Hlavní navigace

Echo24.cz už je v NetMonitoru. Máme víc, než jsem čekal, říká Balšínek

29. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zpravodajsko-publicistický projekt Dalibora Balšínka se do veřejného měření návštěvnosti zapojil dříve, než se čekalo.

Čísla online deníku Echo24.cz se ve statistikách NetMonitoru objevila o přibližně dva měsíce dříve, než šéfredaktor Dalibor Balšínek avizoval – původně sliboval začátek podzimu. „Vstup do NetMonitoru vznikl trochu nedopatřením, chtěli jsme v něm být v červenci a srpnu, ale neveřejně. Ale najednou jsme veřejně,“ vysvětluje.

První výsledky ukazují, že projekt zaznamená denně v průměru kolem 11 tisíc RUest a 50 – 60 tisíc PV. Do statistik se započítávají i stránky placeného Týdeníku Echo, který redakce začala vydávat začátkem měsíce. Vzhledem k tomu, že jsou k dispozici čísla teprve od 14. července, nedá se z nich ještě usuzovat na nějaké větší trendy.

„Je to trochu víc než jsme očekávali. Návštěvnost nenakupujeme, nemáme žádné roboty, neslučujeme návštěvnost s jinými servery atd. I přesto očekáváme, že už v červenci budeme v NetMonitoru přes 100 tisíc, někde kolem 150 tisíc. Tedy více, než jsem plánoval,“ komentuje první veřejná čísla šéfredaktor Dalibor Balšínek. Při startu Echo24 říkal, že se chce do konce roku dostat na 100 tisíc uživatelů měsíčně, do tří let pak chce dosáhnout na 300 tisíc.

Čísla NetMonitoru podle něj zatím žádná převratná zjištění nepřinesla. „Jediným významým překvapením jsou předplatitelé Týdeníku Echo – tři čtvrtiny používají webové rozhraní, které mělo být jen doplňkem. Očekával jsem mnohem větší podíl z AppStore. Proto také urychlíme vývoj Androidu,“ dodává Balšínek.

Z výsledků za dva týdny se dá zatím vyčíst snad jen to, jak je návštěvnost serveru závislá na konkrétním obsahu. Zatímco první víkend Echo24 zaznamenalo tradiční pokles, druhý víkend byla návštěvnost v podstatě stejná jako ve všední den. Na nějakou větší analýzu čísel je ale zatím k dispozici málo údajů.

MMF24

Rosteme, říká každopádně Balšínek a odvolává se na interní měření v Google Analytics (GA): „Podle GA rosteme i v červenci  - duben byl 224, květen 248, červen 262 a červenec vypadá na 280 tisíc,“ doplňuje. 

Vzhledem k různým metodikám se čísla GA samozřejmě nedají přímo porovnávat s NetMonitorem. To, jestli se trend potvrdí i ve veřejných statistikách, bude jasné až za několik týdnů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).