Hlavní navigace

Exulanti ze slovenského SME rozjíždí internetový deník Projekt N

21. 10. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Noviny nebo nezávislost. To má symbolizovat písmeno en v názvu nového projektu. Rozjet by se měl v listopadu.

23.10. 16:30 – doplněny informace z konference Czech Internet Forum o obchodním modelu v 3. odstavci

Netrvalo to ani týden a redaktoři, kteří odešli ze slovenského deníku SME na protest proti převzetí vydavatelství skupinou Penta, mají novou redakci. „Určite to bude spravodajský portál, je predčasné hovoriť o papierovej verzii. Ale zvažujeme aj takú podobu,“ tvrdí pro server Omédiách.com zástupce šéfredaktora Tomáš Bella

V čele nového projektu bude stejně jako v papírové redakci Matúš Kostolný. V jeho týmu zůstali i jeho zástupci z novin, část redaktorů a třeba i karikaturista Shooty. Nový web by se měl rozjet v listopadu na adrese www.projekt-n.sk.

Deník bude financován především z předplatného, uvedl na konferenci Czech Internet Forum 2014 Kostolný. Podle druhého ze zakladatelů, Tomáše Belly, by měl být projekt do 2,5 let od vzniku schopný vydělat si na svůj provoz. Vychází přitom ze svých zkušeností se zájmem o placený obsah na webu deníku SME.

UX DAy - tip 2

Projekt N vychází z akce Nedáme se opentat, kterou rozjela redakce v okamžiku, kdy se německé vedení vydavatelství rozhodlo prodat svůj podíl agentuře SITA, která zastupuje zájmy finanční skupiny Penta. 

Podobné zkušenosti, i když v menším rozsahu, má i tuzemská mediální scéna. Do jisté míry se totiž opakuje situace, která vznikla po převzetí vydavatelství MAFRA Agrofertem Andreje Babiše. Z redakce vlajkové lodi vydavatelství odešla kromě šéfredaktora i část reportérů a založili svůj měsíčník Reportér

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).