Hlavní navigace

Fanda vs. Prima Cool a Nova News vs. ČT 24: Kdo s koho?

19. 7. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Je objektivní porovnávat na první pohled podobné televizní stanice, které nedávno odstartovaly na českém televizním trhu, s již zaběhnutými značkami? Nebo je to míchání hrušek a jablek?

Zásadní problém: Cool vysílá pozemně, Fanda ne

V podstatě okamžitě poté, co se objevily informace o programovém schématu kanálu Fanda, měli někteří čtenáři potřebu tuto stanici určenou výhradně mužům porovnávat s konkurenční Primou Cool. Jenže hovořit v tomto případě o konkurenci není úplně na místě a osobně si myslím, že by tyto programy mohly bez problémů fungovat vedle sebe, tedy samozřejmě za té podmínky, že by i Fanda vysílal pozemně. To se ale v tuto chvíli neděje. Je jasné, že obě stanice si budou některými formáty konkurovat, pokud se na ně ale blíže podíváte, bude vám jasné, že jsou v podstatě úplně odlišné.

Promo

Začněme od samotného proma, zatímco celý kanál Primy se snaží být cool včetně svojí velice originální grafiky, Fanda, přeženeme-li to, je programem pro křupany. Dobře, možná to nebylo úplně vhodně zvolené slovo, ale právě identy se o tom snaží přesvědčit. Vhodně zvolené označení by mohlo být také „pořádní chlapi“. Ruku na srdce, kdo z nás pánů nemá rád rychlá auta, pořádnou akci a také (přiznejme se) sex s krásnými ženami. Právě tímto promem se Fanda charakterizuje.

Chlapi mají rádi nejen technologie a rychlá auta, ale také odhalené slečny.
Autor: TV Nova

Chlapi mají rádi nejen technologie a rychlá auta, ale také odhalené slečny.

Filmy a seriály

Fandu jsme v jednom ze článků nazvali „odpadkový koš televizní zábavy“, respektive jsme se zmínili o tom, že by se jím díky své seriálové a filmové tvorbě mohl stát. Vždyť kdo by chtěl sledovat „staré vykopávky“, které už nemůžete odvysílat na hlavním kanálu, protože by vám jednoduše neudělaly dobrá čísla? Tady se ale můžeme dostat k zásadnímu rozporu, zatímco starší filmy a seriály mohou někomu vadit, jiný si naopak rád zavzpomíná. Když to vezmeme do extrému, podívejte se, jaké úspěchy mohou dělat „objevy“ TV Barrandov v televizních archivech.

Ano, tak takto hluboko skutečně do archivu jít nemusíme, ale jistě pochopíte, co bylo tímto příkladem myšleno. Osobně jsem dokonce toho názoru, že by se na Fandovi mohlo objevit i několik „kousků“ z devadesátých let, které jsme na obrazovkách neviděli už skutečně dlouho. Co myslíte, vrátí se Zmije nebo Pacific Blue? Jistě, podíváte-li se na jejich hodnocení na Česko-Slovenské filmové databázi, nejsou to žádné perly, na tento typ kanálu by se hodily výborně.

Pamatujete si na seriál Pacific Blue? Viděli byste ho opět rádi na televizní obrazovce?
Autor: USA Network

Pamatujete si na seriál Pacific Blue? Viděli byste ho opět rádi na televizní obrazovce?

Pokud bychom skutečně chtěli objektivně hodnotit Fandu a Primu Cool po stránce atraktivity filmových a seriálových titulů, hodnocení není zcela jednoznačné. Druhý kanál Primy může sázet především na to, že už je u diváků zaběhnutou značkou a nechybí u něho takové perly jako Teorie velkého třesku, Jak jsem poznal vaši matku nebo Misfits. Po stránce filmů ale i Cool „umí ujet“. Přesto, že se v jeho programu objeví čas od času i některý skutečně dobrý film, hodnocení většiny snímků není zrovna dvakrát žádný zázrak a na ČSFD se můžete dostat leckdy i do černých čísel.

Cool má velkou výhodu ve vlastní tvorbě

Jelikož Prima Cool už není na českém trhu s volně šířenými stanicemi žádným nováčkem, má oproti Fandovi jednu beze sporu velkou výhodu, kterou jsou pořady vlastní tvorby. Můžeme vzpomenout například Těžkou dřinu, menZONE nebo Re-Play, který byl vůbec prvním pořadem tohoto typu na Coolu. Fanda nic takového nabídnout nemůže. Divákům servírujeme prozatím pouze Red News s dívkami, které vás spíše než o obsahu zpráv mají přesvědčit o svých vnadách. Pokud bychom hodnotili souboj Fanda versus Prima Cool z tohoto pohledu, pak je jasné, že nový kanál Novy by to prohrál na plné čáře.


Autor: Prima Cool

I pořad menZONE se občas dotýká lechtivých témat.

Sport jako výhoda Fandy Primě Cool ale neschází

Výhodou kanálu Fanda může být pro řadu diváků to, že se relativně snadno dostanou k řadě sportovních přenosů, což ale nemá být na úkor Nova Sportu. Tomu by měly zůstat především exkluzivní přenosy, zbytek, který se může objevit i jinde, nabídne Fanda. To je mimo jiné příklad Gambrinus ligy, hokejové extraligy, boxu nebo i v Česku v poslední době populárního pokeru. I Prima Cool chce nabídnout sport. Dávkovat ho bude ale jen v malé míře. Podle slov generálního ředitele Prima Group Marka Singera nabídne tu nejvíc cool fotbalovou soutěž – Ligu mistrů. Co myslíte, je na škodu, že Cool nevysílá víc sportu? Budeme rádi, když budete mít co říci v diskusi i k tomuto tématu.

Je wrestling natolik atraktivním sportem, aby k obrazovkám přilákal dostatek diváků?
Autor: Facebook WWE

Je wrestling natolik atraktivním sportem, aby k obrazovkám přilákal dostatek diváků?

Erotika od Playboye? Pouze vzpomínky na devadesátky

Jako absolutní úlet považuji nasazení erotiky na kanál Fanda. Vzhledem k tomu, že náš web čtou především muži, budu mluvit přímo bez obalu. Chápu, že erotika na kanál pro muže beze sporu patří, problém je ovšem v tom, že asi ne na stanici, která má v budoucnu ambici stát se neplaceným kanálem, respektive volně šířeným v pozemním vysílání a tudíž nemůže nabídnout obsah jako prémiové programy. Pánové už jsou dnes namlsaní zcela jinými filmy, než na které jsme byli zvyklí v devadesátých letech.

Ruku na srdce, koho dnes vzruší erotika například s Pamelou Anderson, kde neukáže nic víc než své vnady, případně Jenny McCarthy, legendární moderátorka britské MTV, která se jen tak mimochodem ve svých téměř 40 letech opět svlékla pro srpnové vydání magazínu Playboy. Udělá to s vámi, pánové, něco? Kdyby mohl Fanda nabídnout lechtivé filmy, jaké známé z kanálů typu Penthouse HD, to by byla jiná a neprotestoval bych. Obávám se ale, že dnes už promenáda ve stylu „za kačku svlíkačku“ nikoho nezaujme.

Pamela Andreson a Jenny McCarthy si společně zahrály ve Scary Movie 3, filmu, který parodoval také horory. Ani jedna z nich tu však své vnady na odiv nedala.

Pamela Andreson a Jenny McCarthy si společně zahrály ve Scary Movie 3, filmu, který parodoval také horory. Ani jedna z nich tu však své vnady na odiv nedala.

Nova News: Skvělý nápad s řadou dětských nemocí

Původně jsem chtěl tuto část článku dělat jako srovnání nového internetového kanálu Nova News a zpravodajské ČT 24. Když jsem ale oba programy „postavil“ vedle sebe, ukázalo se, že jde v podstatě o něco, co měřit nelze. Čtyřiadvacítka je zaběhnutá stálice, kterou tu máme již řadu let a tomu odpovídá také její program s řadou původních pořadů. Oproti tomu by byla Nova News, pouze několik dní stará samohrajka a já bych jí nerad ublížil, protože pokud se na ní pořádné zapracuje, pak se může v budoucnu stát plnohodnotným partnerem a třeba se i někdy dostat do nabídek kabelových a satelitních operátorů, případně i do terestriky. Rozhodně ale ne teď.

Nova News trpí tím, že je na ní opravdu zoufale vidět, že ji odbavuje počítač. Zkrátka do něho něco nasypete a on vám to jako tupec přehraje, bez rozmyslu, a s chybami. Aby mě zástupci televize Nova  neosočovali z toho, že jsem proti nim zaměřen, udělal jsem si několik poznámek, které by měly posloužit jako důkaz. Co mě absolutně iritovalo, byly reklamní bloky, jejichž největším problémem byla hlasitost. Zatímco přehrávaný pořad byl puštěný poměrně tiše, reklama začala doslova řvát, poměr mezi ní a například „tím nejlepším“ ze Snídaně s Novou byl skutečně extrémní a prosím, aby si s tím na Nově něco udělali. Osobně mě překvapuje, že se tu komerční přestávky vůbec objevují.

BRAND24

Střihové vydání Snídaně s Novou ve vysílání Nova News.
Autor: repro foto Nova News

Střihové vydání Snídaně s Novou ve vysílání Nova News.

Reklama působí značně rušivě

Nejde ale o jediný problém s reklamou. Tou jsou přerušovány i samotné vysílané pořady a několikrát jsem narazil i na to, že například Snídaně s Novou ještě neskončila, respektive neskončil právě běžící rozhovor, a zcela nečekaně začala reklama. Samozřejmě s již uvedeným nepoměrem hlasitosti, který může nepřipraveného člověka značně rozladit. Co se týká Rychlých zpráv, tam udělala Nova asi to nejlepší, co mohla. Používá vlastní a agenturní záběry, které opatřila komentářem, který ovšem příliš záživný není a spíše uspává. Úletem pro mě bylo i polední počasí, kdy mě moderátor Michal Jančařík popřál na jeho konci „dobré ránko“. Mohl za to ovšem opět automat, který přehrával relaci, jež byla součástí Snídaně s Novou a jaksi netušil, že už tu nemáme pro běžného člověka začátek nového dne, ale čas k obědu.

Škeble líže stůl ze stolu obřím "jazykem". Nova News se nevyhýbají ani chyby v grafice.
Autor: repro foto Nova News

Škeble líže stůl ze stolu obřím „jazykem“. Nova News se nevyhýbají ani chyby v grafice.

Návaznost příspěvků

Návaznost jednotlivých příspěvků na sebe krásně ukazuje, jak je stanice odbavovaná automatem. Mezi jednotlivými pořady je vidět, kdy dochází k jejich načítání a dost často se vám stane, že se na delší dobu (až několik desítek sekund) objeví bílé logo na modrém pozadí, kdy se jakoby nic neděje, začne opět načítání a na monitoru se vám objeví opět známá spirála a až někdy poté začne další program. Přesně na minutu nespoléhejte ani u času. Například archivní Televizní noviny, které měly začít ve 12:04, se rozběhly až v 12:06, na což jsme ale zvyklí i z běžného vysílání komerčních TV. Pokud se ještě vrátím ke komerčním přestávkám, několikrát se mi stalo, že byly useknuty před koncem i ty. Příliš štěstí jsem neměl ani na pořad Den na TN.cz, místo kterého jsem viděl řadu příspěvků „Bez komentáře“, jako byly piraňa se zuby ostrými jako křovinořez, případně surfující kozy nebo policista řídící dopravu pomocí tance. Pokud takhle skutečně vypadá Den na TN.cz, pak se omlouvám.

Kterou z uvedených stanic sledujete nejraději?

  • ČT 24
    33 %
  • Fandu
    6 %
  • Nova News
    1 %
  • Prima Cool
    55 %
  • Ani jeden z nich
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).