Hlavní navigace

Faxujte do světa levněji - po Internetu!

21. 1. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Telefonování po Internetu je zejména díky kontroverzní službě Paegas Internet Call a samozřejmě i nabídkám IP-telefonie u CESNETu a Globe Internet i u nás poměrně známé. Často se však opomíjí možnost faxování pro Internetu, přestože zde byla dříve a dnes je dovedena k podstatně větší dokonalosti.

Náhodou jsem brouzdal Internetem a do prohlížeče si mi úplnou náhodou dostala domovská stránka firmy Ventura, která umožňuje ve spolupráci s americkou firmou FaxSav faxování pomocí Internetu.
Uživatelé Internetu nejsou tedy omezeni jen na telefonování do zahraničí po Internetu, ale mají i možnost posílat faxy; a to za celkem zajímavé ceny.

Například poslání jedné stránky od USA bez ohledu na čas vás vyjde na 8.50,– a do Německa za 7.70,–. Někteří teď ohrnujete nos nad tím, že elektronická pošta je lepší a levnější, ale ne každá firma má připojení na Internet, ale skutečně takřka každá má fax.

Kolik se dá faxováním po Internetu ušetřit, vypovídá i následující tabulka, kterou jsem pro vás připravil podle údajů na příslušných firemních stránkách.

Stát Infax
Business
Infax
Standard
Úspora
IB v %
Úspora
IS v %
Austrálie 9 Kč 14,40 Kč 63 40
Francie 8,60 Kč 10,20 Kč 44 33
Itálie 12,90 Kč 15,30 Kč 16 0
Kanada 8,60 Kč 13,90 Kč 63 40
Polsko 21,40 Kč 25,50 Kč  –48 –76
Rakousko 12,90 Kč 15,30 Kč 11 –6
Rusko 23,60 Kč 28,10 Kč –9 –30
Slovensko 18,90 Kč 22,50 Kč  –43 –70
Spojené státy americké 8,50 Kč 13,80 Kč 63 40
Švýcarsko 9 Kč 10,70 Kč 41 30
Velká Británie 6,40 Kč 9,10 Kč 57 40

Všechny ceny jsou uváděny včetně 5 % DPH. Vypočítané úspory se vztahují k oficiálním minutovým tarifům SPT Telecom. Ceny jsou za jednu ÚSPĚŠNĚ odfaxovanou stránku.
Kompletní seznam všech zemí a ceny najdete zde

K tomu, abyste mohli posílat faxy Internetem potřebujete samozřejmě nějaký obslužný program. Firma Ventura jich na své stránce nabízí ke stažení několik, demoverze jsou zdarma; já se zmíním o dvou z nich:

FaxLauncher Lite
FaxLauncher je volně šířitelný program, který Vám dovolí odfaxovat jakýkoliv dokument vytvořený na vašem PC pod systémem Windows do celého světa. Tento faxový dokument je zasílán přes Internet na kterýkoliv běžný faxový přístroj. Z programu na vašem počítači, který běží pod Windows a má přístup na Internet, jednoduše dokument „vytisknete“ na FaxLauncher. Tento faxovací program se jeví jako další tiskárna ve vašem systému. Stačí pouze zadat číslo cílového faxu a váš dokument bude odeslán.

FaxScan Lite
Volně šiřitelný program FaxScan Vám umožní udělat z Vašeho scanneru faxový přístroj. Tento program spolupracuje se všemi scannery s rozhraním TWAIN. S jeho pomocí můžete posílat běžné dokumenty pomocí PC a Internetu na kterýkoliv běžný faxový přístroj na celém světě. Vložíte dokument do scanneru, nascanujete jej, zadáte faxové číslo a to je vše. Tento dokument je zakódován kryptovací metodou RSA, čímž je zaručena vysoká bezpečnost přenosu. Můžete takto přenášet i velmi důvěrné informace, neboť máte jistotu, že je dostane pouze adresát.

Po stažení jednoho z výše jmenovaných programů si můžete zdarma odfaxovat 5 stránek kamkoli. Já osobně nemám z faxováním pomocí Internetu žádné zkušenosti, protože neznám nikoho na druhém konci světa, se kterým bych mohl tuto možnost vyzkoušet.

Nabídka faxování pomocí Internetu se mi zdá výhodná především pro firmy, které mají mezinárodní kontakty; běžný uživatel nabídky této firmy pravděpodobně nevyužije, ale pro někoho může být dobré, že o tom alespoň ví.

Takže už nejenom telefonování pomocí Internetu do zahraničí a po Internetu díky Paegasu, ale už i faxovat můžeme. Brzy asi nastane doba, kdy své vlastní molekuly pošleme po síti někam pryč, kam se budeme chtít rychle dostat.

MMF24

Miroslav Kučera
Autor je šéfredaktorem serveru Interval.cz


* Jak správně telefonovat (po Internetu)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).