Hlavní navigace

Ekologie především. UPC testuje v Polsku „zelený“ 4K box, Slováky to čeká

3. 12. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Liberty Global
Naši severní sousedé dostávají od UPC úsporný Ultra HD přístroj. V Polsku jde o pilotní provoz. Příští rok by se mělo zařízení objevit i na dalších trzích, kde působí firma Liberty Global.

Telekomunikační skupina Liberty Global nedávno představila svůj zatím nejekologičtější přístroj a pro jeho pilotní provoz si vybrala Polsko. Jde o kompaktní 4K Mini TV Box, navržený vlastním vývojovým oddělením Liberty Global a vyrobený společností CommScope. Ta odkoupila veškeré aktivity světoznámé firmy Arris Enterprises, o jejíchž výrobcích jsme mnohokráte psali a jsou využívány i českými poskytovateli jako T-Mobile nebo Telly. 

Kompaktní přístroj (80 × 80 × 18 mm) o váze 97 gramů se chlubí extrémně nízkou spotřebou energie a šasi částečně vyrobenou z recyklovaného plastu. Od 24. srpna ho dostávají zákazníci UPC Poland. V příhodnou dobu bude představen také i na ostatních trzích, kde Liberty Global působí – těmi jsou v abecedním pořadí Nizozemsko, Slovensko, Švýcarsko a Velká Británie.   

4K Mini TV Box, vyvíjený s důrazem na bezproblémové uživatelské nastavení, používá platformu příští generace od Liberty Global s názvem Horizon 4.

Jedná se o první „all-IP“ zařízení společnosti, což znamená, že vše, co potřebuje ke spuštění, je jen zdroj napájení a libovolné internetové připojení. K tomu se váže jedno „ale“: ethernetové připojení končí ve vašem modemu/routeru, box samotný je navržen pouze k připojení přes Wi-Fi síť. Jako napájecí zdroj může sloužit i USB port televizoru (nezbytně nutný tedy není ani sítový zdroj a vlastní zásuvka).

Co dalšího ještě 4K Mini TV Box nabízí? Hlasové ovládání a vyhledávání (přes Bluetooth), podporu Dolby Audio, nahrávání do cloudového úložiště, sedmidenní timeshift, programového průvodce na 7 dnů, přednastavené aplikace třetích stran, pokročilou personalizaci (několik uživatelských účtů včetně dětského), VOD knihovnu a možnost přímého streamu obsahu z mobilních zařízení.

Vzhledem ke zmíněnému připojení výhradně přes Wi-Fi disponuje Mini TV box pouhými dvěma přípojnými body: rozhraním HDMI pro propojení s TV přijímačem a USB rozhraním, které slouží jako zdroj energie. Nic více, nic méně. Přístroj si můžete prohlédnout ve fotogalerii.

Více než třetina plastů použitých při výrobě 4K boxu je recyklovaná. Ani pro zabalení produktu se nepoužívají žádné plasty na jedno použití. Box podle výrobce snižuje spotřebu energie o 77 % v porovnání s předchozími TV boxy a má maximální spotřebu pod 5 W, a to i při sledování 4K obsahu.

„Když při navrhování produktů zohledníme udržitelnost, předejdeme tomu, aby při růstu našeho podnikání rostl i jeho dopad na životní prostředí. Chceme, aby naši zákazníci neměli pocit viny, když si doma nebo na cestách užívají zábavu. Měřítkem udržitelnosti budeme posuzovat i všechny naše další produktové inovace,“ nechala se slyšet Elizabeth Brodsky, manažerka Liberty Global pro udržitelnost.

Telekomunikační firma zavedla vnitřní hodnocení dopadů svých výrobků na společnost a životní prostředí. Argumentuje tím, že některé produkty tvoří stovky součástí dodaných továrnami z celého světa. Hodnotící tabulku zavedla v roce 2016 a sleduje v ní kolem osmdesáti parametrů. Zabývá se například tím, jak moc jdou zařízení po skončení své životnosti recyklovat, jestli je ve výchozím nastavení aktivován režim úspory energie, ale i tím, zda má zařízení rodičovský zámek obsahu.

„Nemůžeme přehlížet negativní dopady digitálního světa, například zvýšenou spotřebu energie a toxický odpad. Inovace a udržitelnost musí jít ruku v ruce, abychom zmírnili jakýkoliv negativní dopad, který technologický pokrok přináší. Proto je vytváření produktů, jako je náš Mini TV Box, důležitější než kdykoliv předtím,“ dodala manažerka Liberty Global.

Polská UPC nabízí 4K Mini TV Box v rámci své tarifní řady Max. To jsou kombinované tarify slučující optický internet (500/750/1000 Mb), televizní nabídku se 171 stanicemi (121 v HD) a mobilní tarif (25/35/45 GB dat). Součástí nabídky je i modem podle zvolené rychlosti připojení, u 500/750 Mb „Connect Box“, u varianty 1000 Mb „Giga Connect Box“.

Jak už zaznělo, ekologicky šetrný box je pro Liberty Global otázkou prestiže, pečlivě sleduje své umístění v různých žebříčcích udržitelného podnikání. Jedním z trhů, kde do budoucna zřejmě nasadí tento přístroj, je i Švýcarsko. Zde nově Liberty Global značně posílila akvizicí druhého největšího telco operátora Sunrise Communication AG. Podle informací z centrály Liberty Global zde nemá dojít ke sloučení se stávající UPC Switzerland. Obě společnosti budou fungovat nezávisle na sobě a pod svými značkami. Postupně dojde k obměně nabídky přístrojů. O termínu obměny však ještě nebylo zatím ani jednáno.


Autor: UPC Switzerland

4K box UPC Switzerland

4K box operátora Sunrise
Autor: Sunrise

4K box operátora Sunrise

Nejblíže k nasazení má 4K Mini TV Box u Virgin Media, značky Liberty Global pro Velkou Británii a Irsko. Podle informací webu ISP Review by místo pouhé aktualizace softwaru Horizon na boxech V6, používaných klienty Virgin Media na ostrovech, měly být na trh uvedeny hned dva nové přístroje. Jako hlavní model set-top box používaný UPC Switzerland a jako druhý právě zmiňovaný 4K Mini TV Box.

Virgin TV V6 box
Autor: Virgin Media

Virgin TV V6 box

Stejný přístroj používaný UPC Switzerland a plánovaný pro Virgin Media je již také v nabídce holandského společného podniku s Vodafone, operátora Ziggo. Zde se nazývá „Mediabox Next“ a odlišně od švýcarského provedení disponuje navýšenou kvótou 400 hodin pro uložení záznamů v cloudu.      

BRAND24

Ziggo Mediabox Next
Autor: Ziggo

Ziggo Mediabox Next

U našich slovenských sousedů UPC Broadband nabízí aktuálně dva druhy TV služeb: digitální UPC TV, kde stále slouží mediaboxy značky Kaon, a internetovou TV Horizon, kde jsou klientskými přístroji na rozdíl od jiných zemí modely Xiaomi MI Box S.

Xiaomi MI Box S
Autor: UPC Slovakia

Xiaomi MI Box S

Liberty Global v létě avizovala, že předpokládá nasazení 4K TV Mini Boxu ve všech zemích, kde působí. Tento proces bude zřejmě pozvolný, tak jak budou výše představené solitérní přístroje jednotlivých operátorů dosluhovat. Podle říjnové tiskové zprávy společnosti Universal Electronic, která pro box dodává dálkové ovládání (samozřejmě udržitelně vyrobené), by se měly další trhy dočkat už příští rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).