Hlavní navigace

Facebook už umí rozpoznávat obličeje stejně dobře jako lidé

18. 2. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Facebook
Nevypadá to jako špatná zpráva, ale špatná zpráva to je. Facebook už brzy nebude potřebovat lidi k rozpoznávání obličejů na fotkách, umí to i bez nich.

Před několika lety to bylo absolutně nemyslitelné. Dnes má Facebook obří databázi miliard lidí, včetně jejich fotografií, na kterých jsou označeni. Má běžně k dispozici dostatek snímků, aby umožnil strojovému vyhledávání dostat se s úspěšnosti rozpoznání obličejů na úroveň člověka.

Pokud vás dnes někdo vyfotí někde na veřejnosti, na demonstraci, před nevěstincem, v gay baru, v místě, kde jste nikdy neměli a nechtěli být vidět, máte víceméně smůlu. Facebook má po několika letech usilovné práce jeho uživatelů k dispozici nejrozsáhlejší databázi lidí a jejich obličejů. K tomu provozuje systém známý pod názvem DeepFace, který je umí rozpoznávat v podstatě stejně úspěšně jako sami lidé. 


Autor: Facebook

Metoda DeepFace je založena na vytvoření 3D modelu obličeje na základě definovaných výchozích bodů na fotografii

Pokud se Facebook jednou naučil, kdo na obrázku je, dokáže ho DeepFace kdykoli později na snímcích poznat. Nové tváře do databáze přitom Facebook nahrává nebývalým tempem – každý den uživatelé na sociální síť nahrají 400 milionů fotografií – a to ani nebereme v potaz, že Facebooku patří ještě Instagram a řada dalších služeb. Data z obrázků navíc dokáže propojovat s reálnými jmény uživatelů.

V Evropě nás zatím může mírně uklidňovat fakt, že v roce 2012 Facebook evropským uživatelům vypnul funkci, která na základě automatického rozpoznávání obličejů navrhovala, aby na snímcích označili své přátele. Loni ale vyšlo najevo, že pokud je na fotce váš přítel z USA a má tagování povolené, označit jej můžete.

Američtí uživatelé samozřejmě mohou rozpoznávání svého obličeje „zabránit“. V nastavení soukromí je utopená volba, která zamezí tomu, aby jejich přátele mohli na fotografiích jejich obličej označit a doplnit jej jménem. Skutečnost je samozřejmě taková, že je to jenom formální možnost – Facebook stejně nad každou fotografií provede rozpoznání obličejů a jakékoliv zjištěné shody si uloží. 

Neuronové sítě

Technologie na rozpoznávání obrazu jdou rychle kupředu. Microsoft se nedávno pochlubil, že jeho software založený na neuronových sítích dokáže v testu ImageNet 1000 challenge rozpoznávat objekty na fotkách přesněji než lidé. 

Tým z Yahoo Labs a Stanfordu pro změnu letos ohlásil výrazné vylepšení algoritmu, který dokáže na fotkách detekovat přítomnost tváří – jeho starší verzi využívají například digitální fotoaparáty. S použitím postupů strojového učení naučili výzkumníci svůj algoritmus velmi spolehlivě určit, že je na fotce lidský obličej, i když je tvář vidět z úhlu nebo je částečně zakrytá. 

A v plném proudu je samozřejmě i závod o to, kdo dokáže identifikovat obličeje konkrétních lidí. Ne náhodou se svým úspěchem nejprve pochlubí Facebook, aby se o pár dnů předtím (nebo poté) podobným pokrokem pochlubil Google.

O rozpoznávací technologie mají samozřejmě zájem bezpečnostní složky, i když jejich použití v praxi nemusí nést tak dobré výsledky. Britská policie podle BBC ve své databázi shromažďuje na 18 milionů snímků lidských tváří – ať už jde o klasické fotky pořízené po zatčení podezřelého nebo o záběry z kamerových systémů. Jenže: za 18 měsíců databáze přinesla pozitivní identifikaci pouze v 10 případech. Pro srovnání: skupina 90 lidských specialistů na rozpoznávání dokázala za tři večery identifikovat na 300 tváří. Nekvalitní fotky z kamer jim prostě dělají mnohem menší problémy. Zatím.

Přidejte si k tomu tajné služby a vládní agentury, které se obvykle svými úspěchy veřejně nechlubí, a můžete začít přemýšlet nad tím, že jednoho dne bude dobré permanentně nosit masku. Nebo používat technologie, které pomocí makeupu dokážou při focení „rozmazat“ obličej.

Facebook skoro tak dobrý jak lidé

Science Mag ve Facebook will soon be able to ID you in any photo zmiňuje, že DeepFace dokáže rozpoznávat obličeje s 97,35% přesností, tedy jen o něco málo hůře než lidé – ti to dokážou s 98% přesností. A co je podstatnější, DeepFace to umí o dobrých 27 % lépe, než jiné systémy. Pravdou je, že tohoto skvělého výsledku dosahuje na poněkud vyhraněném vzorku fotografií celebrit (viz Labeled Faces in the Wild). Jenže tady opravdu platí, že čím více dat bude mít systém k dispozici, tím lépe na tom bude.

KL24

Právě v tom Facebook vyniká a Science Mag to zmiňuje – DeepFace se programově zabývá shromažďováním lidských obličejů a Facebook mu to usnadňuje. Ať už tlakem na to, aby profilové fotografie byly skutečně profilové, nebo vyvoláním a podporou zájmu o selfies, které se stávají fantastickým zdrojem dat. A samozřejmě už zmíněnou, nikdy nekončící ochotou zcela cizích lidí označovat na fotografiích jiné lidi.

Rozpoznávání obličejů není důležité jenom pro tajné služby nebo policii. Výborně se bude hodit také inzerentům – zapomeňte na to, že vás bude reklama pronásledovat jenom po internetu na základě toho, že jste někde byli na webu. Časem vás bude pronásledovat po billboardech, v obchodních centrech, bude se vám ukazovat i v televizi, na kterou se právě budete dívat. Nebo v mobilu či tabletu, který jste právě vzali do ruky. To vše prostě proto, že dané zařízení vás pozná. Podle obličeje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).