Hlavní navigace

Elektronika v salátové úpravě

24. 1. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

O tom, jak Česká pošta zvládá uspokojovat potřeby zákazníků e-shopů. Víte, jak se podle České pošty pozná nepoškozený balík s citlivou elektronikou? Přece podle hmotnosti.
Jiří Macich - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Nakupování v internetových obchodech je u českých zákazníků stále populárnější. Jedním z nejoblíbenějších způsobů doručení zboží (ne-li vůbec nejoblíbenějším) je forma dobírky přes Českou poštu. V e-shopech nakupuji pravidelně už několik let všechno možné a nejčastěji si nechávám zboží posílat právě na dobírku poštou. Doposud jsem byl převážně spokojen. Nějaké to údajné nezastihnutí adresáta či předlouhé fronty na přetopených pobočkách jsou už takovým koloritem, se kterým jsem se smířil. Se vším se ovšem smířit nemohu.

Modré autíčko České pošty mi přivezlo balíček. Pracovník pošty mi ho ukázal s tím, že je poškozený a jako takový je možné jej přebrat výhradně na poště. Šťastný jsem z toho pochopitelně nebyl, ale následující pracovní den jsem se pro balíček zastavil. Byl to mimochodem nelevný bezdrátový joystick.

Na umazané či pomačkané krabice jsem si už jaksi zvykl. To se občas stane. Tentokrát na mě ale čekala zcela proražená krabice, a to ještě na dvou místech. Neodvažuji se si představit, co se s balíčkem po cestě dělo. Silný karton dá kolikrát dost práce propíchnout při rozbalování ostrým nožem, natož v něm způsobit otvor o průměru zhruba třiceti centimetrů. I to se ale může stát. Není to nic příjemného, ale při férovém přístupu dopravce, v tomto případě České pošty, by to nebyla ještě taková tragédie.

Problém ovšem v tomto případě byl právě v tom přístupu. Bylo mi řečeno, že by balík měl být v pořádku, protože hmotnost odpovídá. Ano, otvorem, kterým by bez větších potíží prolezla čivaví rodinka, pravděpodobně nic nevypadlo. Tedy budeme-li věřit, že váhy používané Českou poštou jsou dostatečně citlivé, aby rozpoznaly rozdíl několika gramů způsobený ztrátou instalačního CD nebo bezdrátového přijímače. A to zřejmě jsou…

Hmotnost ovšem nic neříká o funkčnosti elektroniky. Hmotnost by byla pádným argumentem v době, kdy se formou balíku nejčastěji posílaly uzeniny na vojnu nebo domácí kompoty vnoučatům do Prahy.

Je tu samozřejmě možnost otevřít balíček přímo na poště před zraky jejího pracovníka a vizuálně si jeho obsah zkontrolovat. Tím možná zjistíte, jestli v tomto případě třeba joystick nemá zlomenou páku nebo jestli z instalačního CDčka neudělala pošta puzzle. Může se ale klidně stát, že i přes zdání fyzického neporušení jemná mechanika nějakým otřesem utrpěla a hardware fungovat nebude. To ale na poště nevyzkoušíte. Podle vedoucího dané pobočky pošty však po převzetí zásilky je už pošta ze svého průšvihu venku.

cif 24 - early cena - média

Rentgenový zrak bohužel nemám a nemohu říci, jestli joystick neutrpěl nějaké „vnitřní zranění“, a tak jsem balíček nepřevzal a marně jsem čekal omluvu minimálně za to, že vinou pošty budu muset čekat další týden na odeslání a doručení nové zásilky. Místo omluvy jsem se však setkal s řadou výmluv. Balíček by prý měl být označen jako křehký. Možná ano, ale to v první řadě není můj problém a v druhé řadě by ani takto neoznačený balík neměl dopadnout jako cihly při exhibici karatistů.

Když už se to stane, měla by pravidla České pošty počítat s tím, že zákazník není schopen u poškozených balíků s eletronikou určit jejich stav spolehlivě. A pro začátek by se mohlo začít alespoň s omluvou…

Jste spokojen(a) s doručováním balíků Českou poštou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).