Hlavní navigace

EU chce odstranit bloatware ze smartphonů, agresivní softwarové audity, IBM se dělí na dvě firmy

9. 10. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Sony
Z G Suite je Google Workspace. Sony rozebralo PlayStation 5. Další alternativa Raspberry Pi. John McAfee zatčen, hrozí mu 30 let. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft je nejvíce agresivní firmou v případě softwarových auditů u zákazníků. Vyplývá to ze studie společnosti Flexera. Celkem 49 procent dotazovaných enterprise firem uvedlo, že u nich v posledních třech letech Redmond audit provedl. Následují Oracle (28 procent), IBM (27), VMware (25), Adobe (23), SAP (17) a Symantec (10). Deset procent dotazovaných uvedlo, že vlivem auditu bylo nutné zaplatit na dodatečných poplatcích a penalizacích více než pět milionů dolarů.

Uživatelé by v budoucnu mohli dostat možnost zbavit se veškerého bloatwaru na chytrých telefonech. Aplikace, které jsou v zařízeních předinstalovány a v současné době nejdou smazat, by tak smazat jít mohly. Financial Times totiž upozornily na chystaný Digital Service Act připravovaný v Evropské unii, který by v případě schválení danou problematiku řešil.

IBM ze svých struktur vyčlení novou samostatnou společnost. Osamostatní se sekce Managed Infrastructure Services s ročními tržbami kolem 19 miliard dolarů, 90 tisíci zaměstnanci a 4600 velkými enterprise zákazníky. Proces by měl být dokončen do konce roku 2021. IBM se snaží transformovat z legacy IT podniku na modernější podnik točící se kolem cloudu a služeb. Zásadní obrat započal odkupem Red Hatu za 34 miliard dolarů.

Z Google G Suite se stává Google Workspace. Sdružuje služby Gmail, Drive, Meet, Chat a samozřejmě kancelářské editační programy typu Docs. V podstatě jde o rebranding s novými ikonami jednotlivých aplikací (které schytávají velkou kritiku). Workspace je prozatím dostupný pro firmy, koncoví uživatelé se dočkají později, ale neznámo kdy přesně.

Sony rozebralo přicházející PlayStation 5 a ukázalo jeho „vnitřnosti“ včetně jednotlivých hardwarových komponent a chlazení. Na video je možné se podívat zde, případně tady v textu.

AT&T ukončuje DSL internetpíší USA Today. Fakticky jde o ADSL připojení o rychlosti downloadu 6 Mb/s a s uploadem 1 Mb/s, navíc s FUPem 150 GB. Operátor nadále bude nabízet VDSL a ADSL2+, kde nabízí 100, respektive 20 Mb/s s FUPem jeden TB. Kvalitní připojení je na mnoha místech USA stále problém. Zmiňované vypínané ADSL například stále používá přes 650 tisíc lidí.

Přichází další z alternativ k Raspberry Pi, tentokrát Rock Pi X Model B. Mikropočítač je zajímavý tím, že ho pohání Intel Atom, a tedy x86. Jde o 64bitové čtyřjádro (1,44 GHz a 1,84 GHz v Turbo), konkrétně se jedná o Atom x5-Z8300 Cherry Trail. Součástí je i integrovaná grafika Intel Gen8 HD a paměť LPDDR3 (až 4 GB).

John McAfee byl zadržen v Barceloně a čeká na vydání do Spojených státůÚřady ho viní z toho, že neodváděl daně z příjmů, které si vydělal konzultacemi a obchodováním s kryptoměnami. Mělo jít až o více než půl miliardy korun ročně. McAfee nakupoval nemovitosti nebo jachty a pokaždé fakturoval na jinou osobu. Hrozí mu až třicet let vězení.

Cisco má zaplatit odškodné 1,9 miliardy dolarů za porušení čtyř patentů firmy Centripetal Networkspíše ZDNet. Síťový obr se chystá vůči rozhodnutí soudu odvolat.

Nextcloud vychází ve verzi 20. Tato open source alternativa k Office 365 a dalším nově integruje Slack, Teams, GitHub, Twitter nebo Jira. Hromada změn je pak na pozadí.

ESET odhalil státem podporovanou skupinu, která od roku 2011 útočila na cíle ve východní Evropě. Název dostala XDSpy a zabývala se primárně odcizováním dokumentů a sledováním. ESET detaily rozepisuje na blogu.

Huawei v druhém kvartálu roku 2020 expedovalo nejvíce telefonů na trhu a překonalo Samsung a Apple. Ten ale zároveň z prodejů iPhonů má největší tržby ze všech. Ukazuje to nová statistika Counterpoint Research.

Vyšel Chrome 86, stejně jako nová verze Chromium. Zajímavá jsou především nová API. API Windows Placement umožňuje pozicovat okna v rámci více monitorů, API WebCodecs slouží pro transcoding, Native File System vylepšuje možnosti čtení a zápisů souborů a složek a WebHID podporuje HID skrze JavaScript.

Microsoft vydal nástroj, který umožňuje aktualizovat balíček Defenderu uvnitř instalačních obrazů Windows. Podporovány jsou VHD a WIM, k dispozici jsou 32– i 64bitové verze.

Unity Technologies spustilo akci Open Projects. Jde o vývoj her na Unity s open source komunitou. Jako první vzniká akční adventura, k dispozici je na GitHubu.

Japonský NEC za 2,2 miliardy dolarů kupuje švýcarskou firmu Avaloq. V ní 45 procent vlastní v Česku dříve operující Warburg Pincus, zbytek pak zakladatelé a zaměstnanci. Avaloq se zabývá digitálními platbami a poskytuje také SaaS nástroje pro finanční instituce a NEC si od obchodu slibuje zejména posílení v digitálních platbách.

Rovněž japonské Fujitsu zase rozjelo rozsáhlou transformaci firmy, do které vloží sto miliard jenů, tedy téměř miliardu dolarů. Předělat se má kde co – obchodní procesy a modely, firemní kultura nebo produkty a služby.

BRAND24

Amazon Web Services snižuje ceny GPU instancí v SageMakeru. Ceny ml.p2 a ml.p3 spadly o 18 procent. V Evropě jsou dostupné z datacenter v Irsku, Frankfurtu a Londýně. Oracle Cloud zase přichází se službou Observability and Management Platform, díky které se připojuje do rozjetého byznysu se správou více cloudů naráz.

Otevřený standard RISC-V se pomalu šíří. Do Linuxu 5.10 by měla přibýt podpora bootování přes UEFI právě pro tuto CPU architekturu. Dočkat bychom se měli ještě letos.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).