Hlavní navigace

Ethernetové výboje

29. 6. 2006
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Toto je můj stý článek pro Lupu. Téma se tudíž nabízí samo - stogigabitový Ethernet. Tedy přesněji řečeno: kde vězí stogigabitový Ethernet, kdy ho můžeme očekávat a co máme zatím místo něj? A jak jej využijeme, až bude k dispozici, na která zařízení a na jakých kabelech?

Před třemi lety byla budoucnost Ethernetu nádherně růžová. 100 Gbit/s v r­oce 2006, terabit o dva roky později a za další dva ještě desetinásobek. Potřebné čipy byly k mání a rozvoji nic nestálo v cestě. Nebo že by přece?

Současné prognózy jsou podstatně pesimističtější. Na půdě IEEE se teprve bude hlasovat o ustavení skupiny pro standardizaci „stogigového“ Ethernetu. Ještě se diskutuje, jestli by rychlost skutečně měla být 100 Gbit/s – varianty kolísají od 80 do 160 Gbit/s. Vzhledem k dosavadnímu vývoji rychlostí bych považoval stovku za velmi pravděpodobnou, ale nechme se překvapit. Věta, že tato technologie se nejspíš neobjeví dříve než v roce 2010, stručně shrnuje aktuální perspektivy.

Proti původní prognóze to vypadá na stonásobné zpoždění. České dráhy jsou proti tomu naprostá selanka. Faktem je, že předpokládaný nárůst rychlostí na desetinásobek každé dva roky byl nereálný. V historii Ethernetu nešel pokrok nikdy takhle rychle.

Jestliže stogigový Ethernet je zatím holubem na střeše sto kilometrů vzdáleného domu, čím se zatím utěšíme? Tak třeba jeho desetigigovým starším bratrem na kroucené dvojlince. Desetigigový Ethernet je s námi od roku 2002, zatím však byl dominantním přenosovým médiem optický kabel a největší vývoj prodělaly ceny, které se již dostaly ze sféry sci-fi (několik milionů korun za jedno rozhraní) do reálně dosažitelných končin.

S růstem výkonu na všech frontách ale rostl zájem o ještě dostupnější variantu této technologie, používající metalické kabely, nejlépe kroucenou dvojlinku. Ta se momentálně nachází ve stádiu schvalování jako IEEE 802.3an, k přijetí standardu by mělo dojít v létě. Setkáte se i s označením 10GBASE-T.

Z hlediska logického se nic nemění, nová je pouze specifikace fyzického rozhraní. Přenos takto vysokých rychlostí po kroucené dvojlince představuje nemalý problém, o čemž ostatně svědčí i dost dlouhá doba vývoje. Základní zdroje problémů jsou dva: přeslechy mezi jednotlivými vodiči v kabelu a interference s okolím.

Jejich koncepční řešení vyžaduje nový typ kabeláže, což je ale zase bolestivé ekonomicky. Bylo proto vypracováno několik alternativ. Desetigigový Ethernet bude možné provozovat i po stávající UTP kabeláži kategorie 5e a 6, ovšem s dosahem omezeným přibližně na 50 metrů. Druhou alternativou je nasadit novou kabeláž kategorie 7, která je ve skutečnosti plně stíněná, a dosáhnout 100 m. Chystá se také vylepšená verze kategorie 6 nazvaná 6a, která by také měla nabídnout stometrový dosah.

Řekl bych, že tyto možnosti při současném stavu technologií docela dobře vyhovují. Otázka totiž zní, jaká bude smysluplná aplikace metalické desetigigabitové sítě. Pro koncová zařízení dnes bohatě dostačuje gigabitový Ethernet. O rychlosti 10 Gb/its má smysl uvažovat u některých supervýkonných strojů, které ovšem bývají koncentrovány ve výpočetních sálech a omezení na 50 m stávající kabeláže by jim nemělo dělat problémy. Druhé možné využití je k vytvoření desetigigové páteřní sítě propojující gigabitové přepínače v budově. Těch ovšem nebude mnoho a neměl by být problém položit mezi ně spoje kategorie 7.

Čili zdá se mi, že podmínky pro rozjezd této technologie jsou docela dobré. Čeká nás – jako u každé novinky – počáteční fáze astronomických cen a jejich postupný pokles do dostupné hladiny. Během té doby se nejspíše také ukáže, jaké kabelážní variantě dá trh přednost.

BRAND24

Pro krátké vzdálenosti je možné sáhnout i po technologii IEEE 802.3ak (též 10GBASE-CX4) – desetigigovém Ethernetu s kabeláží převzatou z InfiniBandu. Jeho dosah je omezen na 15 m, což jednoznačně předurčuje jeho využití na propojování klastrů, serverových farem a podobných uskupení.

Přestože tedy vývoj Ethernetu neodpovídá původním nadšeným vizím, má se čile k světu. Prosazuje se i na dálkových trasách a dochází tak k dříve nevídané unifikaci drátěných sítí. Společně s rodinou TCP/IP představuje nejúspěšnější technologie v síťovém světě a tuto svou pozici stále upevňuje.

Kdy očekáváte 100 Gbit/s Ethernet?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor dělá nepořádek v příslovích, protože sítě nejen dělá, ale i učí a dokonce také řídí. Působí na Ústavu nových technologií a aplikované informatiky na Technické univerzitě v Liberci. Píše knihy.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).