Hlavní navigace

Názory k článku Elektronické knihy se zatím neujaly

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 11. 2005 7:28

    hyperion (neregistrovaný)
    az bude na trhu bezne dostupne zarizeni s dobrym lcd displejem formatu A5 na cteni, moznosti pripojeni SD/MMC/whatever karty, zvladat .txt, .pdb, dobrou vydrzi na baterie/akumulator, pripojeni k PC pres USB..
    jdu do toho a mozna i prestanu plnit byt stohy knih.
  • 15. 11. 2005 8:05

    Jimmy (neregistrovaný)
    Už dnes není problém číst knihy na display mobilu nebo PDA. Sám jsem už takto přečetl několik desítek knih a několik dalších lidí jsem v MHD takto číst také viděl. Jistě na skripta se vzorečky nebo ilustrované knihy to je nepoužitelné, ale tam kde jde jen o text to není problém. Ve svém low end mobilu mám cca 10 knih, to si do batohu rozhodně nepřibalím. Uživatelský komfort také není zas tak špatný, můžu si nastavit font a velikost jak mi vyhovuje, můžu si zapnout automatické posunování textu podle mé rychlosti čtení a při zavření aplikace se uloží místo kde jsem skončil a při dalším spuštění se otevře rovnou rozečtená kniha tam kde jsem skončil a můžu rovnou pokračovat ve čtení.
  • 15. 11. 2005 8:20

    Lama Huanako (neregistrovaný)
    Problem se zarizenim zacina byt uz vyresen, pda je za par slupek, notebooky taky, telefony zacinaji mit dostatecne rozliseni. problem v cechach je, ze pokud neco vydate, tak Vam to nekdo okamzite ukradne a zbytek republiky misto aby zacal uvazovat o legalni koupi, zacne okamzite vymyslet jak a pres koho se k ni dostat 4 free.
  • 15. 11. 2005 8:55

    Richi (neregistrovaný)
    Byl bych ochotnej dát i peníze za eknihu, problem je v tom že mám monitorů a televizí, pda a mobilů večer plné zuby a rád si vemu do ruky obyčejnou knížku ...
  • 15. 11. 2005 8:59

    makro (neregistrovaný)
    Na webu se da stahnout cca nekolik stovek kompletnich elektronickych knih vsech zanru. Jsou zadarmo, samozrejme... Tzn. elektronické knihy se ujaly, ovsem pouze zadarmo a typicky ve skupine uzivatelu pouzivajicich PDA:
  • 15. 11. 2005 9:11

    J (neregistrovaný)
    Jestli ono to nebude spis tim, ze za tu eknihu chcete +- totez, jako za tu papirovou => stejna situace jako v pripade audio/video nosicu.
  • 15. 11. 2005 9:18

    Jirka (neregistrovaný)
    Nerekl bych, ze elektronicke knihy nahradi klasicke tistene; ledaze by prisla nejaka zcela nova technologie. Ale stavajici zarizeni proste komfortu knihy nemohou konkurovat; neuvazuje o cteni manualu ;-).
    Jiste, elektronicka forma ma sve vyhody, treba vyhledavani - pokud ovsem presne vim, co hledam. Ale kazdy cte jinak. Ja treba miluji zbezne prolistovavani nezname knihy priblizne stylem dopredu, zastavit, precist prostredek odstavce, ktery mi padl do oka, pak treba par stranek zpatky atd.: pul minuty mi staci na udelani si obrazku, zda mne kniha zaujme a ma cenu ji cist celou ci nikoli - to si u elektronicke verze neumim predstavit. Nebo treba moznost zalozit si (v nouzi prsty) nekolik mist ;-).
    Mozna to souvisi s okolnosti, ze klasicka kniha je koneckoncu trojrozmerny objekt
    No a pak jsou tady technicke aspekty, tistena kniha nepotrebuje napajeni a pri slusnem zachazeni vydrzi vecne. Na druhou stranu se cist i u taboraku (maximalne trochu ohori, polije se pivem ci umasti burtem) nebo na plazi.
    A jeste jedna vec - pokud pisete delsi text (desitky stran a vice) a ladite finalni podobu, pak v tistene podobe uvidite podstatne vice chyb (a prakticky okamzite) nez pri sebepeclivejsim cteni na stavajicim displeji - tedy aspon ja.
  • 15. 11. 2005 9:19

    J (neregistrovaný)
    Rekl bych, ze tech knich jsou spis tisice, drtiva vetsina z nich jsou OCRkem zpracovane scany.
    Pravda, vetsina z nich take nerespektuje nesmyslny autorsky zakon, kde je dilo chraneno jeste 70let po tom, co je autor ulozen pod drn.
  • 15. 11. 2005 9:33

    Jackk (neregistrovaný)
    Zcela rozhodujici parametr je cena. Sam el.knihy ctu na PDA nebo PC, ale jelikoz se neda zadna koupit tak jsou to "OCRkovane" originaly. Ale plne mi to vyhovuje, co mam elektronicky nepotrebuji papirove, ale samozrejme i papirova podoba ma neco do sebe, ale kdo ji bude shanet, platit za ni dnes 200, 300 Kc :-( kvuli jednomu precteni... V ankete jsem zaskrtl "cena do 50Kc", takovou jsem ochoten akceptovat a zaplatit, ovsem v podobe ze prijdu od eobchodu vyberu, zaplatim, "odnesu si" ve formatu jaky ja si vyberu a odchazim. Jakakoliv komplikace me od nakupu bezpecne odradi.
  • 15. 11. 2005 9:37

    astray (neregistrovaný)
    Kdyz si vecer vezmu knizku, tak po pul strance usnu. Mam tak rozectenou Ikarii jeste ze zari.

    ast
  • 15. 11. 2005 10:13

    Tomáš Tintěra (neregistrovaný)
    U programátorů se e-knihy jednoznačně ujaly. Z těch co znám, většina alespoň jednu e-knihu četla. A světe div se autor na tom občas i něco utržil.

    A ti ostatní stejně mnoho knih nekupují, takže z pohledu vydavatele nejsou tak zajímaví.

    Takže se to ujalo a ten trh existuje. To může těžko někdo zastřít. Ale opravdu za e-knihu nedám totéž co za papírovou.
    Ale 50 bych jasně dal. Už jen za to pohodlí při výběru a nákupu knihy. Zkoušel někdo v CZ projekt typu Safari Bookshelf? :))

    Budoucnost. Má cenu se ptát na horizont jednoho či dvou let. Jinak jsou to plky.
  • 15. 11. 2005 10:18

    Tomáš Tintěra (neregistrovaný)
    Dobré papírové knihy taky nečte jeden člověk. Ty nejoblíbenější jdou z ruky do ruky až do úplného roztrhání.
    U e-knih to bude minimálně stejné. Nicméně kdo viděl lepší reklamu na vydavatelsvtí či autora než dobrou knihu?
  • 15. 11. 2005 10:23

    programator (neregistrovaný)
    kupujem odborne knihy (v cestine) a takmer na kazdej je napisane: "na tuto knihu bol pouzity m$ word"

    sorry, nic proti, ale 99% uzivatelov wordu ho nevie pouzivat. elektronicku knihu by som si kupil, ak by mala aj dalsiu pridanu hodnotu ako mensi objem.

    idealny format je podla mna docbook ... ale cakat od zaostalych vydavatelstiev nieco nove ? a konvertovat kupenu knihu kazdy blb (citaj pravnik) zakazuje.

    a cuduju sa a cuduju, ze je tolko ludi, co davaju prednost p2p sietam ...
  • 15. 11. 2005 10:39

    dmiba (neregistrovaný)
    Presne tak, snad v tejto veci pomozu polymerove displaye od Philips, clovek si to rozroluje, bude to psychologicky skor kniha ako nejake PDA, viac to setri zrak a samozrejme najskor A5 a nie malicka ploska PDA, co aj tak taha oci.
    Casom to mozno bude aj farebne a potom pride ozajstny boom elektronickych knih a smrt tlacenych. Potom sa budu nase deti chodit pozerat na knihy do muzea ako sa dnes my chodievame pozerat na vynilove LP. Najdu sa samozrejme zberatelia, ale nase vnucata sa na nas budu divat ako na barbarov, co vyrubovali lesy, kvoli kniham a svojim zadkom. :)
  • 15. 11. 2005 10:54

    Flasi (neregistrovaný)
    :-). Kacet lesy kvuli kniham. To se clovek dozvi veci.
    Knihy (a papir vubec) tvori mensinu ve vyuziti dreva. Nemluve o tom, ze lesy se daji znovu vysadit, coz se u nas pochopitelne uz hodne pres sto let deje.
    Kdybych chtel bych hnidopich, tak reknu, ze barbar jste vy, protoze ke cteni knihy potrebujete energii, zatimco ja barbar si papirovou knihu prectu ve dne "zadarmo".
  • 15. 11. 2005 10:55

    ouio (neregistrovaný)
    Jde jen o zvyk, i v elektronické knize se dá listovat, dávat záložky. V e-obchodech, jsou také ukázky z knih elektronicky.Také jsem dříve nosil 3D knihu v batohu(jinam se nevešla),a když jsem měl někde volnou chvilku, tak jsem četl.Teď používám telefon a jsem spokojen ještě víc.3D knížka nepotřebuje napájení, ale světlo(?čtení u táboráku:-?), ráno v setmělém dopravním prostředku si moc nepočteš. Word je vhodný na tvorbu dokumentů, né na čtení knih, na to jsou mnohem vhodnější programy, které mají vhodné funkce. Telefon nosím všude sebou, dnes už to asi ani jinak nejde.Určitě časem nahradí u velké části čtenářů.Kdo by před lety věřil, že SMS skoro zabije pohledy, dopisy...
  • 15. 11. 2005 11:48

    TomášT (neregistrovaný)
    Ne, jsou jich opravdu tisíce.
    Např www.digibooks.sk uvádí, že má k dispozici 12260 titulů v češtině a slovenštině (ale samozřejmě zde nejsou volně dostupné).
  • 15. 11. 2005 11:50

    Brbla (neregistrovaný)
    Skončí to možná tak, že pokud budete chtít knihu v elektronické podobě, budete muset zaplatit náklady.

    Příklad:
    Chcete knihu XY? Náklady jsou 40 000,-. Zašlete jakoukoliv částu a po nashromáždění uvedené částky na účtu XYZ Vám bude kniha v elektronické podobě zaslána. S možností volného šíření a další podpory autorům (platba na účet, mikroplatby).

    Jakékoliv ochrany, ve snaze zabránit kopírování a každou kopii prodat, jsou zbytečné. Vždy se najde způsob, jak ochranu překonat.
  • 15. 11. 2005 13:07

    Standa (neregistrovaný)
    Vyrobení jediné strany knihy formátu A5 vyžaduje zhruba 6Wh energie (a to počítám pouze výrobu papíru a tisk, už nepočítám vazbu a čištění odpadních vod). Přečtení jedné strany A5 na displeji PDA vyžaduje zhruba 0,5Wh energie. Kdo tedy spotřebuje více energie?
  • 15. 11. 2005 13:17

    Vilem Marsik (neregistrovaný)
    Elektronicke verze povazuji za lepsi zejmena pro manualy, prirucky a podobne. Nezabiraji misto na policce, nechytaji prach, a da se v nich hledat. Papirove verzi davam prednost u knih, ke kterym mam nejaky vztah.

    Byl bych ochoten prispet tak kolem 50Kc, u braku mene, vice u knih, ktere by byly opravdu hodnotne pro me osobne. Nejlepsi by bylo, kdyby prispevek byl dobrovolny s doporucenou vysi, abych mohl sam dat castku dle prinosu, ktery mi kniha da. Kupodivu na jednom miste v CR tohle funguje, treba by mohlo i jinde. Take bych takto mohl nejdrive zjistit, zda o knihu opravdu stojim, a az pak platit. Prispivat by ale melo byt jednoduche, vyplnovani obsahlych formularu, transakce na nekolik kroku nebo posilani osobnich udaju by me odradila.

    Stejne tak by me odradila jakakoliv "ochrana proti kopirovani". Takovy dokument bych nemohl prevest na TXT a cist na textovem terminalu, delat z nej vyrezy, zaindexovat do databaze, prevadet na jine formaty, nebo v nem hledat pomoci standardnich programu. To bych spis zkusil nejak prevest na nejaky otevreny format. V tomto pripade by me to stalo spoustu usili navic, a tak bych nemel chut platit za knihu, potazmo za omezovani mych uzivatelskych prav.
  • 15. 11. 2005 14:03

    DAvid (neregistrovaný)
    Kolik energie spotřebujete při výrobě PDA? A jak jste na tom s likvidací odpadu? ;-))))
  • 15. 11. 2005 15:55

    hyperion (neregistrovaný)
    ten format velikosti cca A5 (a adekvatni velikost fontu bezna v knihach) mi u mobilu a PDA tak nejak chybi..nebudu louskat font 6 jen proto ze to je na mobilu a je to cool.
    notebook jen kvuli kniham (ne, na praci ho nechci) mi prijde kanon na vrabce - LCD k pracovnimu pocitaci mam a cist na tom knizky je opruz.
  • 15. 11. 2005 17:57

    Libor (neregistrovaný)
    Ono to se znovuvysazovanim lesu neni zas tak zhavy. Prumyslovy les ma celkove zaporny dopad na uzemi kde roste. To znamena, ze vysadime les, nechame ho cca 80-100 let rust, pokacime, drevo odvezeme, vysadime novy, pockame 80-100 let...

    Udelate to parkrat po sobe a uz zadny dalsi les tam nevyroste.

    Ale co bychom se tim trapili, dopady tohohle hospodareni nepostihne ani na vnuky nasich vnucek, tak co, ze?
  • 15. 11. 2005 19:08

    hkmaly (neregistrovaný)
    Mohl bych rict, ze idealni format je TeX, ale ve skutecnosti to neni dulezite. Dulezite je, aby si clovek ten format mohl sam prevest do takoveho formatu, ktery mu vyhovuje - treba do PDF, TXT nebo HTML. Jako format knihy ovsem pdf nevyhovuje, protoze nejde prevest do txt, a txt nevyhovuje, protoze nejde prevest do niceho jineho (myslim rozumne). (A nektere prasacke HTML taky nevyhovuji ze stejneho duvodu jako txt).
  • 15. 11. 2005 22:29

    Flasi (neregistrovaný)
    Mate naprostrou pravdu. Nema cenu se trapit necim, co bude problem az za par stoleti. To uz budou mit nasi potomci technologii, ktera to velmi pravdepodobne zvladne.

    Mozna zmeni strukturu vysazovaneho lesa, mozna tam nechaji rust 20 let neco jineho, mozna prodlouzi interval na 150, nebo i 200 let. Mozna udelaji neco, co nas vubec nenapada.

    Kazdopadne je vyrabeni papirovych knih mnohem mensi zatezi pro prirodu, nez vyrabeni PDA, jejich provoz a jejich likvidace.
    Cimz nerikam, ze je to problem, nebo ze by se to nemelo delat. Jenom, ze je hloupe pouzivat slova jako barbarstvi pro vyrobu knih.
  • 15. 11. 2005 22:45

    Standa (neregistrovaný)
    Přesné číslo pro PDA nemám, ale přímé energetické náklady na výrobu elektroniky kupodivu nejsou tak velké. Navíc PDA po přečtení knihy nevyhazujete, ale použijete ke čtení další knihy.

    Papírenství na tom není lépe. Cituji z materiálu ekologické firmy:

    "Průmysl výroby papíru a celulózy patří po energetice, hutníctví, těžbě a chemickém průmyslu k nejnáročnějším. Celosvětově se podílí na odlesňování, kontaminaci vody a znečišťování půdy a ovzduší."

    "Produkce papíroviny vyžaduje velké množství vody a chemikálií, papírenský průmysl je rovněž po chemickém a ocelářském průmyslu třetím největším producentem skleníkových plynů, do ovzduší se mohou při výrobě dostávat další jedovaté látky. Při výrobě papíru se jich používá 800 a vesměs mají škodlivé dopady na žíivotní prostředí."
  • 16. 11. 2005 7:58

    Ladislav N. (neregistrovaný)
    Máte pravdu, ale na druhé straně bych raději zaplatil přímo autorovi (resp.,co nejvyšší podíl jemu), než živit neschopnou distribuci knih. Mám totiž problém, že tištěná verze není v nejbližším knihkupectví obvykle k mání (pokud se vůbec dozvím, že vyšla) a objednání poštou výtisk dále prodražuje.

    Totéž půjčování v knihovnách.

    Místo toho, abych si po registraci a zaplacení poplatku (ano, třeba za každou jednotlivou knihu, ale zálohově či paušálem dopředu!) doma (či kdekoli) na počítači po síti stáhl digitalizovanou verzi, musím provádět nesmyslný kolotoč kolem vypůjčování papírového vydání, nemožnosti si je odnést z knihovny či nedostupnosti z jakéhokoli důvodu.

    Držet knihu v ruce a číst je možná příjemnější i levnější, než civět na monitor, ale řada knih třeba ani nevyjde kvůli vysokým nákladům na tisk a předtiskovou přípravu. Prostě se ji vydat nevyplatí. U elektronické verze by tato bariéra výrobních nákladů mohla být mnohem nižší přinejmenším o kapitál nutný k vytištění na papír.

    Problémem elektronické distribuce by ale mohlo být šíření "zdarma" tak, jak je známe třeba u Harryho Pottera (včetně expresního překladu do češtiny partou ochotníků :). Výměnné systémy s hudbou se úspěšně rozvíjejí, není problém přidat cokoli jiného. Na druhé straně jsou ale jazykové bariéry, které tomu brání.

    Nedávno jsem narazil i na volně dostupné "sklady" elektronických knih a anglicky namluvených klasických děl v *.mp3 formátu. Pro stovky milionů lidí snadno dosažitelné odkudkoli z Internetu...

    Rozhodující slovo ale stejně budou mít autoři a držitelé autorských práv.
  • 16. 11. 2005 9:08

    dmiba (neregistrovaný)
    barbar?

    Takze napr. LIBRIé od Sony, ktore sluzi na tieto ucely spotrebuje energeticky 1 AAA bateriu na cca 10000 stran. Co predstavuje priemerne 20 rozsiahlejsich knih. Napajanie u polymerovych displayov sa pouziva iba pri zmene stranky, inak nie je potrebne. Takze ak si vezmeme, ze na pripravu 1 knihy do tlace su naklady ako pre elektronicke publikovanie, tak urcite energeticky menej narocne je citanie knihy cez spominane LIBRIé ako u normalnej knihy. Predpokladam, ze polymerovy display ma dost dlhu zivotnost na to, aby dokazal z hladiska nakladovosti niekolkonasobne prekonat naklady a ekologicky dopad knih, ktore by sa pocas jeho funkcnosti cez neho precitali v porovnani s tlacenymi knihami.

    Papierovu knihu si zadarmo nikdy neprecitate, lebo vzdy to v porovnani s tou elektronickou bude stat ten rozdiel nakladov na jej zakupenie. ;)

    A k lesom, ako to uz niekto tu spominal, trva zhruba dve ludske generacie, nez sa vyrubany les znova plne obnovi. Vyrubany les sa nemoze po sebe donekonecna vysadzat a obnovovat, nie je to perpetum mobile ;)
  • 16. 11. 2005 9:24

    Flasi (neregistrovaný)
    Klasickou knihu vyrobite a potom si ji mozna nikdo neprecte a skonci na skladce. Anebo jde z ruky do ruky a prectou si ji stovky lidi. Znova a znova. A pokud jsem psal "zdarma", tak jsem mel pochopitelne na mysli energeticky.
    Muzete argumentovat tim, ze nekteri lide pouzivaji pri cteni lampicku, jenomze to nekteri lide pri pouzivani notebooku, nebo PDA taky.
    Mimochodem, co se stane s takovou baterkou, kterou par let nepouzivate? Nespadne ji kapacita na zlomek puvodni hodnoty? To jste taky zahrnul do svych vypoctu?
    Moje soucasne zkusenosti jsou takove, ze clovek ma PDA par let a pak si koupi nove, protoze potebuje nove, lepsi, ktere ma podporu vice technologii a ma vic funkci atakdale. S fyzickou zivotnosti to nema nic spolecneho.
    Neznam vase Librie, ale vsadim se o co chcete, ze za 5 let tady bude existovat nejaky knizni DRM, ktery ten Librie nebude umet a Sony vam radeji proda novy, nez by to resila firwarem (pokud by to vubec slo).

    K sazeni lesa jsem se vyjadroval uz jinde. Neni to principialne nic jineho nez vysazovani cehokoliv jineho. Az to za par set let nepujde, tak se to bude delat jinak, aby to zase slo. Perpetum mobile to skutecne neni, slunce podvadi a dodava nam energii.
  • 16. 11. 2005 20:37

    mungo (neregistrovaný)
    Taky bych hlasoval pro e-knihy, jakmile bude dosažitelné levné lehké a tenké medium, na kterém se budou prezentovat - ideální stránka velikosti A4, možnost zvětšení / zmenšení (k nezaplacení pro dalekozraké oči !).

    P.S.
    Nevíte náhodou, proč je stránka elektronické knihovny Atheneum pro návštěvníky z broadbandu ČTelecomu nepřístupná ?
    ---
    Forbidden
    You don't have permission to access /atheneum/ on this server.
    Apache/1.3.26 Server at www.klic.cz Port 80
    ---
  • 17. 11. 2005 11:36

    Martin Zelenka (neregistrovaný)
    Problem elektronickych knih neni v elektronickych knihach, ale v zarizenich na cteni. Lide co hodne a radi ctou (ted myslim beletrii) si to cteni uzivaji....pohodlne si sednou do kresla nebo lehnou na pohovku, do ruky vezmou knihu a ctou a ctou a ctou. Tohle zkuste udelat s notebookem....:-), o lusteni malych displeju PDAcek ani nemluvim. A nejake posouvani textu....existuje neco jako rychlocteni....kdyz ctete ctete cely odstavec najednou. to na malem displeji mobilu nebo PDAcka nejde. Dokud nebude v prodeji zarizeni ktere se bude rozmerove podobat knizce, bude mit opravdu KVALITNI!!!!! zobrazeni tak tuhle skupinu lidi eknihy neoslovi.
  • 18. 11. 2005 22:09

    anton (neregistrovaný)
    Mně osobně to PDA přijde v mnohém pohodlnější než papírová knížka - na rozdíl od ní si můžu pohodlně dělat záložky, poznámky, vyhledávat v textu, číst za horších světelných podmínek, bez problémů v tramvaji nebo metru apod. Ten malý displej, to je otázka zvyku. Implicitní velikost fontu mi přijde dostatečná a pro hůře vidící se dá font zvětšit. Skoro samá pozitiva. Čtení si užiju i bez křesla - nevidím v tom problém.
  • 16. 11. 2005 12:22

    Vilem Marsik (neregistrovaný)
    Rozhodujici slovo maji mit autori a drzitele autorskych prav? Mozna budou brzdit rozvoj, podobne jako u digitalni hudby a filmu (nepujdou do toho, a kdyz, tak e-knihy budou drahe, jen nektere tituly, obtizne ziskatelne a v takovem nemoznem formatu (a la Adobe), ze budou prakticky nepouzitelne).

    Treba je lidi budou scanovat a davat na P2P site, ale dost si jich bude porad kupovat papirove. Daleko vice nez da napr. prednost koupi CD pred stazenim z P2P.

    Az obchodnici s hudbou a filmy bud zkrachuji, nebo se prestanou elektronickemu sireni svych dat branit tim zpusobem co delaji, najdou novy obchodni model, ktery bude tezit z kopirovani (rozumne ceny, snadna dostupnost, otevrene formaty - znamena to sice mensi zisk za kus, jenze jim stejne nic jineho nezbyde, jinak ztrati vetsinu trhu ), tak se zacnou podobne sirit i elektronicke knihy.
  • 17. 11. 2005 8:48

    Pat (neregistrovaný)
    Mně celá ta úvaha v článku přijde trošku mimo. Předně: e-knihy, pokud jsou, jsou drahé. Myslím že akceptovatelná cena by byla někde kolem 25-30 proc. ceny tištěné knihy. Dále, je třeba si uvědomit že to má být čtené na mobilním zařízení a ne na stolním PC, to je nepohodlné a nepraktické. A už vůbec nemá smysl si to tisknout. Přičemž většina e-knih co jsou v prodeji, jsou v PDF, což je ten nejpitomější formát pro e-knihy jaký si lze představit. Co se týče prodejů, e-knihy si kupují až na výjimky uživatelé PDAček a "smart" mobilů, proto ty objemy prodeje nejsou větší. Čtečka s e-ink displejem (od SONY tuším) - k smíchu. Za ty prachy a proprietní formát e-knih k tomu. Takový model je k ničemu. Musí to umět pracovat i se současnými existujícími formáty jako je dnes snad nejrozšířenější.pdb, a alespoň obyčejný txt. Mně se jako ideální opravdu jeví to PDA. Čtečka je v tom případě softwarová záležitost a dá se doplnit pro jaký formát je třeba. Možná by úplně stačil nějaký upravený současný model s e-ink displejem (kvůli výdrži baterek) a trochu větší displej (okolo toho A5). Třeba (jako příklad) taková poupravená Z22 od Palmu by docela stačila, a cena by se mohla pohybovat okolo 3-4000, což není zas tak horentní suma. Co se týče obchodního modelu, vždyť existují, a to včetně prodeje i celkem funkční ochrany práv. (např. Mobipocket, řekl bych že ta ochrana tam je lepší než u pdfka) Sice ty objemy prodejů nejsou nijak ohromující, ale jak už jsem psal, není divu, vzhledem k omezenému počtu potenciálních zákazníků rekrutujících se, jak už jsem říkal, z uživatelů PDA a SMARTPHONE. Taky by měla existovat možnost publikovat přímo autory bez zbytečných nakladatelů (viz opět třeba jako model ten Mobipocket).
    Takže abych to shrnul. Myslím že na e-knihy by se mělo hledět ne jako náhradu normálních knih, ale jako na alternativu, nebo novou záležitost, ne se snažit kopírovat stávající modely pro papírové knihy a pak je "roubovat" na e-knihy. (Kdo třeba má dneska čas si číst 2-3 hodiny pěkně v křesle pod lampou (upřímně mu závidím). Dnes si člověk čte, "kde se dá" a je chvilka času. Tudíž se musí uvažovat "mobilní" řešení, ne vázané na PC nebo jako alternativa či náhrada poměrně neskladné papírové knihy.)
  • 17. 11. 2005 15:32

    posp (neregistrovaný)
    No, dovolte, abych se podělil i o sve zkušenosti a nazory. Čtu e-knihy již asi 3-4 roky, a to na PDA, měl jsem několik palmů a do letoška jsem používal ke své spokojenosti ČB bateriový stroj (teď ho ma dcera, sám požívám teď barevný TT2 s výdrží asi 10hodin). Jeho cena v bazaru je asi 1000 Kč, baterie vydrží 2-3 týdny, což je pro občasného čtenáře jistě suma přiměřená. Každý týden přečtu 3-5 knih a díky paměťové kartě mám u sebe vždy dost čtiva. Průměrná e-kniha o rozsahu 200 normostran má asi 300kB, karty jsou nyní běžně 1-2 GB, takže jistě vydrží i na rok dovolené.
    Co se týče e-knih, situace je na našem trhu dost ostudná, protože nikdo není schopen dát přiměřenou cenu na knihu. Myslím, že přiměřená cena zabrání zbytečnému kopírování a shánění nelegálních kopií, zvláště u nových knih, které by se daly předem objednat na mail a po dosažení rozumného zisku hromadně distribuovat. Stejně by se daly hromadně za paušál distribuovat i díla již vyšlá. E-kniha není papírová a jistě ji nikdy zcela nenahradí, takže proč zapškle sledovat a zabraňovat nelegalnímu kopírování vymýšlením nesmyslných formátů. Jde snad o to, aby autor dostal zisk, aby psal dál. Jestli prodá 5000 knih za 100Kč nebo 50000 za 10Kč mu musí být jedno a sám si musí určit, zač pracuje.
    Já fandím variantě druhé a doufám, že se NĚKDO najde, kdo si svou korunku přirazí k ceně a umožní lidem levně číst. Třeba mu pak pošlu SMS se 100Kč a on mi na oplátku 10 pěkných e-knih.
  • 22. 11. 2005 12:29

    Tom Tobula (neregistrovaný)
    Jako e-knihy se běžně například vydávají i prodávají normy. Pak hraje roli to, že při elektronické koupi ji můžete mít rychle k dispozici, během pár minut. Formát je buď PDF, nebo nějak chráněné PDF. Má to pak smysl i tisknout, někdy. Někdy je ochrana taková, že umožňuje právě jedno vytištění :-( a pokud se tiskárna během toho sekne, máte smůlu.

    U manuálů, programovacích příruček a referencí se myslím již nic jiného, než e-forma, ani nepoužívá. Cena je již v ceně licence software a formáty různé, včetně umožňující copy&paste.

    Oxfordský "advanced learners" výkladový slovník si koupíte papírový včetně přibaleného CD, na němž je to samé a navíc i výslovnost slov zvukem. Zde to, že to má interaktivní formu hesel, s text searchem a hyperlinky, a nikoliv sázených stránek, nijak zvlášť nevadí!

    Také jsem viděl technické knihy rozsekané do odstavců a publikované na webu, které jsou financované ke stránkám přifařenou reklamou (a koho to štve si může koupit knihu, papír nebo snad i e-verzi).

    U beletrie aj. podobné literatury je podle mne sporné jak pohodlná uživatelnost, nějaké zvláštní výhody elektronické varianty, tak ochrana před kopírováním. Výhodou e-verze je obecně prohledávatelnost, případně i "kompaktnost". Na Ottův naučný slovník stačí CD a ne dva běžné metry solidní police. Výhodou též může e-forma být, pokud se text pravidelně "updatuje". Viz Sbírka zákonů a ASPI, např., ale opět se to týká i řady technických dokumentací, včetně např. směrnic ISO 9000 v podnicích atp.

    Kopírování + obchodní model, je vůbec největší problém jakéhokoliv trhu s e-knihami. Jde o to, že dobrou knihu si možná půjčí pár lidí z domácnosti, pokud vůbec. Elektronickou knihu ale někdo strčí na web nebo do nějakého P2P systému a jeden výtisk si nakopírují stovky, tisíce nebo i miliony lidí. Autor i vydavatel utřou hubu, přitom zvlášť v Česku se psaním i normálních knih v podstatě téměř vůbec nedá uživit! "Čtenáři" (zejména mladí) pak mají dojem, že všechno elektronické má být zadarmo nebo za jednu housku.

    Prostě se moc krade a tak máte e-houby, drahoušci.

    Jinak si myslím, že cena e-knihy může být nižší (až tak o 50%), stejná, ale dokonce i vyšší (pokud užitná hodnota e-verze je významně vyšší)!

    Takže bych na to nekoukal apriori přes formu (kniha), ale spíše přes obsah + užívací hodnotu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).