Hlavní navigace

Facebook chystá Safety Check založený na aktivaci „komunitou“

7. 6. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po několika selháních s aktivací funkčnosti Safety Check přichází veskrze originální řešení. Selhání bude snadné svádět na „komunitu“

Při útocích v Paříži byl Facebook velmi rychlý s aktivací funkčnosti Safety Check (viz Jsi v pořádku? Facebook zavádí ujišťovací službu pro případ katastrofy), v jiných případech to vůbec nepovažoval za vhodné a schytal to od médií i samotných uživatelů. Rozhodující pro Safety Check totiž bylo spíše to, že je mediálně zajímavý, než že by snad šlo o lidské životy. Tehdejší omluvou Facebooku bylo to, že prý „není možné sledovat všechno, co se děje po světě“.

Nová podoba Safety Checku bude aktivována „komunitou“ a nejspíš bude fungovat i jinak. Sami lidé z „postižené“ oblasti budou moci nejenom aktivovat Safety Check, ale „vytvářet skupiny na podporu nebo nabízet úkryt pro ty, kdo jsou postižení probíhající krizí“. Vyplývá to ze zprávy serveru Techcrunch

Celé to má fungovat podle toho, že Facebook bude sledovat příspěvky na výskyt odpovídajících slov a fráze v potřebné, blíže neurčené, frekvenci. Vedle toho si ještě prý případné vyhlášení potvrdí v systémech, které v takových situacích rozesílají varování. Každopádně, až se Facebooku podaří varovat uživatele někde, kde se nic neděje (viz Facebook se omluvil za chybnou výzvu ohledně útoku v Pákistánu), nebo až opět nevyhlásí Safety Check, tak bude mít alespoň možnost se vymluvit na samotné uživatelé. Prostě málo o katastrofě psali příspěvky, takže to Facebook nemohl poznat.

BRAND24

Popravdě by docela stačilo, kdyby se Facebook začal chovat jako dostatečně zodpovědná firma a měl zastoupení v zemích, kde je to běžné u ostatních firem. Pak by bylo snadné vědět, že se někde něco podstatného děje. Byť by bývalo bohatě stačilo číst světový tisk. Protože, například, o bombovém útoku v Bejrútu se v něm psalo více než dostatečně a bez jakýchkoliv pochyb šlo o událost na stejné úrovni jako u útoku v Paříži.

Informace o tom, zda se Facebooku konečně podaří vyřešit problém zneužívání Safety Check vtipálky a spammery, není známa, ale asi bude nutné v době aktivního Safety Checku prostě stále stejně vydržet a ignorovat záplavu zpráv od těch, kteří se prostě jenom baví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).