Hlavní navigace

Firefox pro Metro se rýsuje, Opera Mobile chystá rozšíření a nejen to

10. 4. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Co nového mezi prohlížeči? Firefox pro Metro dostává konkrétnější obrysy, mobilní Firefox odkládá přechod na nativní UI, Opera Mobile nabídne rozšíření a Opera 12 se chystá na hardwarovou akceleraci.

Bližší pohled na Firefox pro Metro

Mozilla již aktivně plánuje jak bude fungovat a vypadat její prohlížeč Firefox v prostředí Metro z Windows 8, která si chystají na trh letos na podzim. Objevily se již první obrázky, jak by Firefox pro Metro mohl vypadat, ale nemá cenu si je ukazovat, protože jde o hrubé náčrtky, které se ještě vůbec nedostaly do ruky designerům. Teprve jejich díla budou stát za vážnější rozbor.

Firefox pro Metro zatím pohání XUL. Mozilla čerpá z kódu současné mobilní verze prohlížeče. Ta je ale postavena na stejné platformě jako verze známá z osobních počítačů. Pokud jde o uživatelské rozhraní, tak tvůrci Firefoxu zatím vycházejí z toho, co připravili pro tablety využívající systém Android.

Sází tedy na maximum místa pro prohlížení webového obsahu na displeji zařízení s horizontální lištou u horního okraje displeje. Na ní kromě adresního řádku uživatelé najdou tlačítka pro základní navigaci. Dále se počítá s postranním výsuvným panelem, který bude využit třeba pro přepínání mezi panely díky velkým tlačítkům s náhledy jednotlivých otevřených panelů.

Nativní UI dostane až mobilní Firefox 14

Mobilní Firefox pro Android přejde na nativně řešení uživatelské rozhraní později, než bylo původně plánováno. Nativní UI dostane do výbavy Firefox 14. Uživatelé se tedy dočkají až někdy letos v létě, pokud nedojde k dalšímu odkladu.

Tato změna by z pohledu uživatele měla znamenat výrazné zrychlení tohoto alternativního mobilního prohlížeče ve smyslu zejména pružnějších reakcí na povely uživatele. Dosud používané prostředí využívající notoricky známý XUL nedosahuje potřebného výkonu.

Vyšší výkon by měl mobilní Firefox zatraktivnit pro uživatele mobilů a tabletů. Zatím se mu podobně jako prakticky všem konkurenčním alternativním prohlížečům vůbec nedaří. Drtivá většina uživatelů platformy Android preferuje prohlížeč integrovaný do systému. Neboduje ani obecně velmi úspěšná Opera Mini.

Mobilní Firefox se v současnosti zaměřuje výhradně na mobily a tablety vybavené systémem Android. Podpora platformy Maemo, na které mobilní Firefox dělal první krůčky, již byla ukončena. Je to logické, protože tato linuxová platforma zmizela v propadlišti dějin. Podporu dalších platforem zatím Mozilla neplánuje. Výjimkou je příprava tabletové verze pro zařízení s Windows 8 a prostředím Metro.

Opera Mobile bude podporovat rozšíření

Tvůrci prohlížeče Opera Mobile chtějí následovat mobilní Firefox a do svého prohlížeče přidat podporu rozšíření. Zatím je idea taková, že by Opera Mobile minimálně ve verzi pro Android byla kompatibilní s rozšířeními, která může používat Opera na osobním počítači.

Práce na podpoře rozšíření je zatím na samém začátku a existuje celá řada problémů a omezení. Například nejsou podporována rozšíření pro obrazovku Speed Dial (rychlý přístup), problémy logicky mohou nastat u rozšíření vyžadujících myš a klávesnici, vyskakovací okna se prozatím otevírají do nového panelu a tlačítka rozšíření mohou být na některých displejích rozmazaná.

Otázkou je, jestli podpora rozšíření reálně k něčemu bude. Tedy ne uživatelům, ale prohlížeči. Pro mobilní Firefox mnoho bodů podpora rozšíření nezískala. Statistiky jasně ukazují, že drtivá většina uživatelů se systémem Android preferuje nativní prohlížeč vestavěný v systému. Google navíc pracuje na mobilní verzi Google Chrome, která zřejmě v budoucnu zamíchá kartami.

Opera Software: na hardwarové akceleraci se usilovně pracuje

Chystaná Opera 12, která vzniká pod kódovým označením Wahoo, bude vskutku klíčovou verzí v historii tohoto prohlížeče od norské softwarové firmy. Kromě 64bitové verze pro MS Windows a oddělení běhu plug-inů do nezávislého procesu rovněž pod MS Windows přinese také hardwarovou akceleraci, od které se čeká výrazné navýšení výkonu.

Nedávno vyšel nový testovací build s řadou oprav, kde si zájemci mohou přínos hardwarové akcelerace vyzkoušet na vlastní kůži. Hardwarová akcelerace využívá faktu, že současné moderní počítače disponují silnou grafikou, která však při běžné činnosti plně nevyužívá svůj výkonnostní potenciál a de facto zahálí resp. příliš se nezapotí.

Konkurenční prohlížeče jako je Internet Explorer, Mozilla Firefox či Google Chrome hardwarovou akceleraci používají již delší dobu. Opera zatím spoléhá čistě na softwarovou akceleraci a grafickou knihovnu VEGA. Přesto si výkonnostně ve srovnání s konkurencí nevede vůbec špatně, takže nasazení hardwarové akcelerace může být opravdu zajímavé.

Firefox mění startovací stránku about:home

Mozilla rozšíří obsah startovací stránky about:home ve svém prohlížeči. Dosud se zde zobrazovalo jen pole výchozího vyhledávače a případně tlačítko pro obnovení předchozí relace. To se nově stěhuje na velkou spodní lištu, kde budou i další tlačítka proměňující about:home v praktický rozcestník.

Uživatelé se odsud budou moci snadno dostat k stránkám uloženým mezi záložkami, historii surfování po webu, nastavení prohlížeče, správě nainstalovaných doplňků, staženým souborům a nebude chybět ani tlačítko pro ovládání synchronizace. Původně se s úpravou počítalo pro Firefox 14, ale nyní se objevuje ve vývojovém kanálu Aurora, kde se nyní ladí Firefox 13.

Mozilla chce také upravit obsah nově otevřeného prázdného panelu. Firefox zůstává jedním z mála prohlížečů, který má nově otevřený panel bez zobrazené webové stránky skutečně prázdný. Mozilla plánuje nasadit klasický Speed Dial s velkými tlačítky odkazujícími na nejčastěji navštěvované weby.

cif 24 - early cena - média

Internet Explorer si v březnu 2012 mírně polepšil

Podle společnosti Net Applications, jejíž statistiky mají pro vysokou přenosnost podle Microsoftu preferovat novináři a analytici (myslet si o tom můžeme své), si v březnu 2012 polepšil Internet Explorer téměř o celý procentní bod. Jeho podíl poskočil na 53,83 procenta a upevnil si tak dlouhodobé první místo na trhu.

Ostatní prohlížeče mírně ztrácely. Tady jsou jejich podíly za březen 2012 a v závorce bodová ztráta oproti únoru 2012: Mozilla Firefox 20,55 % (- 0,37 %), Google Chrome 18,57 % (- 0,33 %), Apple Safari 5,07 % (- 0,17 %) a Opera 1,62 % (- 0,09 %). O tři setiny procentního bodu se snížil podíl i dalších nejmenovaných prohlížečů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).