Hlavní navigace

Evolveo Gamma T2: Duální DVB-T2 set-top box pro středně náročné uživatele

13. 12. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Evolveo
Stolní přístroje certifikované pro příjem nové generace televizního vysílání DVB-T2, které disponují dvěma tunery, spočítáte na prstech jedné ruky.

Jedním z duálních přístrojů, které prošly certifikací u Českých Radiokomunikací a mohou tak nést označení DVB-T2 ověřeno, je TeleSystem TS6820. Druhým z certifikovaných přijímačů, který disponuje dvojicí tunerů a umožňuje tak nahrávání jednoho programu a sledování jiného i v případě rozdílných multiplexů, je Evolveo Gamma T2. Oba DVB-T2 přístroje se nacházejí v podobné cenové hladině a zájemce vyjdou na částku zlehka přesahující třináct set korun.

DOPORUČUJEME: Deset NEJvhodnějších set-top boxů pro příjem nového vysílacího standardu DVB-T2

Evolveo Gamma nemá na rozdíl od svého stájového kolegy s označením Omega na předním panelu ovládací tlačítka, obejde se pouze s klasickým on/off. Čtyřmístný LED displej umístěný uprostřed přední části zobrazuje v pohotovostním režimu aktuální čas a během sledování televize číslo aktuálně zvoleného televizního kanálu. 

Během vyhledávání kanálů se na displeji objeví příslušná hláška.

V balení najdou zájemci kromě metrového napájecího kabelu pouze dálkové ovládání, dvojici k němu potřebných baterek a relativně podrobně zpracovanou uživatelskou příručku. Přístroj má kovové tělo, pouze zmíněný přední panel se čtyřmístným displejem je vyroben z plastu.

Úvodní obrazovka po spuštění přístroje

Po prvním spuštění přístroje je potřeba nastavit nové heslo, bez něj nelze spustit vyhledávání kanálů. To funguje poměrně spolehlivě a řadí DVB-T2 programy na první místa seznamu. Řazení kanálů je možné pouze po jednom, po označení v seznamu programů. 

Automatické ladění kanálů

Dálkové ovládání je stejné jako u zmíněného modelu Omega, při pohybu v menu ale kupodivu nefunguje tlačítko Back, je potřeba využít buď Exit, nebo tlačítko té položky, ve které se právě nacházíte. Ovládač nemá samostatná tlačítka pro ovládání hlasitosti a přepínání programů, o to se postarají směrové šipky.

Dálkový ovladač

Přístroj je vybaven dvěma USB vstupy, jedním na přední straně přijímače a druhým na zadní straně. Kromě USB vstupu a čtyřmístného displeje je na předku set-top boxu vyznačen ještě senzor dálkového ovládání, indikátor napájení a zmíněné jediné tlačítko pro vypnutí a zapnutí přístroje. 

Přední panel přístroje

Zadní strana je, bráno z levé strany, vybavena anténním vstupem a výstupem do externího zařízení. Následuje výstup digitálního zvuku, zadní USB port a připojení pro HDMI konektor. Majitelé starších televizorů ocení přítomnost SCART konektoru a úplně napravo je pak připojení do elektrické sítě.

Informace o pořadech přímo na obrazovce jsou zpracovány tradičně, výrazně vynikají pouze symboly pro elektronického programového průvodce, teletext a přítomnost titulků pro sluchově postižené. Zajímavostí je podivný překlad Nyní pro aktuální pořad a Vpřed pro ten následující.

Elektronický programový průvodce obsáhne pět nejbližších naladěných programů, pro které uvádí tři až pět nejbližších pořadů. Podrobnější popis pořadu nabízí standardní informace, pro přepínání na další pořad slouží barevná tlačítka ve spodní linii dálkového ovladače.

Jednoduše zpracované menu má pět základních položek pro editaci kanálů, nastavení systému, televizní systém, doplňky a přehrávač médií. Ani příslušná podmenu nemají zbytečně mnoho položek a většina potřebných nastavení je tak dobře přístupná.

Jednou z nejvíce propagovaných funkcí přijímače je možnost nahrávání pořadů a zároveň sledování jiného programu, proto je také přístroj vybaven dvojicí tunerů. Nahrávání funguje pouze po připojení USB disku, ze kterého je možné i aktualizovat firmware.

Připojený USB disk

Pro nahrávání slouží tlačítko Record na dálkovém ovládání a zahájí se hned po jeho stisknutí. Nahrávky se ukládají ve formátu TS na připojený externí disk do automaticky založeného adresáře PVR. Je pak možné je přehrát nejen na připojeném set-top boxu, ale také po připojení USB disku na libovolném počítači.

Trochu nelogický je pohyb v menu Přehrávání, kdy pro změnu mezi prohlížením videí, obrázků a přehrávání hudby je potřeba stisknout číslici 1. Přehrávač externích médií je jednoduchý a pro přetáčení vpřed nabízí možnost posunu maximálně 24násobnou rychlostí. Časovou jednotku posunu je možné nadefinovat v základním menu.

cif 24 - early cena - média

Přehrávač

Závěrem

Přehrávač nabízí velice dobře zpracovanou nabídku standardních funkcí, které jsou u nové generace DVB-T2 set-top boxů obvyklé, tedy možnost nahrávání na externí disk, přehrávání externích médií nebo časový posun timeshift. Všechny tyto funkce nabízí i předchozí model Evolveo Omega, který ale stojí nejméně o pět set korun méně. 

Za vyšší cenu tak uživatel získá možnost nahrávání programu, který právě nesleduje. Zda podobná nadstavba vyváží vyšší cenu, je pochopitelně na úvaze případných zájemců o koupi. Z uživatelského hlediska se kromě některých nelogičností při pohybu v menu nedá přístroji nic zásadního vytknout, stejně jako po stránce technického zpracování.

Technické údaje (klikněte pro zvětšení)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).