Hlavní navigace

F8: Messenger je nejrychleji rostoucí appkou loňska. Porazil i Facebook

14. 4. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

F8 Facebook Developer Conference nabídla několik novinek, které se týkaly hlavně Messengeru nebo Live videa. Pár překvapení ale čekalo i na developery.

900 milionů uživatelů denně. 60 miliard zpráv. 20 miliard SMS. To jsou ta nejzásadnější čísla, která popsala to, kam se Messenger za poslední rok posunul. A že se má čile k světu – v růstu dokonce porazil i mateřskou aplikaci Facebook. Ten má ale s Messengerem ještě další plány. 

Díky uvolnění Messenger Bot API, což ohlásil na F8 přímo Mark Zuckerberg, si může každá společnost naprogramovat svého odpovídacího bota a zefektivnit tak komunikaci se zákazníky. 

Tuto technologii už využívají například takové firmy jako CNN, Lyft, Uber, HP nebo KLM. Zákazníci a firmy si mimochodem na Messengeru vymění miliardu zpráv denně.

Updatu se dočkala i služba Live, která umožňovala streamovat z mobilu video živě přímo na Facebook. Zveřejněná Live API umožní stream i z dalších podporovaných kamer. Když už jsme u videa – Facebook na F8 představil vlastní verzi kamery, která dokáže nahrávat 360°video. 

Jmenuje se Facebook Surround 360, vypadá trochu jako Číslo 5, ale dokáže natočit video až v rozlišení 8K. O to by se mělo postarat až 17 kamer – 1 rybí oko nahoře, 2 rybí oka dole a 14 dalších objektivů okolo.

Sociální síť se ale snaží zjednodušit i tak jednoduché procesy, jako přihlašování se do služeb. Nejdříve se pokusil zadání jména a hesla zkrátit pouze na přihlášení se přes facebookový účet. Na F8 ale představil Account Kit, tedy takovou nástavbu Facebook Loginu. 

Díky Account Kitu se člověk přihlásí na stránku pouze přes svůj email nebo telefonní číslo. Po zadání alespoň jednoho údaje se mu na něj pošle šestimístné číslo, kterým pouze potvrdí vstup a – je uvnitř. Heslo už nebude potřebovat.

TIP: Jak to na letošní F8 vypadalo? Podívejte se sami:

Dalším kitem, který by měl udělat radost hlavně majitelům osobních profilů na Facebooku, je Profile Expression Kit. Zachytili jste již možnost nahrát si místo profilové fotky profilové video? Potřebovali jste k tomu pouze mobil. 

Facebook se ale spojil s autory dalších populárních mobilních aplikací pracujících s videem (nebo je koupil) a nabídne tak přímé nahrávání profilových videí z aplikací jako MSQRD, Boomerang, Vine nebo Cinemagraph. A zas bude v Newsfeedu trochu veseleji.

Tím bychom ale odbočili od developerů, protože těm Facebook nadělil skutečně vrchovatou dávku vlastních produktů, se kterými mohou začít experimentovat. Začněme F8 aplikací, která nás provázela celé dva dny konference a nabízela stále aktuální informace – tu teď můžete najít v podobě, jak ji FB developeři stvořili.

Už delší dobu je dostupný také Framework React, který dobrovolně rozvíjí více jak 4500 uživatelů a více jak 250 000 dalších jej využívá pro své potřeby. React dokonce zaujal dalšího giganta, Microsoft, natolik, že jej převedl do Windows ekosystému a umožnil tak pomocí něho vytvářet aplikace pro PC, Xbox nebo mobilní telefony.

ebf - partner 1

Bylo toho skutečně mnoho, co Facebook na letošním F8 představil a dal k dispozici jako open source nebo open comute. Pro ještě podrobnější informace a odkazy sledujte přímo Facebook Developers blog.

Z místa referoval Boris Múdrý z agentury Triad. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mediální stratég pražské pobočky agentury Triad

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).