Hlavní navigace

Facebook omylem blokoval uživatele a chtěl po nich doklady totožnosti

29. 10. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Chyba vedla k zablokování „malé části“ uživatelů. Facebook po nich bezdůvodně žádal nahrání dokladů totožnosti, které měly potvrdit pravost účtu.

V pondělí večer se některým  uživatelům Facebooku nepodařilo přihlášení k účtu na Facebooku. Bylo jim oznámeno, že jejich účet byl zablokován. Facebook po nich požadoval doklad totožnosti, který měl prokázat, že jim účet opravdu patří. Vcelku běžný proces v okamžiku, kdy Facebook řeší „falešné“ účty. V tomto případě šlo ale o chybu.

Earlier this evening, we showed an account verification message to a very small portion of our users unnecessarily. We promptly removed the messages when we discovered the error. We’re sorry for any inconvenience we may have caused.

Dnes večer jsme velmi malé části uživatelů bezdůvodně ukázali ověřovací zprávu. Když jsme zjistili, že došlo k chybě, tak jsme tyto zprávy neprodleně odstranili. Omlouváme se za nepříjemnosti, které jsme tím mohli způsobit.

Jak velká ta „velmi malá část“ byla Facebook neuvedl, ale s ohledem na to, že sociální síť eviduje po celém světě 1,2 miliardy uživatelů, nemuselo jít zdaleka o malý počet. Českých uživatelů se zablokování a žádost o doklad dotkla také

Je dobré vědět, že Facebook v takových případech požaduje zaslání fotografie/kopie dokladu, na kterém je fotografie majitele účtu. V některých případech může přijít i požadavek na zaslání dvou dokladů, zejména pokud se řeší pravost účtu.

BRAND24

Pokud se vám něco podobného stane, je vhodné v posílané kopii zakrýt (rozmazat, překrýt) údaje, které by mohly být zneužitelné – zejména samotné číslo dokladu a rodné číslo. Pamatujte také, že ten, kdo bude doklad kontrolovat, neumí česky ani slovo. A pochopitelně nemá žádné ponětí o tom, jak vypadá český občanský průkaz či pas.

Zdroj: The Next Web

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).