Hlavní navigace

Firefox 3.6: další evoluční krůček

4. 11. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 12703
Firefox 3.6 by měl vyjít ještě do konce letošního roku. Uživatelům by měl nabídnout podporu lehkých motivů vzhledu Personas, lepší spolupráci s Windows 7, celkové posílení výkonu i řadu menších praktických novinek. Aktuálně je k dispozici první betaverze.

Ještě do konce tohoto kalendářního roku hodlá Mozilla Corporation přijít s finální verzí prohlížeče Mozilla Firefox 3.6. Jedná se o další evoluční krůček dlouhodobé tržní dvojky. Seznam novinek ve srovnání s Firefoxem 3.5 není zase tak krátký, jak by se dalo očekávat dle označení obou zmíněných verzí. Před několika dny vyšla první betaverze, pojďme se tedy podívat na novinky, které nabízí.

Personas aneb lehké motivy vzhledu

Jednou z nejčastěji jmenovaných novinek je integrace Personas, doposud samostatného rozšíření z produkce Mozilla Labs. Jde o projekt s novým neotřelým přístupem k uživatelské změně vzhledu grafického prostředí prohlížeče. Firefox jako většina moderních prohlížečů podporuje tzv. skiny, v jeho terminologii tedy konkrétně motivy vzhledu. Jejich problémem je ovšem často velmi razantní zásah do fungování a ovládání prohlížeče, kdy uživatel může být zmaten zásahy do jednotlivých ovládacích prvků nebo se dokonce mohou objevit problémy s kompatibilitou.

S projektem Personas přicházejí ke slovu tzv. lehké motivy vzhledu. De facto se mění jen pozadí jednotlivých panelů v záhlaví prohlížeče a stavového řádku. Nedochází tedy ke změně vzhledu, umístění nebo fungování jednotlivých ovládacích prvků prohlížeče. Prohlížeč si tak lze velmi jednoduše vyzdobit, aniž by se uživatel musel bát nějakých problémů. I samotná tvorba těchto lehkých motivů vzhledu je výrazně jednodušší oproti tradičním motivům vzhledu.

Z online galerie si lze jednoduše vybrat některý z dnes už mnoha tisíc dostupných lehkých motivů vzhledu. Ty se také nově objevují i na Mozilla Add-ons, oficiálním střediskem s nabídkou všemožných doplňků nejenom pro Firefox. Uživatel si může nechat nezávazně lehký motiv vzhledu předvést přímo ve svém prohlížeči, samotnou instalaci pak lze realizovat bez nutnosti restartovat prohlížeč.

Firefox 3.6 - Personas
Personas ve Firefoxu 3.6

Pravidelným čtenářům Lupy bude pravděpodobně tento koncept povědomý. Ano, prakticky s tím samým přístupem k uživatelské změně vzhledu přišel Google Chrome 3. Dlužno ovšem dodat, že projekt Personas tu byl mnohem dříve, než Google začal ventilovat, že nějakou tu podporu skinů vůbec chystá. Na druhou stranu v softwarové branži není podobný systém úpravy vzhledu žádnou novinkou.

Menší novinky v uživatelském rozhraní

V testovacích verzích se objevují i některé menší novinky v uživatelském rozhraní. Už jste si na Lupě mohli přečíst o změnách, které tvůrci Firefoxu zvažují pro verze naplánované na příští rok. Takovou jejich malou předzvěstí je nativní podpora skrývání hlavní nabídky a to zejména s ohledem na Windows Vista a Windows 7. I uživatelé Windows XP si ji však budou moci skrýt podobně jako dnes třeba lištu záložek nebo lištu panelů.

Zatím stále zůstává v testovacích verzích implementováno také nové přepínání mezi otevřenými panely pomocí klávesové zkratky Ctrl+Tab, které využívá náhledů stránek otevřených v panelech. Okno s náhledy v testovacích verzích nahrazuje i dosud tradiční textový seznam otevřených panelů skrývající se pod tlačítkem se šipkou na pravém konci lišty s panely.

Firefox 3.6 - přepínání panelů
Přepínání mezi panely ve Firefoxu 3.6.

S totožnými úpravami měl přijít už Firefox 3.5, ovšem toto využití náhledů vyvolalo rozporuplné reakce. Některým testerům se zdálo, že efektnost tu přichází na úkor efektivity, a tak od začlenění této novinky bylo upuštěno. Uvidíme, jestli se tedy nakonec objeví ve finální verzi Firefoxu 3.6.

Další posilování výkonu

Nový Firefox 3.6 slibuje i další posílení výkonu. Ladění výkonu nového enginu TraceMonkey pro zpracování kódu v jazyce JavaScript, jehož vývoj značně pozdržel příchod Firefoxu 3.5, jistě není překvapením. Ostatně souboj o „nejrychlejší JavaScript“ je mezi prohlížeči v plném proudu už minimálně od uvedení Google Chrome na podzim minulého roku. Z nezávislého benchmarku Sun Spider vychází betaverze Firefoxu 3.6 skutečně o něco lépe než ostrý Firefox 3.5.4.

Firefox 3.6 - TraceMonkey

JavaScript však není jedinou oblastí, kde chtějí vývojáři Firefoxu 3.6 posílit výkon. Dobrou zprávou je určitě důraz na zrychlení startování prohlížeče a také na pružnost jeho chodu, tedy odezvy na jednotlivé akce uživatele, kdy si mnozí uživatelé stěžují na určitou těžkopádnost. K té bohužel přispívá i fragmentace dat uložených v rámci uživatelského profilu v databázi SQLite, kterou Firefox už nějaký čas používá.

Řešením by samozřejmě bylo jednou za čas historii promazat nebo si ji alespoň neuchovávat delší dobu, ovšem tím se uživatelé připraví třeba o optimální fungování automatického doplňování v inteligentním adresním řádku. Postupem času se objevilo hned několik různých receptů, jak s fragmentací bojovat: od těch složitějších (alespoň pro uživatele Windows) přes ty jednodušší až třeba po elegantní řešení s pomocí rozšíření. Každopádně mnoho uživatelů o tomto triku k zvýšení výkonu Firefoxu vůbec neví, a tak Firefox 3.6 bude defragmentaci záznamů v profilu provádět sám, a to zhruba jednou za měsíc.

Boj proti nebezpečným plug-inům

Pravidelní čtenáři Lupy jistě vědí, že Mozilla vytáhla do boje proti zastaralým, resp. nebezpečným zásuvným modulům. Uživatelé totiž ve velké míře potřebu jejich aktualizace ignorují. Ty se pak stávají otevřenou bránou do systému pro různé zástupce malwaru vyskytující se na Internetu. Uživatel však žije s falešným pocitem bezpečí, jelikož se domnívá, že aktualizovaný prohlížeč je dostačujícím opatřením.

Už tedy při přechodu na Firefox 3.5.3 docházelo ke kontrole použité verze plug-inu Flash Player. Dalším střípkem do mozaiky je pak informační web Plugin Check, který zkontroluje i některé další plug-iny. Firefox 3.6 bude mít ale kontrolu aktuálnosti nainstalovaných plug-inů nově vestavěnou přímo do Správce doplňků.

Malé inovace, které neurazí

Už v alfaverzi se objevilo přepracované našeptávání textu zadávaného do polí formulářů na webových stránkách. To zatím fungovalo tak, že pokud jste zadali do formuláře jméno „Jan Novák“, tak při příštím zadání jména „Jan“ se automaticky nabídlo doplnění na „Jan Novák“. Novinkou ve Firefoxu 3.6 je, že našeptávaný text nemusí nutně začínat znaky, které zadáváte do pole formuláře. Pokud tedy nyní zadáte „Novák“, nabídne se vám i „Jan Novák“.

Finální Firefox 3.6 by měl nabídnout i využití nových možností grafického prostředí Windows 7. Nelekejte se, nepůjde o žádné hardwarově akcelerované 3D hrátky, ale spíše o takové milé drobnosti. Na prvním místě je podpora tzv. jump listů na hlavním panelu Windows 7 usnadňující přístup k funkcím prohlížeče jako je otevření nového okna/panelu nebo navštívení některé z často navštěvovaných webových stránek.

Firefox 3.6 bude schopen také efektivněji využít plovoucích náhledů svého okna v rámci hlavního panelu nových Windows 7. Nabídne pohled nejen na právě aktivní panel, ale i na další otevřené panely, což usnadní orientaci. Správce stahování by zase měl informovat o průběhu downloadu pomocí zeleného indikátoru přímo na tlačítku zastupujícím okno Firefoxu 3.6 na hlavním panelu Windows 7.

MMF24

Ještě letos jako minoritní aktualizace?

Mozilla Corporation by ráda stihla vydat ostrou verzi Firefoxu 3.6 ještě do konce tohoto kalendářního roku. Release candidate je naplánována na listopad, ale samozřejmě bude záležet na odezvě z řad testerů, jestli se neobjeví nějaký problém, který by vývoj pozdržel. Zatím se však jeví jako reálné, že Firefox 3.6 skutečně vyjde ještě letos.

Otazník ovšem visí nad tím, jakým způsoben bude šířen. Přesněji řečeno, jestli bude šířen jako minoritní aktualizace automaticky skrze aktualizační systém. Tím by se nový Firefox 3.6 rychleji dostal mezi uživatele a zejména kvůli upozornění na potenciálně nebezpečné plug-iny by to bylo žádoucí. Navíc by pak nebylo nutné dál udržovat podporu pro Firefox 3.5. Na druhé straně je ovšem otázka funkčnosti rozšíření po takovém automatickém přechodu na Firefox 3.6, což je dlouhodobě bolavá pata každé větší aktualizace Firefoxu.

Zkusíte betaverzi Firefoxu 3.6?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).