Hlavní navigace

Fotbalové přenosy na Internetu začaly fiaskem

6. 8. 2008
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Česká televize měla o víkendu na svém serveru Fotbalzive.cz zahájit maraton internetových přímých přenosů ze všech zápasů české nejvyšší fotbalové soutěže. Start ambiciózního projektu však začal neslavně. Server České televize zkolaboval a vysvětlení vyvolává více otázek, než poskytuje odpovědí.

Česká televize má zkušenosti, ale první bylo iDnes

Vysílání fotbalových utkání z tuzemské nejvyšší soutěže prostřednictvím Internetu není pro Českou televizi žádnou novinkou. Jenže až na jedinou výjimku z letošního jara šlo vždy výhradně o přenosy připravované primárně pro televizi, které byly k vidění na ČT 2 nebo ČT 4 Sport a paralelně (a sekundárně) také na Internetu.

První ligový přenos připravovaný výlučně pro Internet si na svůj účet připsal loni na podzim zpravodajský server iDnes.cz, který prostřednictvím své iDnes.tv odvysílal výhradně pro internetové diváky 23. listopadu 2007 utkání mezi celky SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc. Zápas snímalo sedm kamer, vysílán byl i přestávkový program a sledovalo jej celkem třicet tisíc diváků. V jednu chvíli bylo připojeno v průměru dvanáct tisíc lidí.

Historický první přenos se ovšem neobešel bez problémů. Během první půle utkání se obraz i zvuk sekaly a pro některé diváky byl zápas prakticky nesledovatelný. Některým uživatelům se obraz v prvním poločase mohl zasekávat, jelikož se připojovali v jeden okamžik a servery měly problémy je najednou uspokojit. Musel se tedy tento nápor ‚přelít‘ na další servery a zátěž rozptýlit. Potom už by to bylo v pořádku, vysvětloval tehdy Jakub Vaněk z společnosti Visual Connection, která přenos technicky zajišťovala. Máme více kladných ohlasů než záporných, referoval Jaroslav Kábele, ředitel iDnes. Další přenos z fotbalové ligy už však iDnes.tv nepřinesla.

Až v posledním kole minulého ligového ročníku navázala Česká televize, která si vyzkoušela svůj první čistě internetový přenos na utkání mezi FK Teplice a SK Kladno. Video sice bylo dostupné v PAL rozlišení a bez výraznějších problémů s přehráváním, ovšem divák zvyklý na televizní servis musel být zákonitě zklamán. Zápas snímala jedna kamera a divák byl ošizen o opakované záběry a infografiku včetně časomíry a sestav. Navíc kvalita zvuku nebyla zrovna optimální.

Internetové přenosy ČT začaly velkým fiaskem

Od aktuální sezóny 2008/2009 má Česká televize v plánu vysílat na Internetu přenosy ze všech ligových zápasů. Fotbaloví fanoušci tak nebudou odkázáni jen na výběr dvou zápasů pro přenos v televizi a navíc by měli mít možnost všechna utkání shlédnout i zpětně z online archivu. Tedy teoreticky.

V sobotu 2. srpna začala Česká televize s čistě internetovými fotbalovými přenosy na ostro. První na řadě bylo utkání mezi FC Viktorií Plzeň a FK Viktorií Žižkov, ale nová éra fotbalových přenosů začala pro Českou televizi fiaskem. Zápas měl výkop v 17:00, ovšem server Fotbalzive.cz půl hodiny místo kýženého přenosu zobrazoval jen chybovou hlášku Service unavailable. Diváci tak přišli o vůbec první gól nového ligového ročníku. Po půl hodině se už web České televize nenačítal vůbec. Diváci tedy neviděli ani druhý gól, a nakonec ani zbytek utkání.

Fotbal živě.cz - mimo provoz
Místo fotbalu a redesignovaného webu jen chybové hlášení.

Od sobotní 19. hodiny měly být na webu Fotbalzive.cz k dispozici přenosy z dalších tří zápasů, ovšem místo nich na návštěvníky čekala jen tato zpráva: Omlouváme se za dočasný výpadek webu, způsobený technickými problémy. Na odstranění závady pracujeme. Teprve až druhé poločasy večerních zápasů bylo možné sledovat, ale samotný zpravodajský web Fotbalzive.cz nebyl přístupný. Na provizorní stránce vedle dalšího vysvětlení byly jen odkazy na tři probíhající přenosy.

Fotbal živě.cz - nouzový provoz
Fotbalzive.cz o víkendu běžel ve velmi provizorní podobě.

My jsme vyzkoušeli sledování zápasu mezi AC Sparta Praha a FK Mladá Boleslav. Přenos byl naprosto plynulý a bez sebemenšího zadrhávání, které doprovázelo testovací přenos z konce minulé sezóny. Bohužel jen zmíněný druhý poločas.

Fotbal živě.cz - video
Ze sobotních večerních utkání byly odvysílány jen druhé poločasy.

Fotbalovému fanouškovi by se chtělo věřit, že došlo k poučení a nápravě, ovšem neděle přinesla další technické problémy. Zápas ligového nováčka z Příbrami s ambiciózním Brnem server Fotbalzive.cz nenabídl vůbec.

Z avizovaného přenosu utkání mezi FK Teplice a SK Dynamo České Budějovice odvysílala Česká televize jen několikaminutový němý přenos pozvolna se plnících tribun a rozcvičujících se hráčů krátce před výkopem. Okolo 17:00, kdy utkání začínalo, obraz vypadl a další připojení ke streamu se během prvního poločasu již nepovedlo. Opět bylo možné sledovat až druhý poločas a tentokrát navíc bez zvuku. Nebyl k dispozici ani slibovaný komentář, ani zvuk z ruchových mikrofonů. Pouze nepříjemné bzučení.

Fotbal živě.cz - video, neděle
Technické problémy se objevily i v neděli.

Kde byl zakopaný pes aneb kdo může za problémy?

Česká televize se poměrně razantním způsobem distancuje od vzniklých problémů. Naši kameramani a sportovní komentátoři byli po celou dobu technického výpadku připraveni pracovat, uvedl Otakar Černý, šéfredaktor sportovní redakce České televize. Veřejnoprávní médium už o víkendu na provizorní podobě, resp. jednoduché stránce, která na několik hodin vystřídala kompletní obsah fotbalového zpravodajského serveru Fotbalzive.cz, uvádělo, že chyba je na straně externí firmy.

Česká televize s předstihem internetové diváky varovala, že se mohou objevit technické problémy. A ty taky, jak už víme, nakonec opravdu přišly a rozhodně nešlo o drobnost typu občasného „zakoktání“ videa. Co se stalo? Na první pohled to vypadalo, že došlo k podcenění zájmu o přenosy, čemuž napovídalo i původní vysvětlení České televize, proč projekt fotbalových online přenosů začal takto neslavně. Hned při prvním kole narazil na zcela neočekávaný zájem fanoušků, který vedl až ke kolapsu databáze řídící celý proces online přenosů. Ta přitom byla vystavěna tak, aby každý z online přenášených zápasů mohl současně sledovat až trojnásobek průměrné ligové návštěvy, psalo se v úplně první vysvětlení na Fotbalzive.cz.

Samozřejmě je otázkou, jestli to nebylo výrazné podcenění zájmu diváků, protože podle dostupných informací se průměrná ligová návštěva v loňském ročníku pohybovala okolo deseti tisíc lidí. Trojnásobek lidí sledujících jeden přenos na Internetu není zase tak divoká představa, když si uvědomíme, že fotbal je v České republice nejpopulárnějším sportem a zohledníme počet uživatelů Internetu. Navíc šlo o novinku a nový ligový ročník, takže řada uživatelů, kteří už v budoucnu o službu nemusí projevit zájem, byla prostě zvědavá.

V pozdějších reakcích už se objevovalo trochu odlišné vysvětlení. Příčinou bylo skutečně velké množství uživatelů, kteří chtěli sledovat první ze sobotních přenosů. Právě tento přenos však vzhledem k problémům se zajištěním techniky na plzeňském stadionu (tu zajišťuje jiná externí společnost) nefungoval. To vyvolalo vlnu opakovaných dotazů (kliků) uživatelů serveru, kteří se k přenosu chtěli připojit. Přenos se však nerozeběhl ani po začátku zápasu, došlo k dalšímu geometrickému nárůstu počtu kliknutí na internetový přehrávač online přenosů. Jejich množství už bylo tak veliké, že zahltilo databázi, která v rámci serveru distribuuje jednotlivé videopřenosy a způsobilo její kolaps, uvedla Česká televize v pondělní tiskové zprávě a nad její rámec už na naše dotazy neodpověděla.

Onou externí firmou je společnost Media One. Nám se stalo to, že v důsledku nefunkčního streamu ze stadionu v Plzni, kde došlo k nějaké nedohodě s lidmi přímo na stadionu, a díky velikému, až nečekaně velikému zájmu fanoušků hned o první zápas došlo k tomu, že kvůli množství kliknutí na internetový přehrávač, který měl nabízet přímý přenos tady toho zápasu, došlo ke zhroucení celého systému, uvedl Štěpán Wolde, výkonný ředitel společnosti Media One.

Takže v praxi v kombinaci s blíže nespecifikovaným problémem na plzeňském stadionu nedočkaví a natěšení fanoušci u monitorů způsobili vlastně takový DDoS útok, server Fotbalzive.cz zkolaboval a uživatelé se tak neměli jak dostat ke streamům, které by ovšem jinak byly k dispozici. Tomu by odpovídal i sobotní scénář, kdy po zveřejnění přímých odkazů na streamy jednotlivých zápasů na provizorní stránce video běželo naprosto plynule.

Jenže s touto verzí víkendových patálií už moc nekoresponduje nedělní vývoj, kdy jeden zápas nebyl odvysílán z neznámých důvodů vůbec (přenos nebyl vůbec avizován) a již běžící přenos z utkání mezi Teplicemi a Českými Budějovicemi na samém začátku vypadl a byl obnoven až ve druhém poločase (tedy asi po hodině), navíc bez zvuku. Zde už těžko může být na vině nefunkčnost Fotbalzive.cz, ale z České televize jsme se detailnějších informací, než které se objevily v tiskové zprávě, už nedočkali. Nemůžeme tedy ani fotbalových fanouškům odpovědět, jestli absence časomíry a informace o aktuálním skóre je vlastností či chybou nebo zdali i nyní platí, že přenosy budou dostupné zdarma.

Co dál, bude vzniklý problém znamenat nějakou komplikaci celého projektu nebo se fotbaloví fanoušci mohou těšit konečně na fungující internetové přenosy? Já bych se nebál je pozvat už k prvnímu přenosu, který bude už ve středu. Myslím, že speciálně v kombinaci Media One, Visual Connection, Česká televize už jsme toho odstreamovali poměrně dost. Je to Fotbalzive.cz, Hokejživě.cz nebo kompletní streaming pořadů České televize. Tohle je prostě nový projekt, takže nějaké dětské nemoci se čekat dají, ale opravdu bych se nebál říct: přijďte, podívejte se na stránky a dívejte se, říkal na začátku týdne Jakub Kabourek ze společnosti Visual Connection, která na přenosech spolupracuje. Uvidíme, dnes v 18:00 začíná utkání mezi SK Slavií Praha a 1. FK Příbram a na Fotbalzive.cz je přenos avizován, takže se můžete sami přesvědčit, jestli se problémy nebudou opakovat.

Živé videopřenosy proti online textovým reportážím

Jak již bylo řečeno, začínající sezóna je první, jejíž všechny zápasy by čeští uživatelé Internetu měli mít možnost sledovat ve formě živého videopřenosu. Dříve bylo možné na Internetu sledovat jen přenosy dvou utkání, z nichž Česká televize připravovala televizní přenos a ostatní utkání mohli fotbaloví fanoušci sledovat jen ve formě tzv. textových reportáží na některém ze sportovních serverů či přímo na stránkách daných fotbalových klubů. Funguje to tak, že reportér v textové formě popisuje aktuální dění na hřišti stylem rozhlasových přenosů.

Na první pohled by se mohlo zdát, že text nemůže videu konkurovat (pokud už se nebudou opakovat technické problémy). Jaroslav Kábele, šéf zpravodajského portálu iDnes, který pravidelně připravuje textové reportáže už několik let, s tím ale nesouhlasí: Textová reportáž je základem online novinařiny a tím i zůstane. Těžko ji postihne výpadek jako při startu přímých videopřenosů. Navíc text zůstává jako dokument, čtenář se může vrátit a zrekapitulovat si průběh zápasu nebo zjistit, co se stalo, když reportáž nesledoval. Naše reportáže jsou navíc napojeny na databanku, takže si čtenáři mohou zjistit informace o každém hráči a týmu nebo ihned po skončení zápasu mít aktuální tabulku. U reportáží také bývají mimořádně živé diskuse fanoušků, kteří se chtějí o své dojmy rozdělit s ostatními. Tedy: neočekáváme úbytek a nechystáme omezení, uvedl Jaroslav Kábele pro Lupu.

Fotbal.idnes.cz
Textová reportáž v podání iDnes

Černě svou budoucnost nevidí ani server Onlajny.cz, který se specializuje výhradně na textové reportáže z fotbalových a hokejových soutěží. Určitě se domníváme, že textové online přenosy na onlajny.cz jsou i nadále konkurenceschopné a dokážou si najít své návštěníky. Je hezké, že lidé mají možnost sledovat živé videopřenosy na Internetu, ale u videa je každý člověk schopen sledovat pouze jeden zápas v reálném čase a důležité události z ostatních zápasů mu tak unikají. Stejně tak nemá divák informace o dosavadním průběhu zápasu, pokud se k přenosu dostane až později. Další výhodou je sledování aktuálních průběhů zápasů na mobilech přímo na stadionech – v Česku ještě videopřenosy na mobily několik let nebudou samozřejmostí, takže je zde stále prostor pro text, uvedl pro Lupu Michal Berg ze společnosti eSports.cz s r.o. provozující Onlajny.cz.

Onlajny.cz
Textová reportáž v podání Onlajny.cz

Michal Berg vidí výhodu serveru Onlajny.cz v přinášení textových reportáží i z nižších soutěží. O budoucnost textových online přenosů se neobáváme také proto, že se už od začátku zaměřujeme i na nižší soutěže. V českých podmínkách zde budou vždycky ligy, které nebudou atraktivní pro finančně náročné pokrytí videostreamem, nicméně budou mít dostatek zájemců o textový online přenos. V tomto směru v rámci rozvoje webu plánujeme rozšíření i o další soutěže a sporty, dokonce už docela brzy, nicméně není to přímo reakce na realizaci videopřenosů na Fotbalzive.cz, ostatně zápasy hokejové extraligy jsou na Internetu dostupné už od minulého roku.

Z pohledu fotbalového fanouška

Pokud internetové přenosy budou již fungovat, jak by měly, jejich dostupnost je pro fotbalového příznivce určitě plusem. Může vidět jakékoliv utkání, aniž by byl omezen tím, kam se může dostavit osobně nebo jaký přenos byl vybrán pro televizní obrazovky. Ve srovnání s klasickými televizními přenosy sice výrazně chybí časomíra a ukazatel skóre, grafické znázornění sestavy a rozestavení mužstev a hlavně opakované záběry, ale lepší něco než nic.

BRAND24

Na druhou stranu lze souhlasit i s výše citovanými názory, že textové reportáže v tuto chvíli mají své místo vedle přímých internetových přenosů. Fotbalový příznivec či sázkař může najednou sledovat vývoj více zápasů. Navíc tak může učinit i na stadionu z mobilního telefonu a podívat se na vývoj souběžně hraných zápasů, což zejména při závěru ligové soutěže, kdy vrcholí boje o záchranu i čelní příčky, není zase tak nevídaný jev.

V tuto chvíli je ovšem důležité, aby přenosy vůbec začaly fungovat a technické problémy se staly jen výjimečnou nepříjemností, nikoliv pravidlem. Uživatele (diváka, fanouška) opravdu nezajímá jestli je vina na straně sportovní redakce České televize či externí firmy. O průběhu dalších plánovaných přenosů vás budeme informovat.

Budete sledovat internetové fotbalové přenosy České televize?

  • Ano, určitě pravidelně
    25 %
  • Ano, čas od času
    29 %
  • Ne, stačí mi přenosy v televizi
    2 %
  • Ne, česká liga mě nezajímá
    6 %
  • Fotbal ne, ale jiný sport bych bral
    10 %
  • Sportovní přenosy mě vůbec nezajímají
    28 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).