Hlavní navigace

FBI se pře o svůj znak zobrazený ve Wikipedii

4. 8. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

FBI se nelíbí, že otevřená internetová encyklopedie Wikipedia zobrazuje na svých stránkách znak tohoto amerického úřadu pro vyšetřování. Znak je zobrazen u encyklopedického článku, který je FBI věnován. Podle názoru FBI ovšem protiprávně a v dopise žádá po organizaci Wikimedia Foundation, která encyklopedii Wikipedia provozuje, jeho stažení. Ta to však odmítá. Podle Wikimedia Foundation se FBI domáhá odstranění znaku podle zákona, který se prý ovšem týká zneužívání znaku například na padělaných…

FBI se nelíbí, že otevřená internetová encyklopedie Wikipedia zobrazuje na svých stránkách znak tohoto amerického úřadu pro vyšetřování. Znak je zobrazen u encyklopedického článku, který je FBI věnován. Podle názoru FBI ovšem protiprávně a v dopise žádá po organizaci Wikimedia Foundation, která encyklopedii Wikipedia provozuje, jeho stažení. Ta to však odmítá. Podle Wikimedia Foundation se FBI domáhá odstranění znaku podle zákona, který se prý ovšem týká zneužívání znaku například na padělaných dokladech.

FBI znovu odpovídá, že k užití znaku nebyl udělen souhlas, takže se na Wikipedii prý objevuje protizákonně. Nezávislí experti ovšem s FBI nesouhlasí. Například Cindy Cohn z organizace Electronic Frontier Foundation, která se zabývá svobodou v internetovém prostředí, označuje toto tažení FBI jako hloupé a znepokojivé. Podle jejího názoru navíc Wikipedia může znak zveřejnit na základě prvního dodatku k americké ústavě. (NY Times, CNN International)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).