřízením tohoto uzlu bylo posíleno spojení komerční sítě CESNETu do zahraničí ze stávajících 4 Mb/s na 6 Mb/s. Není však zcela jasné, zda do pražského uzlu vedou jen ony 2 Mb/s a zbylé dvě linky přímo do zahraničí (Frankfurt) zůstaly beze změny. Podle některých zdrojů, pocházejících z CESNETu, je celých 6 Mb/s lokálních a původní linky jsou v tuto chvíli jen záložní s výhledem na zrušení. CESNETu dává patronát na pražským uzlem Ebone docela dobrou šanci i na budoucí upgrady takřka bez časových prodlev, protože není závislý na dodavatelích spojů.

V tuto chvíli jsou u CESNETu pozorovatelné poměrně zásadní problémy v routingu. Několik lidí, kteří používají TEN-34 CZ, se již minulý týden ozvalo, že provoz je místo přes linku 16 Mb/s TENu směrován přes pražské spojení k Ebone. Jedná se zřejmě jen o některé části sítě TEN-34 CZ. Podle Petra Součka to navíc není jediná chyba – data tímto spojem totiž tečou dokonce i z Ebone přes CESNET a NIX do Terminal Baru.

Ebone se tak stal dalším mezinárodním holdingem, který dorazil do Čech a hodlá tu prodávat konektivitu, již dříve se zde objevil Global One. Z různých zdrojů jsem získal zprávy o tom, že někteří poskytovatelé už popadli síťovky a vyrazili k Ebone na nákupy. Hovoří se zejména o Video OnLine (dosud 2 Mb/s satelit do USA), SPT Telecomu (už údajně 6 Mb/s; 2×2 do Amsterodamu a další do Kanady) a také Bohemia Netu (512 kb/s satelit do USA, 1 Mb/s lokálně ke Global One).

Půvabný byl způsob, kterým CESNET o této události informoval. Postupně jsem obdržel tři různé tiskové zprávy, dvě přímo z CESNETu a jednu z mediální kanceláře, řekl bych dokonce z renomované mediální kanceláře, která už navíc jednoho tuzemského poskytovatele připojení zastupuje. Spolu s probíhající reklamní kampaní CESNETu, které jsem si všiml v českém Internetu (např. Mobil server), to vypovídá o určitých změnách v politice CESNETu. Nechci se dohadovat, čím byly vyprovokovány, ale zdá se, že CESNET se hodlá více angažovat jako komerční subjekt a působit tedy odpovídajícím způsobem. Trochu legrační je ale na celé věci skutečnost, že první zpráva z CESNETu obsahovala, řečeno ústy autora, „formulační chyby“, pro které byla nahrazena druhou; třetí verze, tedy ta od mediální agentury, však vychází z chybné verze první. A pak že jsou věci jednoduché.

ebf - partner 1

Marek Antoš


Související články a odkazy:

* CESNET pozvolna opuštějí zajímavé servery

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).