Hlavní navigace

Ferguson Ariva 102MINI: HD satelitní přijímač, UNI čtečka, multimedia

29. 2. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Satelitní přijímače podle posledních trendů výrobců směřují také k miniaturizaci. Ferguson Ariva 102mini je nejnovější i jeden z nejmenších satelitních přijímačů na trhu (rozměry 108 x 69 x 18 mm) s jednou plně funkční univerzální čtečkou karet. Vzhledem k jeho rozměrům jej můžete schovat například za televizi. Umožňuje záznam na USB externí disk včetně funkce TimeShift a také přehrávat hudbu (MP3, OGG, FLAC), video (MKV, AVI, Xvid), a umožňuje prohlížet fotografie (JPEG, BMP). Je velmi energeticky úsporný a vzhledem k napájení 12V lze použít přijímač například v kempu i za použití autobaterie.

Přijímač byl postaven na procesoru 400 MHz. Zpracování obrazu je ve spolupráci se signálem DDR II podrobeno přísnému pětistupňovému procesu odstraňování šumu, ostření, oprav a zesílení. V tomto směru poskytuje opravdu výbornou kvalitu digitálního audia a videa v plném rozlišení HD. Navíc přijímač bez problému zvládne PAL upscaling na 720p nebo 1080p. Přepínání programů je velice svižné. Vyrábí se ve dvou provedeních, v černé a navíc i ve stříbrné barvě za stejnou prodejní cenu. Velikostí a funkcemi se tento přijímač velice podobá přijímači AB CryptoBox 400HD mini s podobným software a odlišným dálkovým ovládačem a s přibližně stejnou cenou.

Ariva102mini Black přijímač

Přední panel

Ariva102mini Black karta

Na předním panelu je pouze šachta pro přístupovou kartu. Pozor!!! Kartu vkládáme čipem dopředu a nahoru. Ne jak zobrazují ilustrační fotografie. Karta nám po zasunutí z přijímače trošku vykukuje (cca 35 mm).

Levý panel

Ariva102mini Black levý bok

Na levém boku přijímače odleva je port LAN pro komunikaci přes síť, kde použijeme kabel s koncovkami RJ45, dále konektor pro připojení externího IR dálkového čidla a konektor pro připojení stejnosměrného napětí z napáječe 12 V.

Pravý panel

Ariva102mini Black bok pravý

Pravý panel disponuje F portem pro připojení LNB, port USB pro připojení externího disku a port RS232 pro komunikaci s PC. Kabel RS232 s redukcí (tzv. Null Modem) se však jako příslušenství nedodává.

Zadní panel

Na zadním panelu je pouze krátký kabel (cca 10 cm dlouhý) se zástrčkou HDMI.

Spodní panel

Ariva102mini Black spodek

Na spodním díle jsou pouze větrací otvory, čárkový kód přijímače a nálepka z výroby v Polsku.

Síťový napáječ

Ariva102mini Black napáječ

Malý síťový adaptér je celý v černé barvě. Na primáru pracuje v rozmezí od 100 až 240 V při 50/60 Hz, sekundární napětí je 12 V/2 A. Délka kabelu je cca 180 cm. Pokud chceme přijímač zcela vypnut, musíme vytáhnout síťový napáječ ze zásuvky, protože nemá síťový vypínač (například při odjezdu na dovolenou).

IR čidlo dálkového ovládání

Ariva102mini Black čidlo dálkáče

Vzhledem k tomu, že přijímač nemá interně zabudován senzor dálkového ovládání, v každém případě musíme použít dodávané čidlo, aby přijímač komunikoval s dálkovým ovládáním. Délka kabelu čidla je přibližně 950 mm. Po připojení čidla do přijímače se v něm rozsvítí slabě svítící zelení dioda, při vypnutí do Standby svítí červeně.

Instalační příslušenství

Ariva102mini Black instalační příslušenství

Pro instalaci přijímače na zeď je k dispozici balíček s hmoždinkou, vrutem, lepící páskou a černým výliskem, s jehož pomocí přijímač zavěsíme na požadované místo.

Univerzální dálkové ovládání RCU-500 V.2

Ariva102mini Black dálkáč

Pohodlné a intuitivní dálkové ovládání menších rozměrů je vyrobeno v černě matové barvě a je velice lehké. Je téměř totožné, jak jej známe z předcházejících modelů Fergusonů. Toto dálkové ovládání se shoduje s ovládačem dodávaným například k přijímači Ferguson Ariva202E. Obsahuje 46 tlačítek, která jsou dobře popsána, další opatřena symboly, nebo jsou odlišena barevně. Každé zmáčknutí jakéhokoliv tlačítka je v horní části ovládání indikováno modrou diodou, takže máme kontrolu stavu baterií (2 x AAA). Ke zjednodušení obsluhy přijímače přispívá menu na obrazovce. Tím se mohl snížit počet tlačítek na dálkovém ovládání. Polyfunkční tlačítka tak umožňují ovládat přijímač v závislosti na aktivovaných prvcích v menu. Výrobce tohoto přijímače upozorňuje, že vzhledem ke snaze o standardizaci zařízení značky Ferguson většina přístrojů této značky využívá a bude využívat stejný dálkový ovladač RCU500. Znamená to, že ne všechna tlačítka musí být právě tímto modelem využívána. Přepínání všech programů (SD, HD) je do 1 sec., programy s podmíněným přístupem maximálně do 2 sec.

Hlavní menu přijímače

Hlavní menu přijímače obsahuje šest položek:

Ariva102mini Black hlavní menu

Instalace a Systémové nastavení

Ariva102mini Black hlavní menu 2

Nástroje a Hry

Ariva102mini Black hlavní menu 3

Nastavení předvoleb nahrávání a Editace seznamu kanálů

Ariva102mini Black oblíbené skupiny

Programy, jak bývá zvykem, je i zde možno řadit až do 32 oblíbených favoritních skupin. Vpravo na obrázku je nastavení dalších možností přijímače.

Teletext

Ariva102mini Black teletext

Teletext se zobrazí, pokud se na příslušném kanále vysílá, ve zmenšeném okně na popředí programu. Zobrazení správné diakritiky se řídí nastavením jazyka v menu. Po načtení do paměti se stránky zobrazují velice svižně.

Ariva102mini Black info lišta

Informační okno zobrazí číslo předvolby, datum a přesný čas, procentuální i grafickou informaci o již odvysílané části pořadu, dále název aktuálně zvoleného programu a název dalšího (následujícího) programu. Ve žlutých kruhových terčících se dozvíme o tom, zda je program kódován, obsahuje-li teletext, v jakém rozlišení je vysílán SD/HD, nebo zda program obsahuje titulky apod. Vpravo na obrázku je virtuální klávesnice, která slouží například k rychlému vyhledání žádaného programu.

PVR a multimedia

Formátování externích disků s jedním základním formátem může být NTFS, který se doporučuje, nebo FAT32. PVR USB funkce umožňuje připojení externího disku a nahrávání oblíbených pořadů. Formát nahrávky lze zvolit v menu přijímače a to formát PS (program stream – kompresní formát pro multiplexní digitální audio, video a další, ale neobsahuje titulky ani teletext) nebo TS (Transport stream – tento formát obsahuje všechny vysílané informace). Přijímač přehrává soubory MP3, OGG, JPEG, MPEG, BMP a také video soubory ve formátu mkv, avi, xvid včetně titulků. Uznávané kontejnery jsou: AVI, MKV, MPEG, MPG, M2TS, VOB, TS, TRP, MP4, DVR (výchozí formát záznamu). Video kodek podporuje kontejnery: MPEG2, XVID, H.264 (až 8 RF). Audio kodek podporuje kontejnery: MP3, AC3. Během promítání fotografií můžeme poslouchat i hudební doprovod, pokud máme nějaký nahraný na disku. Pro nahrávání s časovým posunem je možné použít tzv. režim TimeShift.

Ariva102mini Black PVR

Jsou však výjimky, kdy přijímač nebude schopen přehrávání některých souborů. Nebudou reprodukovány například soubory, nebo kopie, které jsou chráněné. Doba přehrávání může mít výpadky (zamrznutí, rychlejší/pomalejší přehrávání atd.). Poškozené soubory se nemusí přehrávat dokonale. Videa s rozlišením vyšším než 1920×1080 nebo 1280×720 a 25/30P 50/60P nemusí také fungovat správně. Není zaručeno plynulé přehráváni filmů kódovaných v H.264 profilu 4.1 nebo vyšší. Přehráváni video souborů z video bitrate více než 30 Mb/s může být také nesprávné.

V nahrávkách si můžeme během přehrávání zobrazit titulky, teletext a audio stopy. Tyto funkce ale závisí na zvoleném formátu nahrávání. Nahrávky můžeme přetáčet vpřed i vzad, nebo označit místo, od kterého chceme přehrávat. Pomocí kurzorů se také v nahrávce můžeme pohybovat o počet přednastavených minut v Menu. Další možností v přesunu nahrávky je zmáčknout číslo 1 až 9, což v nahrávce bude znamenat přesun od 10 do 90 % záznamu. Přijímač je vybaven funkcí SEMI-TWIN TUNER, která umožňuje během nahrávání pořadu sledovat jiný kanál vysílaný na stejné frekvenci. Navíc můžete již nahraný obsah prohlížet i během procesu nahrávání.

Ariva102mini Black EPG

Nahrávání pořadů z rozhlasu nebo televizního vysílání si můžeme naprogramovat přímo z EPG. Elektronický programový průvodce lze zobrazit ve dvou režimech, základním a v denní časové tabulce.

Ariva102mini Black DNS a RSS

Pokud přijímač připojíme k internetu a v Menu přijímače si nastavíme adresy připojení, můžeme zobrazovat internetové aplikace. Vlevo menu Počasí, vpravo RSS čtečka. Charakteristickým rysem DDNS je nastavení velmi krátké doby cachování DNS záznamů (v řádu minut), což zajistí, že nebude díky záznamu v cache používána zastaralá IP adresa, protože jsou záznamy v případě potřeby získány přímo z hlavních DNS serverů příslušné domény.

Ariva102mini Black YouTube

Vlevo vestavěný přehrávač YouTube, vpravo zobrazování webů.

Ariva102mini Black nastavení audia

Vlevo je nastavení audia, výběr jazyka a úroveň hlasitosti, vpravo na obrázku je nastavení zobrazení. Zde můžeme ve velkém rozsahu korigovat jas, kontrast, sytost barev odstín barev a ostření obrazu.

Ariva102mini Black info o přijímači

Podrobné informace o hardware a software přijímače jsou na obrázku vlevo a informace o čtečce karet a její nastavení vpravo. Ve čtečce jsem vyzkoušel několik typů našich karet podmíněného přístupu Irdeto včetně staré CryptoWorks. Dekódování bylo bez problémů. Novou kartu vkládejte do přijímače v pohotovostním stavu přijímače (StandBy), aby se po zapnutí do provozu správně načetla.

Závěr

Obrazově je přijímač velice dobře optimalizován jak u SD, tak HD programů. Je zdůrazněna černá barva, takže je i na LCD TV, které nezobrazují dobře černou obraz kontrastní i ostrý. Navíc máme v Menu možnost nastavit ve velkém rozsahu jas, kontrast, sytost barev i ostrost. Přijímač se v běžném provozu zahřívá jen mírně, při dlouhodobém nahrávání, nebo přehrávání HD záznamů je zahřívání větší, což zřejmě souvisí s velikostí přijímače a s pasivním chladičem procesoru. Byl jsem mile překvapen, co tento miniaturní přijímač všechno bez problémů zvládne. Svým nadstandardním vybavením a možnostmi předčí i daleko dražší výrobky. Navíc má výbornou multimediální podporu. Aktualizace software je možná třemi způsoby: přes USB port, přes RS232 či pomocí sítě. Maximální spotřeba přijímače při plném provozu je 24 Watt.

Obrázky poklepáním myší zvětšíte v novém okně

Foto a screenshoty autor s použitím jedné oficiální fotografie výrobku.

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech
web přijímače Ferguson Ariva 102MINI Black: http://www.tvdi­gitalne.cz/fer­guson-ariva-102-mini.html
web přijímače Ferguson Ariva 102MINI Silver: http://www.tvdi­gitalne.cz/fer­guson-ariva-102-mini-silver.html
e-mail: info@tvdigital­ne.cz
Orientační cena: 1 890 Kč včetně DPH
Oficiální stránka výrobce: http://www.fer­guson-digital.eu/

Alternativní software: http://www.sat-planet.net/show­thread.php?t=40982

BRAND24

Ariva102mini Black krabice

Balení obsahuje:

• Digitální přijímač Ferguson Ariva 102MINI
• Dálkové ovládání RCU-500 V.2
• Napáječ
• Čidlo dálkového ovládání
• 2× AAA baterie
• Instalační příslušenství
• Manuál s téměř dokonalou češtinou

Jak byste využili takovýto přijímač?

  • Doma jako hlavní přijímač
    21 %
  • Doma jako druhý přijímač
    32 %
  • Na chatě
    6 %
  • Na cestách nebo dovolené
    13 %
  • Jako pomůcku při montáži antény v terénu
    2 %
  • Takovýto přijímač bych si nikdy nepořídil
    21 %
  • Nevím
    4 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).