Hlavní navigace

Fotbalové Euro 2012 by nemusela vysílat Česká televize

28. 9. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Autor: 115393
28. 9. 2009

Česká televize nemá jisté, že bude za tři roky vysílat evropský fotbalový šampionát. Vysílací práva na Euro 2012 sice vlastní Evropská vysílací unie (EBU), která sdružuje veřejnoprávní televize v celé Evropě, v České republice a dalších pěti zemích se ale ještě nedohodla s národním vysílatelem, který by od ní tato práva odkoupil.

Podle Hospodářských novin je důvodem loňské Euro, které od EBU získala televize Prima a zaplatila za něj částku okolo 100 milionů korun. Česká televize byla ochotna zaplatit jen okolo 60 milionů korun. Expert na obchodování s vysílacími právy Jaroslav Vacek pro HN uvedl, že právě vysoká částka získaná za práva na Euro 2008 v České republice zřejmě povede EBU ke snaze získat podobnou sumu i za Euro 2012.

Pokud požadovanou částku Česká televize nezaplatí, pak EBU osloví i další české stanice, míní Vacek. Kavčí hory nechtějí situaci příliš komentovat. Začátkem října budeme o podmínkách hovořit s EBU v Limassolu, řekl HN šéfredaktor sportovní redakce ČT Otakar Černý. Již dříve přitom pro server DigiZone.cz uvedl, že ČT má jistá práva na všechny důležité turnaje na následující tři roky. Co bude potom, je ve hvězdách, dodal.

MMF24

Černý se domnívá, že ČT jako dlouholetý partner EBU při nakupování práv pro sportovní události má oproti jiným českým televizím výhodu. Česká televize už získala vysílací práva na Mistrovství světa ve fotbale 2010 a 2014. Jenže se může stát, že EBU osloví i další potenciální zájemce: vedle Primy především Novu a její program Nova Sport. Alespoň to nevylučuje ředitel tohoto placeného sportovního kanálu Marek Kindernay.

Nova Sport podle Kindernaye nevylučuje ani zájem o olympijské hry. Práva na zimní olympiádu v ruském Soči v roce 2014 nebo letní olympijské hry v roce 2016 už nebude prodávat EBU, ale společnost Sportfive a poprvé budou k dispozici i komerčním televizím. Dokážeme si představit, že bychom se o vysílání takové akce mohli v Česku s někým i podělit, tak jako teď s ČT v souvislosti s Ligou mistrů, řekl HN Kindernay.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).