Hlavní navigace

Febio TV vyjednává v Moskvě o nákupu ruských filmů

13. 10. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 322915
13. 10. 2006

Sto nejslavnějších ruských filmů z třicátých až devadesátých let minulého století nakoupí od ruských filmových studií majitel plnoformátové digitální televize Febio, režisér a dokumentarista Fero Fenič. Jak uvedl pro agenturu ČTK, v těchto dnech vyjednává v Moskvě o akvizicích z fondů Mosfilmu. Febio TV chce ruským a dalším východoevropským filmům věnovat speciální okno v programovém schématu.

O jaké snímky by mělo jít? Podle Feniče má televize zájem třeba o Vojnu a mír nebo snímky od Tarkovského, protože dorůstá generace televizních diváků, která tyto filmy v životě neviděla a nemá možnost se s nimi nikde setkat. Zájem o ně totiž neprojevují nejen komerční, ale ani veřejnoprávní televize. Febio TV chce každý týden odvysílat jeden film postsovětské produkce. Byl by to výběr toho nejlepšího, zábavné věci, ale také artové filmy, přiblížil Fenič agentuře ČTK. Pro server DigiZone.cz dodal, že by šlo o tzv. „středo a východoevropské okno“, které obsahuje i projekt, s nímž Febio TV předstoupilo před Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV).

KL24

Jakým způsobem je bude Febio TV vysílat, ale dosud není jasné. Z písemného verdiktu Městského soudu v Praze, který začátkem září uznal žalobu televize Nova proti výsledku licenčního řízení na digitální programy včetně Febio TV vyplývá, že tyto licence byly zrušeny. Generální ředitel Febio TV Richard Rybníček ale na pondělní konferenci Milníky digitální televize na brněnském veletrhu Invex uvedl, že stanice uvažuje o náhradním řešení a dočasně by vysílala pouze přes satelit a v kabelových rozvodech. Zájem o Febio TV rovněž projevili provozovatelé IPTV včetně Telefóniky O2 Czech Republic.

Investice na rozjezd vysílání Febio TV má pokrýt finanční skupina Arca Capital. Původní náklady na pozemní digitální vysílání se měly vyšplhat na 1,3 miliardy korun, satelitní program by podle Rybníčka vyšel na 200 až 300 milionů Kč s tím, že by schéma muselo být mnohem jednodušší. Fero Fenič uvedl, že pokud se nepodaří v České republice rozjet zemské digitální vysílání, nasmlouvané ruské filmy uhradí z vlastní kapsy. Protože jednání v Moskvě byla domluvena před zablokováním naší licence, rozhodli jsme se je nerušit, dodal pro server DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).